Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινωνία

Με πάνω από 100 καταγεγραμμένους μετασεισμούς εφιστούν μεγάλη προσοχή οι σεισμολόγοι

Σε σκηνές στην ύπαιθρο, σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια συγγενών και γνωστών πέρασαν τη νύχτα οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, τη στιγμή που οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε χθες Τετάρτη 3/3 την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

0050098915_00β

64
0

Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως ήδη έχουν καταγραφεί πολύ περισσότεροι από 100 μετασεισμοί και τονίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει μέρες, ενδεχομένως και μήνες, και για αυτό καλούν τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους, τουλάχιστον έως ότου αυτά επιθεωρηθούν από τους αρμόδια κλιμάκια μηχανικών για την καταλληλότητα τους, μια και ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων καταρρεύσεων κτηρίων από τους μετασεισμούς.
Ήδη πάντως από σήμερα Πέμπτη 4/3 κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων της περιοχής θα αρχίσουν επιθεωρήσεις τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά κτήρια, με το βάρος να δίνεται σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Τσελέντης: Θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία

Σαφείς προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να μείνουν εκτός των σπιτιών τους για το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση έως ότου αυτά επιθεωρηθούν για την καταλληλότητα τους από τους αρμόδιους μηχανικούς απευθύνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος και με αφορμή τα 6 Ρίχτερ που ταρακούνησαν χθες 3/3 την Ελασσόνα, επισημαίνει ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Τσελέντης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται ισχυρότερος σεισμός.
«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1 - 6,2 Ρίχτερ.
Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος.
Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι.
Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα.
Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760», είπε ο κ. Τσελέντης.
Όπως είπε, «επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος γνωρίζουμε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό» .

Πάνω από 100 μετασεισμοί

«Μπορεί και μήνες.
Την ξέρω την περιοχή αυτή και τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί.
Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι» επεσήμανε ο κ.Τσελέντης.
«Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα.
Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση.
Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο.
Το παρακολουθούμε όμως.
Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα» επεσήμανε ο κ. Τσελέντης.

Ζημιές σε 100 σπίτια

Αρκετοί κάτοικοι από τα πληγέντα χωριά της περιοχής της Ελασσόνας, όπως από το Δαμάσι και το Μεσοχώρι, αλλά και από τον Τύρναβο πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές (στήθηκαν περισσότερες από 240) ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα ή φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών και γνωστών.
Υπενθυμίζεται πως από τα 6 Ρίχτερ καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα χωριά της Ελασσόνας ενώ απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια 6 άνθρωποι.
Εκτιμάται ότι περίπου 100 σπίτια στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ έχουν υπάρξει και καταρρεύσεις παλιών κτηρίων.
Παράλληλα αναφέρεται πως ζημιές έχουν υποστεί δύο σχολεία στον Τύρναβο ενώ πρέπει να φτιαχτεί νέο σχολείο στο Δαμάσι.

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε κτήρια

Εκτεταμένους ελέγχους σε δημόσια κτήρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Λάρισας αρχίζουν από σήμερα Πέμπτη 4/3 τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.
Όπως αναφέρεται, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.
Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει αρχίσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.
Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων.
Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας.
Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.
Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων.
Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου.

Στα 6,3 Ρίχτερ ο σεισμός

Την ίδια στιγμή, εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο σεισμός που σημειώθηκε χθες Τετάρτη 3/3 λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην Ελασσόνα, και έγινε αισθητός από την Αττική έως της Βόρεια Ελλάδα, δεν ήταν 6 Ρίχτερ αλλά 6,3 Ρίχτερ.
Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος.
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για πλούσια και έντονη μετασεισμική ακολουθία, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας: Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Εγκέλαδος για τη Θεσσαλία

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες Τετάρτη 3/3 νότια της Ελασσόνας.
Όπως αναφέρει η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.


Επιφανειακός σεισμός

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, κοντά στη Λάρισα και το εστιακό του βάθος ήταν 7,8 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμική δόνηση έντασης 6,3 Ρίχτερ.

Παπαζάχος: Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά ο σημερινός σεισμός

Ισχυρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι ο σεισμός στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστα Παπαζάχο.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».
«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό.
Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».
Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες.
«Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί.
Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις.
Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.
Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Χουλιάρας: Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς 5 Ρίχτερ στη Λάρισα – Θα δούμε ζημιές

Την εκτίμηση πως θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί έντασης 5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας διατύπωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε κοντά στην Ελασσόνα.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.
«Είναι επιφανειακό το εστιακό βάθος.
Θα δούμε ζημιές τις επόμενες ώρες.
Είμαστε σε διαδικασία που μετράμε αυτή τη στιγμή» είπε ο κ.Χουλιάρας, ο οποίος υποστήριξε ότι «είχε προηγηθεί σεισμική ακολουθία με μικρότερα μεγέθη στην ίδια περιοχή».
«Η εκτίμηση από έναν επιφανειακό σεισμό με επίκεντρο κοντά στην επιφάνεια είναι πως θα έχουμε ιδιαίτερα αισθητές μετασεισμικές δονήσεις, που συνήθως ακολουθούν τα 6 Ρίχτερ.
Πιστεύω πως θα έχουμε ομαλή εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.
Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, με δεδομένα τα 5 Ρίχτερ.
Αυτή τη στιγμή, πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους και το κράτος πρέπει να είναι εκεί για αρχίσει να βλέπει τις ζημιές.
Είναι Κεντρική Ελλάδα, πρέπει να δούμε τι έχει κάνει στο παρελθόν, για να δούμε τι θα κάνει στο μέλλον» επεσήμανε ο κ.Χουλιάρας.


Λέκκας: Αισιόδοξο μήνυμα από τους μετασεισμούς

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, για τις επόμενες ώρες μαθητές και εργαζόμενοι δεν πρέπει να εισέλθουν στα κτίρια. 
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι ήδη έχουμε δύο μετασεισμούς της τάξης των 5 Ρίχτερ γεγονός που θα μπορούσε να εκτονώσει τη σεισμική ακολουθία.
Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα σχετικά με το φαινόμενο και τις ενδεχόμενες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον τόνισε ότι δεν είχαμε κάποια εικόνα για προσεισμιακή δραστηριότητα.

Πηγή: bankingnews.gr

 
Την ίδια ώρα κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στην περιοχή, με τους αρμόδιους να τονίζουν πώς πρωτεραιότητα των ελέγχων στατικότητας έχουν οι γέφυρες και τα σχολεία ενώ αναμένεται οι πληττόμενοι από τον σεισμό κάτοική της περιοχήςνα λάβουν έως και 6.000 ευρώ ενίσχυση.
Σε επιοινωνία που είχαν ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο αναφέρουν:

 

«Τέτοιες ώρες αναμφίβολα δοκιμάζεται η αξιοπιστία του κράτους. Ήδη ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, κ. Λιβάνιος, βρίσκεται αυτήν την ώρα στην περιοχή του Τυρνάβου, αλλά θα ήθελα και από μέρους σας να υπάρξει άμεση ανταπόκριση για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των υποδομών στα χωριά μας που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα να συνδράμει, στο μέρος που του αναλογεί, στην αντιμετώπιση των ζημιών του σεισμού με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς μεταξύ Τυρνάβου και Ελασσόνας. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που προήδρευε, την ώρα της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στο Δαμάσι, στη συζήτηση για τη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια», αναφέρθηκε «στον εκκωφαντικό σεισμό που “ταρακούνησε” τον νομό της Λάρισας με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου-Ελασσόνας, ένα σεισμό που έγινε αισθητός σε χώρες της βαλκανικής και στη γειτονική Τουρκία, έντασης 5,9 με 6 ρίχτερ. Ευτυχώς, δεν έχουμε νεκρούς και σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι έγινε μέρα μεσημέρι. Από θαύμα, ωστόσο, δεν θρηνήσαμε θύματα στο σχολείο του Δαμασίου, όπου πρόλαβαν τα παιδιά και βγήκαν πριν καταρρεύσει ο τοίχος, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του Διευθυντή του σχολείου. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουμε ζημιές σε δεκάδες κατοικίες που κρίνονται ακατοίκητες και σε κτίρια, σε Βλαχογιάννη, Μεσοχώρι, Αμούρι, Δαμάσι, Δομένικο, Μαγούλα, Πραιτώρι και αλλού. Στον Τύρναβο κατέρρευσε το καμπαναριό του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη ο περικαλλής πέτρινος ναός του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι. Ζημιές καταγράφονται και σε υποδομές εκτός του σχολείου στο Δαμάσι. Κλειστή είναι η γέφυρα στην είσοδο του χωριού, απροσπέλαστη είναι και η γέφυρα που συνδέει το Μεσοχώρι με το Βλαχογιάννη, όπως και ο δρόμος που έχει σκιστεί σε πολλά σημεία».

 

Πέτσας: Έτοιμοι να συνδράμουμε

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «όσον αφορά τον σεισμό, ήδη υπάρχει κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Λιβάνιο, με τη συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ, τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Καραγιάννη, προκειμένου να έχουμε την πρώτη εκτίμηση για την έκταση των ζημιών και την ανάγκη της άμεσης συνδρομής της πολιτείας.

Σε επικοινωνίες που είχα και εγώ προσωπικά με τους Δημάρχους, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και με τους τοπικούς Βουλευτές, μεταξύ αυτών και με εσάς κ. Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, αλλά κυρίως αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να υπάρξει έλεγχος της στατικότητας των γεφυρών και των σχολείων μας. Και αυτό, είναι κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τα συνεργεία της Περιφέρειας, όπως είχα την ευκαιρία ενημερωθώ και από τον Περιφερειάρχη. 

Επομένως, μετά την σύσκεψη που γίνεται αυτή την ώρα υπό τον κ. Λιβάνιο, θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε την πρώτη αντίδραση, σε σχέση με τις ζημιές και τις ανάγκες αποκατάστασης. 

Από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, διαβεβαίωσα τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε άμεσα, είτε για την κοινωνική προστασία που έγκειται στην συνδρομή από 600 έως 6.000 ευρώ για τις ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν, αλλά και ευρύτερα για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση ζημιών. Επίσης, αν χρειαστεί τις επόμενες μέρες, θα είμαι κι εγώ διαθέσιμος για να επισκεφθώ την περιοχή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία