Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πράσινη ενέργεια για τις τράπεζες Εθνική και Επενδύσεων

Νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρωτοβουλίες ενεργειακής αποδοτικότητας και αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο νέου επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που θα τα συνδιαχειρίζονται, αφού συνυπέγραψαν τους όρους της πρώτης φάσης του χρηματοδοτικού προγράμματος, ύψους 32 εκατ. ευρώ.

ananewsimesgewrgiakthnotrofiatrapezes

1142
0

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) είναι o πρώτος φορέας στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ταμείο Υποδομών, που θα επιλέξει και θα επενδύσει σε νέα έργα όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες παραγωγής βιομάζας και βιοαερίου, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων ή ιδιωτικών κτηρίων. Αναμένεται, επίσης, να λάβουν μέρος στη μεγάλη αυτή επενδυτική πρωτοβουλία και προγράμματα ανάπτυξης αστικών υποδομών με στόχο την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών, τη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων και τον τουρισμό.

Επιπρόσθετα, η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει ίδια χρηματοδότηση και θα ενεργήσει στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών, θα παρέχει χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας συνολικό ποσό επενδύσεων τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ για βιώσιμα έργα σε τομείς προτεραιότητας. Η συνεισφορά από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ).

Αναμένεται και άλλες μεγάλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να συνεργαστούν με το Ταμείο Υποδομών.

Σχετικά με το Πρόγραμμα, ο κ. Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για την Ελλάδα δήλωσε: «Οι τοπικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την αναβάθμιση αστικών περιοχών και την εκκίνηση έργων που έχουν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια. Το Ταμείο Υποδομών συνδυάζει τους χρηματοδοτικούς πόρους με τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη για επενδύσεις υψηλής προτεραιότητας και με μεγάλο αντίκτυπο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την πρώτη τράπεζα που συμμετέχει σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία και προσβλέπει στην περαιτέρω κλιμάκωση του προγράμματος μέσα στους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς ανέφερε: «Η συμφωνία του Ταμείου Υποδομών θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη μακροχρόνια συνεργασία μας με την ΕΤΕπ. Η παροχή χρηματοδοτικών λύσεων για έργα υποδομής, οι οποίες ταυτόχρονα στηρίζουν τη δημιουργία βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Εθνικής Τράπεζας. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τον στρατηγικό μας προσανατολισμό και υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να στηρίξουμε προσπάθειες μετάβασης προς την «πράσινη» οικονομία με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση πόρων. Συγχρόνως, η συμφωνία αυτή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.»

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Υποδομών δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από κοινού με την ΕΤΕπ. Στόχος του Ταμείου είναι η μεγιστοποίηση της επίδρασης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους που έχουν προέλθει από δανειοδότηση της ΕΤΕπ και εισπράξεις από προηγούμενες αστικές επενδύσεις μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας JESSICA.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μακροπρόθεσμου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει από κοινού στα κράτη-μέλη της. Η Τράπεζα χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις σε υγιείς επενδύσεις, με σκοπό να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία