BACK TO
TOP
Κοινωνία

Την Τετάρτη 7 Μαΐου το Κονκλάβιο για την ανάδειξη του νέου Πάπα

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη σύγκληση του Κονκλαβίου, του σώματος των καρδινάλιων που θα αναλάβει να εκλέξει τον νέο Πάπα μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.

4598002-849705078

13
0

Το πρωτόκολλο της εκλογής του Πάπα είναι πολύ αυστηρό με βασικό χαρακτηριστικό τα μέτρα ασφαλείας ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί με απόλυτα μυστικό τρόπο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη διαδικασία αυτή αποτελεί η σίτιση των καρδιναλίων και το πώς δεν θα χρησιμοποιηθεί το φαγητό ως όχημα παραβίασης του πρωτοκόλλου.

Όπως σημειώνει το BBC οι κανόνες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να τρώνε οι καρδινάλιοι, έχει καθοριστεί εδώ και 750 χρόνια προκειμένου να αποτραπεί η τοποθέτηση κρυφών μηνυμάτων σε κοτόπουλο, ραβιόλι και χαρτοπετσέτες.

Το βρετανικό μέσο θυμίζει, δε, ότι λίγο πριν από την τελευταία εκλογή Πάπα το 2013, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί από τους καρδινάλιους εντοπίστηκαν στο εστιατόριο Al Passetto di Borgo που βρίσκεται 200 μέτρα από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Τα Κονκλάβια, όπως αυτό που θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου με τη συμμετοχή 135 καρδινάλιων, είναι γνωστά για τον μυστικισμό τους. Οι καρδινάλιοι είναι κλειδωμένοι σε έναν κοινό χώρο, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος ή η έξοδος μηνυμάτων, εκτός από τον καπνό που σηματοδοτεί την επιτυχία της ψηφοφορίας.

Ιστορικά, το φαγητό αποτελεί πιθανό κίνδυνο: τα ραβιόλι ενός καρδινάλιου μπορεί να είναι γεμισμένα με ένα παράνομο μήνυμα από το προσωπικό της κουζίνας ή ένας καρδινάλιος μπορεί να μεταφέρει κρυφά μια ενημέρωση για την ψηφοφορία στον έξω κόσμο με μια βρώμικη χαρτοπετσέτα. Ωστόσο, η διαδικασία της κοινής σίτισηςείναι επίσης ένα από τα πλαίσια όπου μπορούν να γίνουν κρυφές διαπραγματεύσεις.

Η ιστορία

Ο κώδικας μυστικότητας του κονκλάβιου χρονολογείται από το 1274, όταν ο Πάπας Γρηγόριος Ι΄ θέσπισε τους κανόνες που ακόμη και σήμερα καθορίζουν εν μέρει τον τρόπο διεξαγωγής των παπικών εκλογών.

Οι νέοι κανόνες του Πάπα Γρηγορίου Ι΄ περιλάμβαναν την απομόνωση του κονκλάβιου – ένας κανόνας που ισχύει ακόμη και σήμερα – και τον περιορισμό του φαγητού των καρδιναλίων. Μετά από τρεις ημέρες χωρίς συναίνεση, οι καρδινάλιοι έλαβαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Μετά από οκτώ ημέρες, μόνο ψωμί και νερό. Στα μέσα του 14ου αιώνα, οι κανόνες αυτοί χαλάρωσαν από τον Κλήμη ΣΤ', ο οποίος επέτρεψε γεύματα τριών πιάτων που περιλάμβαναν σούπα, ένα κύριο πιάτο με ψάρι, κρέας ή αυγά και επιδόρπιο, το οποίο μπορούσε να περιλαμβάνει τυρί ή φρούτα. Αν και ο περιορισμός της διατροφής δεν διατηρήθηκε, ο αυστηρός έλεγχος των κονκλάβιων παραμένει.

Η πιο λεπτομερής ιστορική περιγραφή της γαστρονομικής κουλτούρας των παπικών κονκλάβιων προέρχεται από τον Bartolomeo Scappi, τον πιο διάσημο σεφ της Αναγέννησης (και πιθανώς τον πρώτο διάσημο σεφ στον κόσμο), ο οποίος υπηρέτησε τους Πάπες Πίο IV και Πίο V. Το βιβλίο του Opera Dell'Arte del Cucinare (Η τέχνη της μαγειρικής) του 1570 – το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που εκδόθηκε από ενεργό σεφ – τον έκανε διάσημο. Σε αυτό, αποκαλύπτει τα μυστικά της διατροφής του κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Ιούλιο Γ΄, καθώς και την ακραία πρακτική της επιτήρησης που παραμένει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Scappi, τα καθημερινά γεύματα των καρδιναλίων ετοιμάζονταν σε μια κοινόχρηστη κουζίνα από μάγειρες και σομελιέ. Αναφέρει ότι η κουζίνα ήταν ένας χώρος όπου μπορούσαν να ανταλλάσσονται παράνομα μηνύματα και σημειώνει ότι εκεί είχαν τοποθετηθεί φρουροί ειδικά για να το αποτρέψουν. Επομένως, δύο φορές την ημέρα, με σειρά που καθοριζόταν με κλήρωση, οι διαχειριστές έφερναν τελετουργικά το φαγητό. Αυτός ο «τροχός» ή περιστρεφόμενος δίσκος, ενσωματωμένος στον τοίχο, επέτρεπε να περνάει το φαγητό και το ποτό στους καρδινάλιους στην εσωτερική αίθουσα. Πριν περάσουν από τον τοίχο, το φαγητό και τα ποτά ελέγχονταν από δοκιμαστές για να βεβαιωθεί ότι δεν έκρυβαν παράνομα μηνύματα. Κάθε βήμα παρακολουθούνταν στενά από Ιταλούς και Ελβετούς φρουρούς.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία