BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σε νέα βάση θέτουν οι πολιτικές εξελίξεις τα προγράμματα

Σε συνολική αναθεώρηση των Προγραµµάτων και της πορείας τους ενδέχεται να οδηγήσουν οι πολιτικές εξελίξεις .Υπό άλλο πρίσµα η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, που µπορεί µάλιστα να οδηγήσει και φακέλους που είναι λίγο πριν την οριστικοποίηση πίσω στον αξιολογητή.

sxedia-cherry

Γιώργος Κοντονής

7
0

Μία ενδεχόµενη αλλαγή στα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη των πραγµάτων για τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης µετά τις εθνικές εκλογές, είναι λογικό να οδηγήσουν και σε παρεµβάσεις σε µία σειρά Μέτρων που είτε βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, της υλοποίησης ή δεν έχουν ακόµα προκηρυχθεί. Κάποια χρονικά περιθώρια άλλωστε υπάρχουν, εφόσον η προγραµµατική περίοδος τελειώνει το 2022, οπότε δεν είναι απίθανο να γίνει η επιλογή επαναπροκήρυξης ορισµένων «δηµοφιλών» Μέτρων, όπως οι Νέοι Αγρότες και η Νιτρορύπανση (όπως έχει γίνει πολλάκις µέχρι στιγµής µε τα Βιολογικά), µέχρι το τέλος της τρέχουσας ΚΑΠ, εφόσον φυσικά το επιτρέπει το πλαίσιο επιδόσεων των Προγραµµάτων.

Από την άλλη όσον αφορά τα  Σχέδια Βελτίωσης και τη γνωστή υπόθεση του «τιµοκαταλόγου των τρακτέρ» η λογική λέει πως και εκεί θα υπάρχουν εξελίξεις, µε δεδοµένο ότι το πλάνο για ανακοινώσεις επιτυχόντων τον Ιούνιο δεν βγήκε, ενώ και το τέλος της διαδικασίας έχει µετατεθεί για τα τέλη του έτους.

Ένα διαφορετικό πνεύµα στην αξιολόγηση µπορεί µάλιστα να οδηγήσει και φακέλους που είναι λίγο πριν την οριστικοποίηση πίσω στον αξιολογητή, εφόσον υπάρξουν παρεµβάσεις και νέες οδηγίες. Παράλληλα, οποιοσδήποτε σχεδιασµός για την υπερδέσµευση χρηµάτων αναµένεται πάντως να προχωρήσει, καθώς τα κονδύλια, τουλάχιστον τα κοινοτικά, υπάρχουν για έναν διπλασιασµό του µπάτζετ, και µένει να φανεί αν µία αλλαγή στο κυβερνητικό σχήµα και στους διαχειριστές του προϋπολογισµού, µπορεί να φέρει έξτρα χρήµατα.

Τώρα στα προγράµµατα όπως είναι το Μέτρο 4.1.2 της Μεταποίησης και το Μέτρο 11 των Βιολογικών, οι αλλαγές που µπορούν να γίνουν είναι πιο περιορισµένες εφόσον έχουν φτάσει το στάδιο της υλοποίησης, ωστόσο και εδώ υπάρχει χώρος για ορισµένες αλλαγές όσον αφορά τις δεσµεύσεις, τα χρονοδιαγράµµατα κ.α.

Επιπλέον µένει να φανεί αν θα υπάρξει επιτάχυνση των υπό προκήρυξη µέτρων όπως είναι τα ∆ασικά, η ∆άσωση, οι Γεωργικοί Σύµβουλοι και δράσεις για τα βοσκοτόπια και τους µετακινούµενους κτηνοτρόφους.

Το πόσο βαθιές ή περιορισµένες ή ακόµα και µηδενικές µπορεί να είναι οι παρεµβάσεις στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης φυσικά δεν εξαρτάται µόνο από την εκάστοτε εθνική κυβέρνηση αλλά και από τις δεσµεύσεις της χώρας µας στους κοινοτικούς. Καθώς, υπάρχουν στόχοι και νούµερα που θα πρέπει να πετύχει η χώρα µας µέχρι το τέλος της προγραµµατικής περιόδου, και κάθε αλλαγή στον προγραµµατισµό ελέγχεται αυστηρά από τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις