Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με κοινοτικούς πόρους οι πληρωμές Προγραμμάτων μέχρι τέλος του έτους

Μόνο µε ευρωπαϊκούς πόρους και µε µηδενική συγχρηµατοδότηση από το κράτος, θα µπορέσουν να τρέξουν οι πληρωµές όλων των ευρωπαϊκών ταµείων συµπεριλαµβανοµένης της αγροτικής ανάπτυξης µέσα στο 2020, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

050618-free-range-pig-farming-c-FLPA-REX-Shutterstock-rexfeatures_3299782a

Γιώργος Κοντονής

2093
1

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, δίνει τη δυνατότητα τα κρατικά κονδύλια που είχαν δεσµευθεί να αναδιανεµηθούν σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η πανδηµία του Covid 19.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι δυνατότητες είναι αρκετά περιορισµένες για τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, εφόσον τα κοινοτικά κονδύλια έχουν ήδη δεσµευθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Εκτός και αν επιτραπεί η µεταφορά κονδυλίων από άλλα κοινοτικά Ταµεία, κάτι που αφήνει ανοιχτό αλλά δεν το ξεκαθαρίζει σαφώς για το ΠΑΑ η ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι: «Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα µεταφοράς πόρων ανάµεσα σε Περιφέρειες και ανάµεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταµεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιηµένες χρηµατοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο.»

Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για διάθεση ρευστότητας 7 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες με εγγυήσεις από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ ΦΕΚ πήρε και η ίδρυση του σχετικού Ταμείου. Οι εγγυήσεις του μηχανισμού θα καλύπτουν έως το 80% ενός δανείου, ενώ δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 40% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ένα δάνειο καταστεί «κόκκινο», θα καλύπτεται κατά 80% από τον μηχανισμό εγγύησης. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζεται από την ανακοίνωση το μέτρο δεν είναι ανοιχτό για τους τομείς γεωργίας και υδατοκαλλιέργειας:

«Το μέτρο είναι ανοικτό σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως οι τράπεζες, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υδατοκαλλιέργειας, της γεωργίας και σε τομείς που δεν είναι επιλέξιμοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επιτρέπει τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης.»

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει:

Μεγάλη ευελιξία, ώστε να διοχετευθούν με μεγάλη ταχύτητα πόροι του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, εξασφαλίστηκε κατόπιν επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Υπολογίζεται πως οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ' ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων).

Χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιημένες χρηματοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση. Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2020 11:30Αντώνης Παλαιολόγος

Με αφορμή το δημοσίευμά σας και της ευελιξίας που παρέχεται από την Ε.Ε για διοχέτευση με μεγαλύτερη ταχύτητα πόρων του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία αλλά και της δυνατότητας απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, αντιλαμβάνομαι πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη στην ανάσχεση της αποεπένδυσης στους διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη συγκυρία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στον πρωτογενή τομέα, όπου παρά τις συστηματικές προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( ΥπΑΑΤ ) βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πλέον των δύο χρόνων από την 1η Πρόσκληση, ( 63 ) παραδεκτά επενδυτικά σχέδια, της δράσης 4.2.1 , του Μέτρου 4. " ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ " ΠΑΑ 2014-2020 - μη ενισχυόμενα προς το παρόν λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πιστώσεων, για τα οποία μία πρόχειρη εκτίμηση επί της δημόσιας ενίσχυσης, η αναλογούσα πίστωση ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ. Ας το δουν οι αρμόδιοι του ΥπΑΑΤ. Κάτι πρέπει να γίνει !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία