Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πάνω από 250 εκατ. ευρώ για νέα Σχέδια Βελτίωσης λέει το ΥΠΑΑΤ

Για τη νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης με ύψος προϋπολογισμού τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας τον βουλευτή Λαρίσης ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Μαξιμος-Μπαγινετας_1

1757
7

Από την άλλη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέφερε το αίτημα επιλαχόντων για «γέφυρα» με τη μεταφορά χρημάτων από τη νέα προγραμματική περίοδο στην προηγούμενη, κάτι που απέρριψε ο κ. Μπαγινέτας.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου του κ. Χαρακόπουλου αναφέρει:

«Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ουσιαστικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Σε αυτά και στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερο, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, αν θέλουμε να έχει ουσιαστικό μέλλον ο πρωτογενής τομέας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα βγει καινούργια προκήρυξη στη μεταβατική περίοδο 2021-’22 για Σχέδια Βελτίωσης, με ύψος προϋπολογισμού τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε εκ νέου το ζήτημα των επιλαχόντων με αροτραίες καλλιέργειες που θεωρούν ότι αδικήθηκαν στη μοριοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι κατατέθηκαν περί τις 15 χιλιάδες αιτήσεις εκ των οποίων εντάσσονται περί τις 10 χιλιάδες. Προτεραιότητα δόθηκε κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, θερμοκήπια και γενικότερα καλλιέργειες που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Η αρχική πρόσκληση το 2017 ήταν 316 εκατομμύρια ευρώ και έφτασε με την υπερδέσμευση τον Σεπτέμβριο του 2019 στα 615 εκατομμύρια ευρώ. Για να καλυφτούν και οι επιλαχόντες χρειάζονται άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το ΠΑΑ 2014-‘20 έχει κλείσει και πλέον δεν υπάρχουν άλλοι πόροι.

Οι μόνες εκκρεμότητες του ΠΑΑ είναι τρεις (3) προσκλήσεις: α) για τους Γεωργικούς Σύμβουλους, β) για τα Σχέδια Βελτίωσης για άρδευση και γ) για τη 2η δόση του Μέτρου της Συνεργασίας (Μέτρο 16 για νέες καινοτόμες δράσεις).

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέφερε το αίτημα επιλαχόντων για “γέφυρα” με τη μεταφορά χρημάτων από τη νέα προγραμματική περίοδο στην προηγούμενη. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, κανονιστικά δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. “Γέφυρα” γίνεται μόνο όταν ένα έργο έχει εγκριθεί, έχει ξεκινήσει και δεν έχει ολοκληρωθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2021 14:50Χρηστος

Προς Κο Λιβανο.Οι επιλαχοντες ειναι αγανακτισμενοι παρτε επανω σας το ολο θεμα και βρειτε επιτελους μια λυση για την δικαιωση μας.

Απάντηση

08-04-2021 12:47Δημητρης

Τους επιλαχόντες τους γράψανε στα παλιά τους, αλλά το ίδιο θα κάνουν και η επιλαχόντες με τη σειρά τους...

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία