BACK TO
TOP
Προγράμματα

Εντός της εβδομάδας η δεύτερη προκήρυξη 25 εκατ. ευρώ για αντιχαλαζικά

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η νέα πρόσκληση για την τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών και αντιβρόχινων μεμβρανών σε καλλιέργειες. Η δεύτερη προκήρυξη του Υπομέτρου 5.1 αναμένεται να βγει στον αέρα εντός των προσεχών ημερών, με προϋπολογισμό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ και ποσοστό επιχορήγησης που θα φτάνει στο 80% της συνολικής δαπάνης, για όσες επενδύσεις λάβουν το «πράσινο φως».

αντιχαλαζικο-διχτυ-1024x768

Λεωνίδας Λιάμης

16
0

Την επικείμενη 2η πρόσκληση του Υπομέτρου προανάγγειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, το πρωί της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου, με προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πιερίας, στο κτήριο της αντιπεριφέρειας στην Κατερίνη, στην οποία ανήκε και η σχετική πρωτοβουλία για την οργάνωση της συζήτησης.

Πλαισιωμένος από υπηρεσιακά στελέχη του ασφαλιστικού φορέα και παρουσία των τοπικών βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Λυκουρέντζος άκουσε τους συνομιλητές του, από τον πρωτογενή τομέα, να του διατυπώνουν προβληματισμούς και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΑ, η οποία, όπως είπαν, σήμερα είναι προβληματική.

Κρίνοντας, ωστόσο, από τις απαντήσεις που τους έδωσε, μάλλον τους απογοήτευσε, αφού πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ξεκαθάρισε πως όσο δεν υπάρχουν πόροι για να υποστηρίξουν τέτοιες πολιτικές, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

Ανέφικτες οι αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, χωρίς πόρους

Στο πλαίσιο αυτό απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως του ζητήθηκε από τους παριστάμενους εκπροσώπους των παραγωγών με το επιχείρημα ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση σε καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά, τα κεράσια, τα ακτινίδια, τα σταφύλια και τα ροδάκινα, με συνέπεια να προκαλούνται ασθένειες, που μειώνουν σημαντικά την παραγωγή, αλλά παρόλα αυτά δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

«Δεν πρόκειται να σας δώσω υποσχέσεις. Θα καταγράψουμε ό,τι έχετε να πείτε και αν κάποια από αυτά δεν προϋποθέτουν χρήματα, θα δούμε πως θα τα ικανοποιήσουμε. Διότι αν βάλουμε στον κανονισμό και άλλα ζημιογόνα αίτια, χωρίς, προηγουμένως, να έχουμε εξασφαλίσει το πώς θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις τους, θα καταλήξουμε να έχουμε δώσει ακάλυπτες επιταγές», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ασφαλιστικού φορέα, τονίζοντας πως σε αυτή τη φάση επιχειρείται ο εξορθολογισμός του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημείωσε πως τα αναμενόμενα έσοδα του Οργανισμού για το 2020 θα ανέλθουν στα 170 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν από 653.000 ΑΦΜ. Πρόσθεσε δε, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητά κεφάλαια από ευρωπαϊκά προγράμματα και την νέα ΚΑΠ, προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η τροποποίηση του κανονισμού και να περιλάβει και νέα ζημιογόνα αίτια.


Ληξιπρόθεσμα 20-22 εκατ. ευρώ, βάζουν φρένο στους συμψηφισμούς

«Κόκκινο» άναψε ο κ. Λυκουρέτζος και στην πρόταση που διατυπώθηκε από πρόεδρο συνεταιριστικής οργάνωσης αναφορικά με την παροχή δυνατότητας συμψηφισμού απαιτήσεων των αγροτών, με οφειλές τους προς το φορέα, καθώς, όπως εξήγησε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κανείς ασφαλισμένος δεν θα πλήρωνε τα ασφάλιστρα, αλλά θα ανέμενε να βγουν πρώτα οι αποζημιώσεις και να παρακρατηθούν από αυτές οι εισφορές που του αναλογούν.

«Τα ληξιπρόθεσμα φτάνουν ήδη στα 20-22 εκατ. ευρώ, φανταστείτε τι θα γίνει εάν δοθεί και το δικαίωμα συμψηφισμού των οφειλών. Δεν θα πληρώνει κανείς», φέρεται να είπε ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εσκεμμένα ο ΕΛΓΑ δεν τα έχει στείλει στην εφορία αυτά τα ληξιπρόθεσμα, για να μην έρθουν οι αγρότες σε δύσκολη θέση.

Διατυπώθηκαν επίσης αιτήματα για παράταση των προθεσμιών εντός των οποίων θεωρείται ασφαλισμένη από τον ΕΛΓΑ μια καλλιέργεια, να ενισχυθεί η συνεργασία των επιμέρους ΔΑΟΚ με τον Οργανισμό, αλλά και να πραγματοποιούνται οι εκτιμήσεις άμεσα και ηλεκτρονικά, ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα διαφοροποίησης των στοιχείων ζημίας και να υπονομεύεται έτσι η εμπιστοσύνη των παραγωγών στο σύστημα.

Για το τελευταίο, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε πως είναι στο τελικό στάδιο ο διεθνής διαγωνισμός για έργο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα δώσει τη δυνατότητα, αν όλα πάνε καλά, από το 2021 η καταγραφή των ζημιών να γίνεται ψηφιακά από το χωράφι, επιτρέποντας ταχύτερη και πιο αντικειμενική αποζημίωση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις