BACK TO
TOP
Κοινωνία

Αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό εξετάζονται τον Αύγουστο

Δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι που προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

intime-news_kapa4251-thumb-large

14
0

Όλο και πιο ανοδική είναι η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά.

Ειδικότερα την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 57 νέα κρούσματα –ο υψηλότερος αριθμός από τις 14 Ιουλίου- ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι την Τρίτη είχαν καταγραφεί ακόμη 52 κρούσματα, το τελευταίο 48ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 100.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων έρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση «μπαίνουν» σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου λαμβάνοντας από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση και συνωστισμός σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.

Εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, όπου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και σε άλλους εσωτερικούς χώρους εκτός των σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν πως ο κίνδυνος δεν έχει φύγει ακόμη και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι λοιμωξιολόγοι που προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα, όπως οι χρήση μάσκας σε εκκλησίες.

Το γεγονός άλλωστε πως ο κυβερνητικός μηχανισμός προετοιμάζεται για τον Δεκαπενταύγουστο αποδεικνύεται και από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο μετά τον σάλο με τα πριβέ «κορόνα-πάρτι» με τους δεκάδες καλεσμένους όπου και προανήγγειλε αυστηρούς και σαρωτικούς ελέγχους στα κέντρα διασκέδασης ώστε όλα τα νησιά να είναι ασφαλή.

Στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας

Ωστόσο το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των χώρων εργασίας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των ειδικών.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά σίγουρα ανησυχητική», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, που τονίζει ότι «είναι σαν να βρισκόμαστε σε έναν λεπτό πάγο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει. Ειδικά εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κυρίως από νέους». Οπως εξηγεί, τα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις έχουν σημάνει συναγερμό, με δεδομένο ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες μπορεί να γίνει γρήγορα διασπορά του ιού από ένα κρούσμα. Αναφέρει δε το παράδειγμα του Βελιγραδίου, όπου επί 2-3 εβδομάδες εντοπίζονταν 15 με 20 κρούσματα ημερησίως και τα οποία ανέβηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη σε 100 και 200.

Ο κ. Σύψας επισημαίνει ότι οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν τα δεδομένα σε καθημερινή βάση και ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω και να προτείνουν την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης τους σε όλους

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για την αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Όπως ο ίδιος τόνισε «γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας».

Πιο σκληρά μέτρα θέλουν κάποιοι ειδικοί

Την ίδια ώρα υπάρχουν συστάσεις από επιστήμονες που επιμένουν για σκληρότερα μέτρα. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα».

Η καθηγήτρια πάντως ξεκαθάρισε, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνούν την ύπαρξη του Covid-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».

Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι «ουδείς είναι άτρωτος από τον κοροναϊό, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω». Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή: in.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία