BACK TO
TOP
Κοινωνία

Κολοκυθοκορφάδες, σφέλα και ελαιόλαδο της Μεσσηνίας σε μια επίδειξη γαστρονομικής ισχύος

Αργά απόγευμα Κυριακής, 7 Αυγούστου και στο μόλο, στην άκρη του παραλιακού δρόμου της Κορώνης καπνός από μαγειρέματα άπλωνε στο χώρο μυρωδιές της ντόπιας αγροτικής παραγωγής και γαστρονομικής κουλτούρας.

39c_5

Πέτρος Γκόγκος

579
0

Ανάμεσα στους καπνούς και τα αρώματα, πλήθος κόσμου συνομιλούσε, με σπαστά αγγλικά ενίοτε, μαζί με τους περήφανους παραγωγούς που είχαν στριμώξει μέσα σε μερικά μέτρα το σύνολο σχεδόν της παραγωγικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας. Από τα προφανή, ελιές και ελαιόλαδο μέχρι μανιτάρια, αλλά και οίνος και τσίπουρο έδιναν χρώμα καθώς ο ήλιος κρυβόταν πίσω από το επιβλητικό κάστρο της Κορώνης. Πλέον το πρώτο Φεστιβάλ Γαστρονομίας βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη και τα τηγάνια πέντε έμπειρων Μεσσήνιων σεφ είχαν πάρει φωτιά.

Οι Κολοκυκοκορφάδες με σφέλα, το κολατσιό του μεσσηνιακού τρύγου, σαλάτα ροβίτσα, στα κάρβουνα φαγκροπούλα ψαρεμένη στον μεσσηνιακό κόλπο, ένας συνδυασμός χόρτων από τα βουνά και τους λόφους της περιοχής αλλά και βασιλικό σύκο με παγωτό ελαιόλαδο ήταν το μενού που απέδωσαν οι μαγειρικές επιδείξεις των σεφ, που επιχείρησαν να αποδώσουν με τον καλυτερο δυνατό τρόπο τις αντιπροσωπευτικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας.


Απέναντι από τις εστίες των σεφ, οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης, είχαν ανάψει δικές τους φωτιές όπου τηγάνιζαν λαλάγγια, για κέρασμα στους επισκέπτες. Και οι επισκέπτες ήταν πολλοί. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα τόσο της τοπικής κοινότητας, όσο και των επισκεπτών στην περιοχή, αφού το σήμα είχε πέσει από νωρίς στις ξενοδοχειακές μονάδες ολόκληρης της Μεσσηνίας ώστε να κατευθύνουν τουρίστες προς την περιοχή, για μια έμπρακτη γνωριμία με τα προϊόντα της ντόπιας αγροτικής παραγωγής, όπως θα εξηγήσει στην Agrenda η Άννα Καλογεροπούλου, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού.

Αρκετοί από τους επισκέπτες στάθηκαν στο σημείο όπου ο Σπύρος Λαφαζάνης, με το Οινοποιείο Νέστωρ τους «ξεναγούσε» στον αμπελώνα της Πύλου μεταφέροντας μας τις προσδοκίες των αμπελουργών της περιοχής για έναν πλούσιο τρύγο, ενώ δίπλα του ο Θοδωρής Δερέσκος από το Κτήμα Δερέσκος εξηγεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν αναπτύξει οι διεθνείς ποικιλίες στα εδάφη της περιοχής, με τα κρασιά να κοντράρουν στα ίσια τα αντίστοιχα νεοζηλανδέζικα στην αγορά των ΗΠΑ.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσία του επώνυμου και τυποποιημένου ελαιολάδου της περιοχής, τόσο από τους ελαιώνες του Βασιλιτσίου που σβήνουν στη θάλασσα της Κορώνης, τους οποίους διαχειρίζεται μια σχετικά νεοσύστατη Ομάδα Παραγωγών, όσο και το πολυβραβευμένο One and Olive της οικογένειας Αναγνωστόπουλου, το οποίο δεν άφησαν από τα χέρια τους οι σεφ κατά τη διάρκεια των μαγειρικών τους.

Το Peloponnese Food Stories, Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού, που έτρεξαν οι δραστήριοι άνθρωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου σήκωσε αυλαία νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι στην Αρεόπολη, ενώ Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία περιμένουν τη σειρά τους για τις επόμενες εβδομάδες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία