BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πιέσεις στη Βάθη για έγκριση των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης

Τα χρήµατα που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών από τη µεταβατική ΚΑΠ (σύνολο ευρωπαϊκών πόρων 1,6 δις για τα έτη 2021-2022) έχουν ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης.

Neos_sxedia__1_

49
11

Ήδη οι Περιφερειάρχες πιέζουν µε κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπόμνημα με παραλήπτες την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών Κεντρικής Ελλάδος.

Σημειώνεται ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο για το αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από το κοινοτικό πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά τους οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδος επισημαίνουν το δίκαιο του αιτήματός τους, αφού εκτός του ότι δεν είχε προκηρυχτεί αντίστοιχο μέτρο από το 2011 με αποτέλεσμα την συσσώρευση πολλών επενδυτικών φακέλων,  «με τις υλοποιήσεις  του προγράμματος συνεισφέρουμε στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου , στην προστασία του περιβάλλοντος , στην μείωση του κόστους παραγωγής , στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων  στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Όπως λένε η ένταξή τους στο υφιστάμενο μέτρο μπορεί να διευκολυνθεί από την μεταφορά πόρων από το νέο ΠΑΑ μαζί με την αξιοποίηση υπολοίπων της προηγούμενης επταετίας και κρατικών πόρων.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 2018 ΜΕΤΡΟΥ 4.1.1

 

Αξιότιμε κε υπουργέ αφού σας συγχαρούμε για το νέο πόστο σας θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα σημαντικό αίτημα . Ο πολύς κόσμος αγροτών-επενδυτών (παλιοί αλλά και νέοι του μέτρου 6.1)  στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα , ενώ κάναμε αίτηση αν και εγκριθήκαμε , ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια , ότι είμαστε επιλαχόντες. 

1) Να θυμίσουμε ότι όταν βγήκε η προκήρυξη το 2018 , είχε να βγει από το 2011 γιαυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες, οι οποίοι όμως θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους, στα χωριά τους.

2) Με τις υλοποιήσεις  του προγράμματος συνεισφέρουμε στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου , στην προστασία του περιβάλλοντος , στην μείωση του κόστους παραγωγής , στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων  στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

3) Μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ, το νέο ΠΑΑ , αλλά και από εθνικούς πόρους, όπως βρέθηκαν κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ή τον κορωνοϊο  με παρόμοιο τρόπο μπορούν να βρεθούν για τα σχέδια βελτίωσης

4) Θυμίζουμε ότι η επιδότηση είναι στον μισό προϋπολογισμό που σημαίνει θα βάλουμε λεφτά και εμείς θα πληρώσουμε φόρους και φπα στο κράτος που σημαίνει ότι και το κράτος χάνει έσοδα από φόρους , αλλά και εμείς ως αγρότες επενδύουμε.

5) Όλοι εμείς όταν εγκριθήκαμε κάναμε και δηλώσαμε την φυσιολογική κατάσταση , δεν κάναμε διάφορα τερτίπια ώστε να αυξήσουμε την βαθμολογία .

6) Να θυμίσουμε ότι η βαθμολογία ήταν άδικη σε αρκετούς κλάδους , ενδεικτικά το 80% των αγελαδοτρόφων-βοοτρόφων ή οι παραγωγοί μεγάλων καλλιεργειών που  παρέμειναν επιλαχόντες επειδή έτσι έκριναν κάποιοι.

7) Εξαιτίας κάποιων κανόνων του μέτρου μας πέταξαν από αυτό έξω, ενώ δεν πρέπει να στοχοποιούμαστε  , είμαστε αγρότες του μόχθου.,

Κατόπιν όλα τα παραπάνω αιτούμαστε την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 με την παροχή επιπλέον κονδυλίων .

 

Η συντονιστική  επιτροπή αγροτών Κεντρικής Ελλάδας :

 

1.            Κυριτσάκας Βάιος  από νομό Λάρισας                                                    (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)

2.            Τάτσιος Κώστας  από νομό Λάρισας                                                          (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)

3.            Κωσταφάκας Αθανάσιος από νομό Λάρισας                                           (βοοειδή)

4.            Χονδροδίνης Γεώργιος από  νομό Μαγνησίας                                           (σιτηρά και ακρόδρυα)

5.            Γαϊτανάς Δημήτριος από νομό Μαγνησίας                                               (αιγοπρόβατα)

6.            Κακαράντζας Σαμψών από νομό Καρδίτσας                                                (θερμοκήπια)

7.            Κοκώνη Μαρία από νομό Τρικάλων                                                       (βοοειδή)

8.            Στεφανούδης Παναγιώτης από νομό Φθιώτιδας                                     (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)

 

Ιανουάριος 2021

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2021 22:30Δημητριος

Ο καιρος θα περασει,και θα ερθουν παλι εκλογες..

Απάντηση

01-02-2021 00:05Κωνσταντίνος Γ.

Λες και δε γνωρίζαν εκ των προτέρων ότι κάποια σχέδια θα απορριφθουν, οπότε τώρα πρέπει να μπουν με το ζόρι. Αβυσσος.

Απάντηση

27-01-2021 12:49Καραγιάννης Γρηγόρης

Οι επιλαχόντες θα πρέπει να εγκριθούν αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να σέρνεται η υλοποίηση τους. Η υλοποίηση θα πρέπει να ολοκληρώνεται ενός εύλογου χρονοδιαγράμματος με αυστηρή τήρηση του. Η χρονική διάρκεια να οριστεί από τη διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Απάντηση

27-01-2021 08:32Δημήτρης Καστοριά

Επίσης ο Υπουργός θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι αυτή την στιγμή όλα είναι έτοιμα (προκήρυξη, μελέτες, επιτροπές, εγκρίσεις) το μόνο που λείπει είναι η χρηματοδότηση. Γιατί να γίνουν όλα αυτά από την αρχή, σημαίνει πάρα πολύς χρόνος, επιπρόσθετο κόστος σε όλους, για ένα αποτέλεσμα αμφιβόλου αξίας μιας και πάλι στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα οι ίδιοι αγρότες θα κάνουν πάλι αιτήσεις. Εκτός και αν η κυβέρνηση θέλει να προκηρύξει ένα δικό της πρόγραμμα ώστε να το φέρει κοντά σε ενδεχόμενες εκλογές για να το χειριστεί κατάλληλα. Πάλι θα πρέπει να ξέρει ο Υπουργός ότι πλέον όλοι και οι αγρότες, αξιολογούν διαφορετικά τις κυβερνήσεις, από την αποτελεσματικότητά τους, από την διαχείρισή τους ,από την ειλικρίνεια των προθέσεών τους που σε κάθε περίπτωση φαίνεται. Έως τώρα δεν έχει δίξει σημάδια ότι την ενδιαφέρει ο αγροτόκοσμος, μπορεί μερικώς να το βελτιώσει. Οψόμεθα

Απάντηση

26-01-2021 22:01Αντώνης Παλαιολόγος

Καλά ! Επιλαχόντες μόνο στα Σχέδια Βελτίωσης υπάρχουν ; Με τις εναπομείνασες παραδεκτές αιτήσεις της Δράσης 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν γεωργικό» του υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2020 τι γίνεται ; Ακούει κανείς τη φωνή μας, εκεί, στη Διαχειριστική Αρχή του ΥπΑΑΤ ; Ή μήπως η φωνή μας είναι " Φωνή βοώντος εν τη ερήμω";

Απάντηση

26-01-2021 15:48Γιαννης

Ο, τι να 'ναι...

Απάντηση

26-01-2021 15:28Χρήστος

Ας πληρωθουν πρωτα η αλλη.

Απάντηση

26-01-2021 14:31Γιαννης

Κάνε μια ενημέρωση βρε agronews τι γίνεται με τα προγράμματα που είναι σεωλ εξελίξη

Απάντηση

26-01-2021 12:03ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Εχω υποβαλει σχεδειο βελτιωσης ,η περιφερεια και ο αξιολογητης μου ειπαν οτι ειναι καλο σχεδιο διοτι εχει καλλιεργειες προωθουμενες απο την περιφερεια μας.Αλλα πρεπει να το κοψουμε διοτι σε προηγουμενο σχεδειο ειχες αμπελουργηκο τρακτερ.Εχω παρει ομως το τρακτερ βελτιωσης αφου σε ερωτηση μου στους φορεις δεν υπηρχε προβλημα, τωρα καλουμε να πληρωσω .Δεν εφτανε αυτο ο κυριος Βοριδης μας κοβει και το προγραμμα βιολογικης που ειχαμε.Καλουμαστε τωρα να ειμαστε και ανταγωνιστηκοι...καλη υπομονη σε ολους τους συναδερφους...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-01-2021 11:12ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Είναι άδικο να μας έχουν επιλαχών ενώ παράγουμε πραγματικά να ήμαστε ερμάια τον περιστάσεων η υπομονή εξαντλητε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις