Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σφυρηλατούνται δρόμοι για κρασί και σταφίδα στη γερμανική αγορά

Η προώθηση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και το κλείσιμο συνεργασιών μεταξύ γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών και Ελλήνων παραγωγών αποτελούν τον κεντρικό στόχο του διήμερου Wine & Currant Marketing Forum κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν πάνω από 90 B2B συναντήσεις μεταξύ γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών και ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής κρασιού και σταφίδας, που επιλέχθηκαν από τις γερμανικές εταιρείες.Οι Έλληνες επιχειρηματίες -παραγωγοί οίνου και σταφίδας- συναντούν τους Γερμανούς εισαγωγείς στο Wine & Currant Marketing Forum, που ξεκίνησε στις 9 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Domotel Kastri το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την εταιρεία –μέλος του BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και την Τράπεζα Πειραιώς, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

photo1

72
0

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία εκθείασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Με πρωτοβουλίες όπως το Φόρουμ δίδεται μια μοναδική ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα στις γερμανικές εισαγωγικές εταιρείες και τους Έλληνες παραγωγούς. Με αυτό τον τρόπο σφυρηλατείται η πραγματική εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βαθαίνουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και μπαίνουν μικρά αλλά ανθεκτικά λιθαράκια στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Με τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο Κρασί, τη στήριξη των παραγωγών μέσα από ειδικά σχεδιασμένα μέτρα και τη ρύθμιση χρόνιων ζητημάτων, όπως η επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών, στηρίζουμε την ελληνική αμπελουργία και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις στους νέους ανθρώπους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι αποτελούν το σύγχρονο ζωντανό ψηφιδωτό του ελληνικού terroir, να αναδείξουν τη μοναδική γεύση και το ονειρικό μπουκέτο των αρωμάτων του ελληνικού οίνου στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους της υφηλίου».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βασίλη Κόκκαλη στο Wine & Currant Marketing Forum:

«Είμαι ευτυχής που σήμερα μπορώ να απευθυνθώ σε όλες και όλους εσάς στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που έχει εξελιχθεί σε θεσμό τα τελευταία 6 χρόνια. Το «Φόρουμ για τον Οίνο και τη Σταφίδα», αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα στις γερμανικές εισαγωγικές εταιρείες και τους Έλληνες παραγωγούς. Έτσι σφυρηλατείται η πραγματική εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βαθαίνουν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και μπαίνουν μικρά, αλλά ανθεκτικά λιθαράκια στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου υπολογίζονται σε περίπου 627.000 στρέμματα, ενώ υπάρχουν και 160.000 στρέμματα με επιτραπέζιες ποικιλίες. Η συνολική παραγωγή οίνου για την περίοδο 2017-2018 ήταν περίπου 12.400.000 εκατόλιτρα, το ¼ των οποίων αφορά οίνους ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Η αξία των εξαγωγών του παραγόμενου οίνου στη χώρα τα τελευταία έτη είναι ανερχόμενη με εξαιρετικό ρυθμό. Θα αναφέρω ότι από ένα μέσο όρο 60 εκ€ (σε αξία) μέχρι το 2015, σήμερα ξεπερνάμε τα 80εκ€, ενώ ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 8,26% (σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) φθάνοντας τους 32.492 τόνους.

Στο Πρόγραμμα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023, τα διαθέσιμα κονδύλια  ανέρχονται σε 9.000.000 ευρώ κάθε έτος. Σας επισημαίνω, ότι την πενταετή περίοδο 2014-2018 το ίδιο Πρόγραμμα, εκτελέστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, εμφανίζοντας ποσοστά απορρόφησης άνω του 90% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπέρβαση των ετήσιων στόχων. Για το 2019, αναμένεται εκ νέου υπέρβαση του στόχου για απορρόφηση κονδυλίων ύψους 9.000.000 ευρώ με ήδη υπογεγραμμένη Υπουργική Απόφαση για κατανομή κονδυλίων ύψους 9.670.039 ευρώ στους επιλέξιμους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Υπουργείο σχεδιάσαμε για πρώτη φορά την αμπελοοινική περίοδο 2017-2018, Πρόγραμμα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής το οποίο εφαρμόστηκε με ενωσιακή συμμετοχή που ανέρχονταν σε 4.563.000 ευρώ. Το ποσοστό απορρόφησης ξεπέρασε το 90% και το ποσοστό ολοκλήρωσης το 80%.

Επίσης για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 η συνολική ενωσιακή συμμετοχή ανέρχεται σε 5.213.000 €. Ο τελικός έλεγχος και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2019.

Στο Υπουργείο ετοιμάζουμε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, την επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών, ένα έργο πνοής, εξασφάλισης και ανάδειξης του ποικιλιακού πλούτου της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε φάση ευρείας διαβούλευσης, υπουργική απόφαση για την κλωνική επιλογή, για να μπορούμε να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις στον τομέα.

Στο πλαίσιο στήριξης των υποδομών, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις συλλογές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του εθνικού μας διατηρητή, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε στα κοινοτικά όργανα τη σταθερή μας άρνηση, στην είσοδο της καλλιέργειας διειδικών υβριδίων.

Μέσω των Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου, οι  Έλληνες παραγωγοί μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε τρίτες χώρες και διαφημίσουν το ελληνικό κρασί. την Υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους και τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, προωθώντας τα προϊόντα τους σε νέες αγορές.

Τέλος, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Οργανώσεων Παραγωγών εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ύψους συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

Για την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, πρόσφατα καταβλήθηκαν 4.317.152 ευρώ σε 6.150 δικαιούχους παραγωγούς, μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας ώστε να έχει εξασφαλισμένο μέλλον.

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με μια αισιόδοξη αίσθηση που έχω για την εξαιρετική παρουσία του ελληνικού οίνου στην πρόσφατη έκθεση Prowein στη Γερμανία. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από περίπου 100 οινοποιεία και το εθνικό περίπτερο οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Η δυναμική παρουσία μας σε εκθέσεις όπως αυτή, αλλά και σε εξαιρετικές πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τον ελληνικό αμπελώνα και να του δώσουν τη δυνατότητα να αναδείξει τη μοναδική γεύση του και το ονειρικό μπουκέτο των αρωμάτων του στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους της υφηλίου.

Σας ευχαριστώ.»


Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Marc Bogdahn, δήλωσε από την πλευρά του: «Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2018 η Γερμανία υπήρξε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Στον γεωργοεπισιτιστικό τομέα και στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων υπάρχει μεγάλο δυναμικό επενδύσεων και για τις γερμανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Στις αυξανόμενες ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία, τα τρόφιμα, αλλά και ο ελληνικός οίνος διαδραματίζουν ήδη σημαντικό ρόλο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, την εταιρία BASF, την Τράπεζα Πειραιώς και φυσικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σημαντική τους πρωτοβουλία προκειμένου να λάβει χώρα η σημερινή εκδήλωση, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η Γερμανία παραμένει δεύτερος πιο σημαντικός εθνικός εξαγωγικός στόχος για τους Έλληνες Παραγωγούς, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης αναφέροντας ότι: «Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά φθάνει  στα 2,15 δισ. ευρώ από 2,06 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Πιστεύοντας στην αξία των ανθρώπων, αλλά και στα δώρα, που η φύση έχει δώσει απλόχερα στην Ελλάδα, πρέπει να εργαστούμε, ώστε να χτίσουμε ετικέτες με ισχυρή αναγνωρισιμότητα και ταυτότητα. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτύξουμε στέρεες συνεργασίες, να ανοίξουμε αγορές, τονώνοντας περαιτέρω τις ελληνικές εξαγωγές».

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του αγροδιατροφικού τομέα εστίασε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου σημειώνοντας ότι: «Η ανάπτυξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, πρέπει να ακολουθήσει σύγχρονα παραγωγικά πρότυπα, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στον εξορθολογισμό όλης της αλυσίδας αξίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με στρατηγική επιλογή τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, λαμβάνει πρωτοβουλίες και σχεδιάζει πολιτικές, με το βλέμμα στην ανάπτυξη της αγροτικής και της εθνικής οικονομίας της  χώρας. Μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις της είναι το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής, που υλοποιείται από το 2013. Σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς κάνει το επόμενο βήμα: ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τονώνει την εξαγωγική τους δραστηριότητα μέσω του νέου Προγράμματος Εξαγωγικής Συμβολαιακής Τραπεζικής».

«Το σημερινό Φόρουμ εντάσσεται στις πολυάριθμες πρωτοβουλίες της BASF για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που και φέτος συμμετέχουν οινολόγοι της κάβας Weinkeller της BASF, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας κρασιού στη Γερμανία, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα και εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τα ποιοτικά ελληνικά κρασιά σε μία απαιτητική αγορά όπως αυτή της Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Τα συγκεκριμένα Φόρουμ αποτελούν πια θεσμό για το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, όπως επισήμανε ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για μια συνάντηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, που μπορούν να αναδείξουν προϊόντα υψηλής διατροφικής, καθώς και γευστικής αξίας και να ανοίξουν δρόμους εξωστρέφειας προς τους καταναλωτές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Σε πέντε προηγούμενες διοργανώσεις με την εταιρία-μέλος μας, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, υποστηρίχθηκαν 173 ελληνικές και 51 γερμανικές επιχειρήσεις. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που φέτος η Τράπεζα Πειραιώς ανήκει στους συνδιοργανωτές του Φόρουμ».

Στις προκλήσεις και τις προοπτικές των κλάδων οίνου και σταφίδας, τις απαιτήσεις της γερμανικής αγοράς και του Γερμανού καταναλωτή, καθώς και τις συνεργασίες που μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και των γερμανικών εισαγωγικών εταιρειών, αναφέρθηκαν εκτενώς οι κ.κ.: Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Ιωάννης Τρουπής, Αντιπρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου, Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εμπορίου της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, Δρ. Αντώνης Περδικάρης, Συντονιστής Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Τροφίμων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Τσουρουκίδης, ανταποκριτής της εφημερίδας “Lebensmittel Zeitung", Χριστίνα Ηλιάδου, Δικηγόρος και Διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Marc Oliver Heilos, Υπεύθυνος Προμηθειών της κάβας BASF Weinkeller.

Στη φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά οι εικονιζόμενοι, κ.κ. Αθ. Κελέμης, Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Β. Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασ. Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχ. Μαΐλλης, Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, και Αλκ. Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία