BACK TO
TOP
Κοινωνία

Κρατούμενοι θα εκπαιδεύονται για να γίνουν αγρότες

Ευκαιρία για κοινωνική επανένταξη των έγκλειστων μέσα από την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, δίνει η πρωτοβουλία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

ARAMPATZHHANIA03_2

0
0

Η αρχή έγινε την Τετάρτη 21 Ιουλίου από τις αγροτικές φυλακές στην Αγιά Χανίων και σύντομα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τρεις αγροτικές φυλακές της χώρας, στην Τίρυνθα, στην Κασσάνδρα και στην Κασσαβέτεια Μαγνησίας.

Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίασή που έγινε στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική επανένταξη των έγκλειστων μέσω της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Μετά την ολοκλήρωσή του οι συμμετέχοντες θα πιστοποιηθούν με σχετική Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης, με τη οποία μετά την αποφυλάκισή τους θα μπορούν να απασχοληθούν στη συνέχεια στον πρωτογενή τομέα.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 5 κρατούμενοι των αγροτικών φυλακών Αγιάς και 12 γεωτεχνικοί-σωφρονιστικοί οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε κοντινές γεωργικές εκτάσεις 160 στρεμμάτων που παραχώρησε του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο αγροτικό σωφρονιστικό κατάστημα Αγιάς Χανίων, για την υλοποίηση της δράσης.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς, τα εσπεριδοειδή, τα υποτροπικά είδη και τα αρωματικά φυτά στους αγρούς του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς. Από τη συνολική ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, το 50% αυτών θα διατεθεί για τις ανάγκες των κρατουμένων και το υπόλοιπο 50% για τις ανάγκες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Η πρωτοπόρα πρωτοβουλία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποτελεί μια εξαιρετική, υποδειγματική συνέργεια, που δικαιώνει αφενός τον δικαιοπολιτικό χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος αφετέρου την πολυποίκιλη, κοινωνική διάσταση της Γεωργίας» δήλωσε από τα Χανιά, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή στην έναρξη του πιλοτικού προγράμματος γεωργικής κατάρτισης κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων με τίτλο «Καλλιέργεια Γης, Εφόδιο Ζωής» στις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς.

«Για πρώτη φορά η Πολιτεία μέσα από τα Συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δημιουργούν μια «κυψέλη» επαφής με την γνώση, εκπαίδευσης των κρατουμένων και επανένταξης τους στην κοινωνία μετά το πέρας έκτισης της ποινής σε μια προσπάθεια διάρρηξης του φαύλου κύκλου παραβατικής και έκνομης συμπεριφοράς, που μπορεί να ζήσει οδηγήσει έναν φυλακισμένο ξανά στην φυλακή» ανέφερε η κ. Αραμπατζή.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής μετά από παραίνεση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα αξιοποιεί την δημόσια περιουσία (γεωργικές εκτάσεις, κτήρια) και αναδεικνύει εκτός από την κοινωνική διάσταση του Σωφρονισμού και μια ακόμη κοινωνική διάσταση της Γεωργίας που:

  • δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης
  • παρέχει εισόδημα σ’ αυτούς που την ασκούν και στις οικογένειές τους
  • συμβάλλει αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή
  • αποτελεί δίχτυ αναχαίτισης της ερημοποίησης της υπαίθρου και συνθήκη αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

παρέχοντας και ευκαιρίες κατάρτισης στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους μελισσοκόμους μέσα από τα προγράμματα, που εκπονεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» τόνισε  η Υφυπουργός.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 50% της παραγωγής (ή το ισόποσο σε χρήματα) θα διατίθεται στις φυλακές ενώ με την ολοκλήρωση του Κύκλου Εκπαίδευσης-Απασχόλησης και την απόλυση από τις φυλακές οι κρατούμενοι θα λαμβάνουν σχετικό πιστοποιητικό από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Βασικός πυλώνας της ελληνικής αντεγκληματικής πολιτικής είναι η ομαλή και σύννομη ένταξη στην κοινωνία» σημείωσε η Υφυπουργός και πρόσθεσε πως «η δημιουργική κάλυψη του “νεκρού” χρόνου μέσα στη φυλακή, με την αγροτική κατάρτιση, που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενθαρρύνει τον κρατούμενο σ’ έναν ενάρετο κύκλο ζωής και δημιουργίας, καθώς αισθάνεται ωφέλιμος και χρήσιμος στην κοινωνία παράγοντας προϊόντα και αξία».

Κατά την παρουσίαση της δράσης παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και Παναγιώτης Χατζηνικολάου αντίστοιχα, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Βουλευτής Χανίων και πρώην Υπουργός, κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Για εμάς κάθε άνθρωπος που κάνει ένα παράπτωμα και μπαίνει στη φυλακή έχει δικαίωμα στην ελπίδα μιας άλλης ημέρας» είπε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό της η κα Μπακογιάννη προσθέτοντας: «Αυτό το προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο το σημερινό πρόγραμμα».

Στη συνέχεια οι δύο Υφυπουργοί ξεναγήθηκαν από την Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) για την έρευνα στις νέες τάσεις στην ελιά, στα εσπεριδοειδή & υποτροπικά και στα αρωματικά φυτά ενώ ακολούθησε η πρώτη επίσκεψη στο Αγρόκτημα του Οργανισμού, όπου θα απασχολούνται οι κρατούμενοι, με στόχο τη βιωματική τους εκπαίδευση σε νέες καλλιεργητικές τάσεις.

Βεβαίωση ΕΛΓΟ

«Οι κρατούμενοι θα απασχολούνται στα αγροκτήματα του ΕΛΓΟ, όπου βιωματικά θα εκπαιδευτούν, όπου στο τέλος θα πάρουν ένα πιστοποιητικό με αυτά που έχουν μάθει» είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν. Μιλώντας για το επόμενο «βήμα» του προγράμματος ο κ. Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι στόχος είναι, εκτός του πιστοποιητικού που θα λάβουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους μέσα στις φυλακές, να μπορέσουν να τους βοηθήσουν να κάνουν και μια «καλή αρχή» στη ζωή τους.

Τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συνεργασία εταιριών συμβολαιακής γεωργίας θα στηρίξει την προσπάθεια των κρατουμένων, όταν αυτοί αποφυλακιστούν, είτε αυτοί έχουν δικά τους αγροκτήματα, είτε όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν και εφόσον «ανάψει το πράσινο φως» το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει «να βρούμε κάποια αγροκτήματα του ΕΛΓΟ ή του δημοσίου τα οποία να τα δώσουμε έναντι ενός συμβολικού ενοικίου το πρώτο διάστημα για να κάνουν μια καινούργια αρχή». Υπογράμμισε επίσης ότι «έχουμε βρει ήδη 8 μεγάλες εταιρίες-χορηγούς που είτε θα προσλάβουν τους ανθρώπους, είτε θα συμβολαιοποιήσουν αγροκτήματα τα οποία μπορεί να έχουν οικογενειακά για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία