Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινωνία

Επεκτείνονται τα δίκτυα συνεργασίας Δήμων απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τη θωράκιση των δήμων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και την αποκατάσταση των συνεπειών από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, προτάσσει η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου.

pyrosvestikh-1__1_

18
0

Η συμφωνία που ανοίγει το δρόμο οι δήμοι- μέλη των τριών Δικτύων, να αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υπογράφηκε πρόσφατα με την υποστήριξη κυβερνητικών αξιωματούχων, του Πράσινου Ταμείου και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η συμφωνία προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι Δήμοι των τριών δικτύων να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή των Δήμων – μελών τους στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού κλιματικού Νόμου και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων στο θέμα αυτό.

Επίσης προβλέπεται να αξιοποιηθούν επιτυχημένα προγράμματα και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζουν οι Δήμοι, όπως για παράδειγμα το πρωτοποριακό έργο κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση φερτών υλών από πλημμύρες, που υλοποιεί ο Δήμος Αργιθέας.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την συνεργασία των Δικτύων για εκπόνηση – επικαιροποίηση των μελετών υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος των Δήμων, καθώς και για την σύνταξη Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών.

Τα Σχέδια Μείωσης Εκπομπών, σύμφωνα με το κείμενο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου στο εξής θα αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ Α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την τοποθέτηση του στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης αναφέρθηκε στη σημασία της λίμνης Κερκίνης για το οικοσύστημα αλλά και για την οικονομία της περιοχής. “Εφόσον την σεβαστούμε και αποφασίσουμε να συμβιώσουμε μαζί της, θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ταχύτερα”, τόνισε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης και ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο δυσεπίλυτα. Πρέπει όσο μπορούμε να δράσουμε προληπτικά και η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπετζώνης.

«Τα Δίκτυα εξασφαλίζουν τη συνεργασία των Δήμων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τους κοινούς στόχους προστασίας του περιβάλλοντος, των υδάτων, των βουνών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας και πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Ανδρέας Στεργίου σημείωσε πως η συνεργασία είναι η λέξη – κλειδί για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των προκλήσεων. «Τα τρία δίκτυα καλούμαστε να βοηθήσουμε τα μέλη μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κλιματικού νόμου. Η κλιματική κρίση πριν λίγα χρόνια ήταν θεωρητική προσέγγιση, σήμερα τη ζούμε και σε πολλές περιπτώσεις η εμπειρία είναι τραυματική», τόνισε ενώ έκανε ειδική αναφορά στους Δήμους της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που υπέστησαν βαριά πλήγματα από την κακοκαιρία «Ιανός» το Σεπτέμβριο του 2020.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία