BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πώς επηρεάζουν την τσέπη των Ελλήνων αγροτών τα «eco-schemes»

Σε ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα έχει εξελιχθεί για τις εθνικές αρχές το καθεστώς των «eco-schemes» με την παράλληλη κατάργηση του «πρασινίσματος» το οποίο είχαν συνηθίσει όλοι οι αγρότες της χώρας να πληρώνονται ετησίως χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα.

anaptyxi-perivallon-sevt-800x533

157
0

Προς το παρόν, το μόνο ξεκάθαρο είναι πως τα eco-schemes θα είναι υποχρεωτικά για τα κράτη-μέλη, προαιρετικά στην εφαρμογή τους για τους αγρότες και θα απορροφούν πόρους από τις άμεσες ενισχύσεις. Τώρα, αυτό που παίζεται είναι το ποσοστό των πόρων το οποίο θα απορροφούν, με την COMMAGRI  (Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής) να έχει ήδη αποφασίσει για ένα 20%, την Κομισιόν να μην παίρνει ακόμα θέση και το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας να είναι ακόμα στο πλαίσιο διαβουλεύσεων.

Παράδειγμα με eco-schemes και χωρίς

Όπως και να έχει, όλο αυτό σίγουρα θα αγγίξει την τσέπη των Ελλήνων αγροτών τη νέα περίοδο. Ένα απλό παράδειγμα έχει ως εξής: Φέτος για ενιαία ενίσχυση (βασική και πρασίνισμα) ένας αγρότης θα λάβει 2.000 ευρώ. Το 70% του ποσού αυτού είναι η βασική ενίσχυση και το 30% το πρασίνισμα. Άρα, αν η βασική ενίσχυση παραμείνει με το ίδιο ποσοστό στον εθνικό φάκελο, τότε ο αγρότης θα έχει εξασφαλισμένα τα 1.400 ευρώ. Εφόσον το πρασίνισμα καταργείται, το χάνει. Για να συμπληρώσει λοιπόν το ποσό αυτό πρέπει να ενταχθεί στις δράσεις eco-schemes που μπορεί να περιλαμβάνουν από δεσμεύσεις μείωσης της φυτοπροστασίας στο χωράφι, μέχρι την υιοθέτηση ελλειμματικής άρδευσης στο βαμβάκι. Όλο αυτό είναι κάτι που θέλει να αποφύγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γεγονός που γίνεται εμφανές σε κάθε συμβούλιο υπουργών.

Τώρα αν ο Μάκης Βορίδης μαζί με τους ξένους ομολόγους του που συμφωνούν στο να μην υπάρξει κάποια ιδιαίτερη δέσμευση για τα eco-schemes, καταφέρουν να πείσουν τη γερμανική προεδρία, θα φανεί στο συμβούλιο υπουργών της 19ης Οκτωβρίου

Αυτό που διαφαίνεται πάντως είναι πως θα υπάρξει μία συμβιβαστική λύση η οποία θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, με υποχρεωτικά αλλά μάλλον αδύναμα «eco-schemes». Βέβαια, από εκεί και πέρα, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα εκλάβουν αυτή την... ανταρσία στις περιβαλλοντικές επιταγές που τόσο διαφημίζουν, η Κομισιόν και η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μαζι με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις