BACK TO
TOP
Κοινωνία

Πρόκληση για την ευρωπαία αγρότισσα η πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες

Αντιμέτωπη με παντός είδους προκλήσεις η ευρωπαία αγρότισσα, που αναζητά βελτίωση της οικονομικής θέσης της και πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

farmingwomen_hero-1200x742

4
0

Τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση της αγρότισσας στις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές αναγνωρίζει οι Copa – Cogeca, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ψηφιοποίηση, όπως επισημαίνουν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της πρόσβασης σε πληροφορίες, αγορές, χρηματοδότηση και υπηρεσίες. Μπορεί επίσης να διευκολύνει την επικοινωνία και τη δικτύωση, προωθώντας έτσι την ανταλλαγή γνώσεων και ενισχύοντας τη συνεργασία.

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο και αναλογιζόμαστε επίσης το έργο που πρέπει να γίνει για την επίτευξη της ισότητας των φύλων», δήλωσε η Lotta Folkesson, πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών Copa-Cogeca, τονίζοντας ότι η ψηφιοποίηση είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενδυνάμωση των γυναικών στη γεωργία, προκειμένου να τις βοηθήσει να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά τους, να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσής τους και να τους επιτρέψουν να συμμετέχουν πληρέστερα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κοινοτήτων τους. «Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μερικά σπουδαία παραδείγματα γυναικών που πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή ψηφιακών και καινοτόμων τεχνικών στο αγρόκτημά τους και είμαι σίγουρη ότι φέτος δεν θα είναι διαφορετικά», τόνισε.

Εκτός από την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της αγρότισσας και την προβολή του έργου που επιτελούν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές, οι Copa – Cogeca συμμετέχει ενεργά σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες, δεξιότητες και ευκαιρίες.

Το GAEA (Granting Access to Employment and Entrepreneurship in Agriculture for Women) είναι ένα έργο που επικεντρώνεται στη βελτίωση της οικονομικής θέσης των γυναικών στη γεωργία, ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Στόχος του έργου είναι να παρέχει στις γυναίκες τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τις ίδιες και για άλλους.

Το Grass Ceiling είναι ένα άλλο έργο που αποσκοπεί στην υποστήριξη της καινοτομίας υπό την ηγεσία των γυναικών στις αγροτικές περιοχές, αναλύοντας την τρέχουσα θέση των γυναικών σε σχέση με τις τάσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, κατανοώντας τους παράγοντες και τις προϋποθέσεις για την καινοτομία υπό την ηγεσία των γυναικών.

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa – Cogeca επιβεβαιώνειυν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών στη γεωργία, τη δασοκομία και την αγροτική ανάπτυξη.

Ζητούν αυξημένες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, εκπαίδευση και κατάρτιση για τις γυναίκες της υπαίθρου και τις αγρότισσες, ενώ αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνεταιρισμοί στην υποστήριξη της ισότητας των φύλων.





Mήνυμα Αντ. Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών

Μήνυμα συνεργασίας προς τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τους άνδρες και τα αγόρια παντού στον κόσμο, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών. Όπως τονίζει, η επένδυση στις γυναίκες ανυψώνει όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, «γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλους τους τομείς της ζωής, σε όλες τις γωνιές του κόσμου».

Ωστόσο, αναγνωρίζει και τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν - από τις δομικές αδικίες, την περιθωριοποίηση και τη βία, έως τις διαδοχικές κρίσεις που πλήττουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες, έως τη στέρηση της προσωπικής τους αυτονομίας και των δικαιωμάτων τους πάνω στο σώμα και τη ζωή τους. «Οι έμφυλες διακρίσεις βλάπτουν τους πάντες - γυναίκες, κορίτσια, άνδρες και αγόρια», υπογραμμίζει.

Μιλώντας για τη σημασία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών, αναφέρει πως είναι ένα κάλεσμα για δράση. «Δράση για να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών που διεκδικούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους με μεγάλο προσωπικό κόστος. Δράση για την ενίσχυση της προστασίας από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Δράση για την επιτάχυνση της πλήρους συμμετοχής και ηγεσίας των γυναικών», όπως εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά το φετινό θέμα της Ημέρας, τονίζει τη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων. «Η τεχνολογία μπορεί να διευρύνει τις οδούς προς την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για να ενισχύσει την κακοποίηση και το μίσος. Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Όταν οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι διακρίσεις μπορεί να εμφανίζονται από την αρχή», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει την ανάγκη γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος και αύξησης της εκπροσώπησης των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία και προσθέτει: «Ο αποκλεισμός των γυναικών από τον ψηφιακό κόσμο έχει κοστίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο ΑΕΠ των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος την τελευταία δεκαετία - ένα κόστος που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2025 αν δεν δράσουμε».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία