BACK TO
TOP
Κοινωνία

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030 ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε στις 15 Μαρτίου με 486 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 10 αποχές την αναθεώρηση του λεγόμενου Κανονισμού Καταμερισμού Προσπάθειας για τον περιορισμό των εκπομπών θερμοκηπίου.

1904029

80
0

Ο τροποιημένος Κανονισμός περιλαμβάνει δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) για τις οδικές μεταφορές, τη θέρμανση κτιρίων, τη γεωργία, τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τη διαχείριση απορριμμάτων για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και επί του παρόντος ρυθμίζει περίπου το 60% όλων των εκπομπών της ΕΕ.

Ο αναθεωρημένος νόμος αυξάνει τον στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 σε επίπεδο ΕΕ από 30% σε 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Για πρώτη φορά, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να μειώσουν τις εκπομπές GHG με στόχους που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 50%. Οι στόχοι για το 2030 για κάθε κράτος μέλος βασίζονται στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν κάθε χρόνο ότι δεν υπερβαίνουν την ετήσια κατανομή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ευελιξία και διαφάνεια

Η νομοθεσία βρίσκει έναν συμβιβασμό μεταξύ της ανάγκης αντιμετώπισης κενών για να διασφαλιστεί ότι εκπληρώνεται ο συνολικός στόχος μείωσης της ΕΕ και της ανάγκης να δοθεί στα κράτη της ΕΕ κάποιο περιθώριο στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουν τους στόχους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση.

Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν όρια στο πόσες εκπομπές ένα κράτος μέλος μπορεί να εξοικονομήσει από ένα προηγούμενο έτος ή να δανειστεί από ένα έτος στο μέλλον. Υπάρχουν επίσης όρια στο πόσες εκπομπές ένα κράτος μέλος μπορεί να συναλλάσσεται με άλλο κράτος μέλος.

Προκειμένου να μπορούν να λογοδοτήσουν τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί τις πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές δράσεις σε εύκολα προσβάσιμη μορφή, όπως ζητά το Κοινοβούλιο

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Jessica Polfjärd (EPP, SV) είπε: "Με αυτόν τον νόμο, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες για τις εθνικές περικοπές εκπομπών διασφαλίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν στα υπάρχοντα κενά. Αυτό μας επιτρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ είναι σοβαρή στο να είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για μια ανταγωνιστική και αποτελεσματική ατζέντα για το κλίμα».

Επόμενα βήματα

Το κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία