BACK TO
TOP
Κοινωνία

Στο έλεος πρωτοφανούς ξηρασίας η Ισπανία, σε απόγνωση οι αγρότες

Νεκρά ψάρια σε ξεραμένες κοίτες ποταμών, αποστραγγισμένοι ταμιευτήρες υδάτων, τεράστιες νεκρές φυτείες αβοκάντο: η πρωτοφανής ξηρασία προκαλεί πανικό στη νότια Ισπανία, αφού ο χειμώνας δεν έφερε τις πολυπόθητες βροχές.

62175431_1006

283
0

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ξηρασία αυτή διαρκεί 36 μήνες, δηλαδή τρία χρόνια, στην Ισπανία και το τέλος της δεν διαγράφεται στον ορίζοντα καθώς τα τρέχοντα μοντέλα καιρού δεν δείχνουν βροχοπτώσεις στο άμεσο μέλλον.

Είναι η χειρότερη ξηρασία αφότου άρχισαν να τηρούνται τα μετεωρολογικά αρχεία πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, ένας εφιάλτης που τροφοδοτεί πρωτοφανείς για την εποχή πυρκαγιές, όπως εκείνη προ ημερών στην ανατολική επαρχία της Καστεγιόν.

Σε απόγνωση οι αγρότες στη νότια Ισπανία – Ζητούν θεϊκή παρέμβαση για να βρέξει

Η κατάσταση είναι απελπιστική για τους αγρότες. Την περασμένη Κυριακή 250 κάτοικοι του ορεινού χωριού Λ’Εσπουνιόλα της Καταλονίας συμμετείχαν σε λιτανεία και δεήσεις προς την «Παναγία των Καταιγίδων», που εορτάζεται στην περιοχή, ζητώντας την παρέμβασή της για να βρέξει. «Δεν είναι μαγεία, αλλά πράξη εμπιστοσύνης», είπε ο επίσκοπος Φρανσίσκο Κονέσα στο Associated Press.

Η Καταλονία είναι από τις πλέον πληγείσες περιοχές της Ισπανίας. Η γεωργία και ο αγροτουρισμός είναι οι βασικές πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους της Λ’ Εσπουνιόλα, που απέχει μιάμιση ώρα από τη Βαρκελώνη. «Αν δεν βρέξει σε δυο εβδομάδες, είναι δύσκολο να πούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο αγρότης Χοσέπ Αλταρίμπα.

Αντιμέτωπη με πρωτοφανή ξηρασία είναι και η Ανδαλουσία, με τους ντόπιους να αναφέρουν ως σημαντικό πρόβλημα και την ακατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και δεν φθάνει που το λιγοστό νερό δεν επαρκεί για όλες τις φυτείες, το πρόβλημά τους είναι ότι δεν έχουν και να το πληρώσουν, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της δανειοδότησης φοβούμενες μη χάσουν τα χρήματά τους. Ένας ολόκληρος κλάδος της ισπανικής οικονομίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού θα ήταν μια πιθανή λύση, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβές. Η ξηρασία απειλεί, όμως, και τον τουρισμό στην ηλιόλουστη ακτή Κόστα ντελ Σολ της νότιας Ισπανίας, - μια από τις πιο σημαντικές πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους -, αφού ελλείψει πόσιμου νερού οι τουρίστες διστάζουν να κλείσουν τις διακοπές τους εκεί.

Καμπανάκι κινδύνου για ξηρασία στη νότια Ευρώπη από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ

Η Ευρώπη ταλανίζεται από ξηρασία από το 2018 επεσήμανε πρόσφατη μελέτη του Πολυτεχνείου του Γκρατς της Αυστρίας με τους ερευνητές να μιλούν για «λίαν ανησυχητική» κατάσταση.

Οι λιγοστές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις ενέτειναν το πρόβλημα υδροδότησης σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ η Ευρώπη οδεύει και τη φετινή χρονιά οδεύει προς ξηρασία συγκρίσιμη με το περσινό καλοκαίρι. Στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία η κατάσταση «εμπνέει ανησυχία για την παροχή νερού για ανθρώπινη χρήση, τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας», σημειώνεται στην έκθεση

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία