
Η ομάδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, θα βρίσκεται στο Περίπτερο 15, stand 56, επιτρέποντας στους παρευρισκόμενους να ανακαλύψουν περισσότερους από 150 τίτλους των Εκδόσεων ΠΙΟΠ. Μεταξύ άλλων, θα βρείτε μελέτες για την αρχιτεκτονική, τη μουσειολογία και την πολιτιστική διαχείριση, την οικονομική και κοινωνική ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον· μεταφράσεις έργων-σταθμών στα πεδία της βιομηχανικής αρχαιολογίας και της προβιομηχανικής παραγωγής, της ιστορίας των τεχνικών και της τεχνολογίας και μια πλούσια συλλογή τίτλων με σημείο αναφοράς τα θεματικά Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Επιπλέον, οι μικροί φίλοι θα γνωρίσουν τον παραμυθένιο κόσμο των παιδικών εκδόσεων του Ιδρύματος, με ιστορίες εμπνευσμένες από τα μουσεία του.
Στο πλαίσιο των φετινών δράσεων της Διεθνούς Έκθεσης, θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση Ρόδος 1912-1947. Η πολιτική για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των μνημείων κατά την ιταλική κατοχή του Κωνσταντίνου Καρανάσου, δρ Αρχιτεκτονικής, την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, 15:00-16:00 (Αίθουσα Μ. Θεοδωράκης, Περίπτερο 13). Η έκδοση επικεντρώνεται στη διαχείριση και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου κατά την Ιταλοκρατία (1912-1947), όπως εφαρμόστηκε από τους εκπροσώπους της ιταλικής διοίκησης. Το βιβλίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων επιστημονικών προβληματισμών για την πολιτική αποκατάστασης, προστασίας και διαχείρισης αρχιτεκτονικών μνημείων σε ιστορικά κέντρα πόλεων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Francesco Neri, διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Βασίλης Κολώνας, καθηγητής Ιστορίας της αρχιτεκτονικής, και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Καρανάσος. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δρ Ουρανία Καραγιάννη, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων της Παιδικής-Εφηβικής Γωνιάς, θα παρουσιαστεί το νέο παιδικό βιβλίο Ο τελευταίος Κένταυρος του Πηλίου. Μια παραμυθένια ιστορία με αφορμή το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, του Χρήστου Μπουλώτη σε εικονογράφηση Φωτεινής Στεφανίδη, το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, ώρα 14:00-15:00 (Αίθουσα 2, Περίπτερο 13). Η παραμυθένια ιστορία αντλεί έμπνευση από την ελληνική μυθολογία, καθώς και από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας· όλα συνδεδεμένα με το Πήλιο, τον Βόλο, τη Μαγνησία. Πρωταγωνιστεί ένα μικρό αγόρι που αναζητά τον Κένταυρο, ακολουθεί σημάδια της παρουσίας του, και τελικά τον εντοπίζει στο Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Την ιστορία θα ζωντανέψει με δραματοποιημένη αφήγηση η Μαρία Δασκαλάκη, Υπηρεσία Εκδόσεων Πολιτιστικού Ιδρύματος, ενώ θα ακολουθήσει δημιουργικό εργαστήρι πηλού για τα παιδιά.
Ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης
Πέμπτη 8 Μαΐου, 15:00-21:00
Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Μαΐου, 10:00-22:00
Κυριακή 11 Μαΐου 10:00-21:00