Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Προς διάσωση κάτι λίγο από δάσωση γαιών, για να μη χαθεί η προετοιμασία

Στην προοπτική να µην ακυρωθεί ολοκληρωτικά το πρόγραµµα που αφορά στη ∆άσωση Γαιών (Μέτρο 8.1 και 8.2) και να βγει τελικά στον αέρα έστω και µία µικρή προκήρυξη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ήδη ώριµες επενδυτικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο πεδίο, προσανατολίζεται τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από µερίδα συνεταιρισµών και φυτωριούχων.

Karydies

Γιώργος Κοντονής

2051
4

Το εύρος των επιχορηγήσεων που καλύπτουν αυτά τα δύο Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μεταξύ άλλων, το 100%, των επιλέξιμων δαπανών για την εγκατάσταση της φυτείας των δένδρων που θα επιλεγούν για την δάσωση συγκεκριμένων αγροτικών γαιών, την απώλεια του εισοδήματος των αγροτών έως και 12 έτη, με εξαίρεση τα είδη καρυδιάς καστανιάς και μαστιχόδενδρου που ορίζεται στα οκτώ έτη, το 80% των επιλέξιμων δαπανών για την εγκατάσταση του γεωργοδασικού συστήματος κ.α.

Πηγές που έχουν γνώση του θέµατος, αναφέρουν στο Agronews, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας, βλέπουν από την αρχή το ζήτηµα να προχωρήσουν κανονικά οι προκηρύξεις των Μέτρων 8.1 και 8.2, αλλά σε καµία περίπτωση δεν θα δεσμευτούν κονδύλια ύψους 84 εκατ. ευρώ όπως αρχικά είχαν υπολογιστεί. Σημειώνεται πως το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα όσους έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και έχουν μπει σε κάποια έξοδα να βάλουν ακρόδρυα (φουντουκιές, καρυδιές), μαστιχόδεντρα κ.α.

Ως προς τη διαρροή κονδυλίων από τα Μέτρα που αφορούν τη δάσωση γαιών, ενδέχεται µία µερίδα των πόρων να χρησιµοποιηθεί ώστε να κλείσουν «τρύπες» της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2020, για την οποία απαιτούνται περίπου 250 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είναι και το ζήτηµα της µεταφορών πόρων στα ειδικά µέτρα ενίσχυσης πληττόµενων αγροτών από την πανδηµία, µέσω των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέτρο 8.1 «Δάσωση γαιών»

Αφορά όλους τους κατόχους γης που θα φυτεύσουν δέντρα επιλέγοντας µέσα από έναν κατάλογο 108 ειδών. Ανάµεσα στα είδη βρίσκονται: Αγριελιά, καρυδιά, καστανιά, µουριά, µαστιχόνδεντρο, δρυς κ.α.

Οι ενισχύσεις που παρέχονται είναι τριών µορφών:

  • Η πρώτη µορφή ενίσχυσης αφορά την επιδότηση της εγκατάστασης φυτείας στο 100% του κόστους της µε µέγιστο ποσό για φυτεία 90 δέντρων ανά στρέµµα τα 9.090 ευρώ και για φυτεία 25 δέντρων ανά στρέµµα τα 563 ευρώ.
  • Η δεύτερη µορφή ενίσχυσης δίνεται ετησίως και για 8 έτη για την κάλυψη 100% του κόστους για τις εργασίες συντήρησης µε µέγιστο ποσό τα 538 ευρώ.
  • Η τρίτη µορφή ενίσχυσης είναι ένα 12ετές πριµ που αφορά µόνο αγρότες, ανάλογα το είδος καλλιέργειας που θα «θυσιάσουν» για να βάλουν τα δέντρα: Για παράδειγµα, σε αρδευόµενες εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι η αποζηµίωση θα είναι 37,5 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως, για όσπρια 42 ευρώ και για βαµβάκι και ηλίανθο 51,8 ευρώ και 30,2 ευρώ αντίστοιχα. Στα κηπευτικά το αντίστοιχο ποσό είναι 282 ευρώ το στρέµµα, στα κτηνοτροφικά φυτά 22,1 ευρώ και στους αµπελώνες τα 89,7 ευρώ.

Μέτρο 8.2 «Ενίσχυση για γεωργοδασικά συστήµατα»

Επιδοτούνται συστήµατα που συνδυάζουν την παρουσία δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια (στο ίδιο χωράφι). Εκτός από την εγκατάσταση φυτείας και την περίφραξη θα επιδοτείται και η αναφύτευση για το 1ο έτος, µε τη συνολική στρεµµατική επιδότηση να φτάνει τα 1.107 ευρώ για φυτεύσεις δέντρων πυκνότητας 25 ρίζες/στρέµµα.

Τα επιλέξιµα δέντρα µεταξύ άλλων είναι: Αχλαδιές, καρυδιές (βασιλική, µαύρη, κοινή), κερασιές, συκιές, βατοµουριές, κρανιά, µουριές, µηλιές, αριά, δρύ, πουρνάρια, χαρουπιές, κ.α.

 

 

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

25-05-2020 13:49ΓΙΑΝΝΗΣ

Εμείς ως νέοι αγρότες που αγοράσαμε χωράφια με σκοπό αυτό το πρόγραμμα θα πάρουμε τον ... για να μοιράσει τα χρήματα ο κ. Βορίδης στους κολλητούς φίλους πληττώμενους απο τον κορωνοιο;Ούτε μισό ευρώ περικοπή από προγράμματα ανάπτυξης!!Είμαι στο τέταρτο έτος και δεν έχει έρθει ακόμα η ασφάλεια και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σεμινάρια!Πώς να μείνουν οι νέοι στην χώρα όταν το ίδιο το κράτος σε ωθεί εκτός;

Απάντηση

22-05-2020 16:40Αρισταρχος

Ειναι ξεφτιλα η ολη κατασταση. Επικρατει πληρης αγανακτηση για τους αριστους. Ακομη και το 4.1.2 προγραμμα για την αρδευση που συζητανε τωρα με προτεραιοτητα τους νεους αγροτες ειναι κοροιδια γιατι Αυτοι που ηθελαν πραγματικα να γινουν αγροτες και εβαλαν εδω και 4 χρονια μονιμες καλιεργειες(δεντρα) και οχι μαρουλια εφαγαν τη π@π@ρ@ και βγαζουν σπιρακια οταν ακουν εξαγγελιες απο τα λαμογια.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία