
Οι τρεις Κούροι της Νάξου θεωρείται ότι εκφράζουν την αντίληψη της εποχής για τους θεούς, οι οποίοι εµφανίζονται ως ανθρωπόµορφοι, αλλά πολύ ψηλότεροι των κοινών θνητών. Οι δύο, βρίσκονται στην περιοχή Μέλανες στη θέση Φλεριό, περίπου 9 χλµ από τη χώρα, ενώ ο µεγαλύτερος βρίσκεται στον Απόλλωνα, στα βόρεια του νησιού. Οι Κούροι της Νάξου χρονολογούνται από την Αρχαϊκή περίοδο, δηλαδή 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και βρίσκονται στην αρχική τους θέση στην οποία άρχισαν να κατασκευάζονται χωρίς όµως ποτέ να ολοκληρωθούν.
Ο Κούρος στο Φλεριό βρίσκεται «ξαπλωµένος» µέσα σε ένα χωράφι γεµάτο ελιές και αποτελεί πλέον ιδιοκτησία της οικογένειας Κονδύλη. Ο Κούρος αυτός ονοµάστηκε «Έλληνας», λόγω του εντυπωσιακού µεγέθους και της δύναµης που αποπνέει ως γλυπτό. Ο πιθανότερος λόγος που έµεινε µισοτελειωµένος σύµφωνα µε την ιστορία ήταν ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του παρουσιάστηκαν κάποιες µεγάλες ρωγµές στο σώµα του. Γι’ αυτό το λόγο το άφησαν στο ίδιο σηµείο. Ο δεύτερος Κούρος βρίσκεται σε ένα ανηφορικό µονοπάτι που ξεκινά δίπλα από τον χώρο που βρίσκεται ο Κούρος στο Φλεριό και ο τρίτος Κούρος στον Απόλλωνα.
Όπως αναφέρει η ΕΑΣ Νάξου, οι Μελανίτες αγρότες και κτηνοτρόφοι και όλοι οι κάτοικοι, έχουν ταυτιστεί από γεννησιµιού τους µε αυτά τα αγάλµατα, που τα θεωρούν µέρος της οικογένειας και της κοινότητάς τους.