BACK TO
TOP
Προγράμματα

Καταγγελίες για αποκλεισμό από το κλειστό club των βιολογικών

Μεγαλώνει το κύμα αντιδράσεων στις τάξεις των αγροτών για τους καινούργιους περιορισμούς που θέτει η προδημοσίευση της πρόσκλησης για τα βιολογικά και ο αποκλεισμός από το μέτρο των παραγωγών (γεωργών και κτηνοτρόφων) που δεν έχουν συμβληθεί από τον προηγούμενο χρόνο (31 Δεκεμβρίου 2020) με φορείς πιστοποίησης για την ένταξη των εκμεταλλεύσεών τους στο συγκεκριμένο μοντέλο.

GettyImages-530021959-575254335f9b5892e8ff7c7d_2

67
25

Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη φορά που το «κλαμπ των βιολογικών» παραμένει κλειστό για συγκεκριμένο κύκλο δραστηριοποιούμενων στον αγροτικό χώρο, σε βαθμό μάλιστα που πολλοί να κάνουν λόγο για παιχνίδι με «σημαδεμένη τράπουλα» το οποίο μάλιστα καθοδηγείται από συγκεκριμένα κέντρα επιρροής.

 

Μάλιστα, με τον τρόπο που διατυπώνεται η προδημοσίευση, μένουν ακάλυπτοι και όσοι διατηρούν ακόμα δεσμεύσεις από περασμένες προκηρύξεις που λήγουν τη διετία 2021-2022.

Για διάκριση και αδικία που πρέπει να αλλάξει άμεσα κατά τη διαβούλευση της προδημοσίευσης κάνουν λόγο και οι Οργανισμοί Πιστοποίησης και Ελέγχου, την ώρα που ο μεταβατικός κανονισμός της ΚΑΠ διατυπώνει ρητά πως δύναται να πριμοδοτηθούν και οι νεοεισαχθέντες από τη νέα πρόσκληση. Μάλιστα, όπως αναφέρει στέλεχος ενός από τους μεγαλύτερους ΟΠ&Ε της χώρας στην Agrenda, μοιάζει παράλογο το γεγονός ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ενεργή βιολογική σύμβαση έως τις 30/12/2020 και όχι για παράδειγμα όσοι έκαναν σύμβαση το φετινό Γενάρη ή Φλεβάρη για παράδειγμα.

Πάντως, δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά όσοι έγιναν βιοκαλλιεργητές ή βιοκτηνοτρόφοι προ ενός ή 2 ετών καθώς η μοριοδότηση θα εξαρτηθεί από τα συμπληρωμένα έτη εφαρμογής του συστήματος της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με την προδημοσίευση. Δηλαδή, με άλλα λόγια αν κάποιος είναι βιοκαλλιεργητής από το 2016, τότε θα συγκεντρώνει περισσότερα μόρια από έναν που μπήκε στον κλάδο από το 2017 και μετά κ.ο.κ. Μένει να φανεί λοιπόν αν θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Μέτρο που βρίσκεται σε διαβούλευση έως 21 Απριλίου, όπως «δουλεύτηκε» προς το καλύτερο και η προκήρυξη των Νέων Αγροτών.

Όσον αφορά τώρα ειδικότερα το περιεχόμενο της προδημοσίευσης του Μέτρου 11, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λέει πως θα βγάλει τέσσερις προσκλήσεις εντός του καλοκαιριού:

Πρώτη πρόσκληση: Επιλέξιμες καλλιέργειες Αραβόσιτος κτηνοτροφικός, Αραβόσιτος εδώδιμος, Χειμερινά σιτηρά, Μηδική, Τριφύλλι, Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, Όσπρια, Βαμβάκι, Λινάρι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες.

Δεύτερη πρόσκληση: Επιλέξιμες καλλιέργειες Ελαιοκομία, Σταφίδα, Επιτραπέζια σταφύλια, Σταφύλια οινοποιήσιμα, Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Εσπεριδοειδή, Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά, Ακρόδρυα, Φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή/ Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα. Νέες προσθήκες Ροδιά, Ακτινίδιο, Συκιά, Μικρόκαρπες/Δάσους, Αβοκάντο.

Τρίτη πρόσκληση: Επιλέξιμες εκτροφές Αιγοπρόβατα, Βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση, Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών.

Τέταρτη πρόσκληση: Θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμα τα μελίσσια. Από την πρόσκληση για τα μελισσοσμήνη αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 340 ενεργοί μελισσοκόμου βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες, υποστηρίζει το ΥΠΑΑΤ. 

 

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των Δράσεων 11.2.1 και 11.2.2 μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

Φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί.

Επιλέξιμοι προς ένταξη στις Δράσεις 11.2.1 και 11.2.2 είναι οι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, μελισσοσμήνοι, βοσκοτόπους ή εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, η οποία έχει συναφθεί το αργότερο μέχρι την 31/12/2020 και είναι ενεργή μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης των Προσκλήσεων.

Σημειώνεται ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δύο προσκλήσεις της ίδιας Δράσης αλλά και σε προσκλήσεις των δύο διαφορετικών Δράσεων.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του Μέτρου 11, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, μελισσοσμήνοι, βοσκότοποι και ζωικό κεφάλαιο, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας

-Να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2021 του υποψηφίου.

-Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.

- Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2021 του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση καλλιέργεια.

-Να περιλαμβάνονται από την 31/12/2020 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π.

-Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων / βοσκοτόπων ανέρχεται σε 1 στρέμμα.

- Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

- Αποκλείονται από την ένταξη αγροτεμάχια τα οποία: α) είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών, β) είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές, σε επίπεδο ενταγμένης εκμετάλλευσηςαγροτεμαχίου, δράσεις των μέτρων 10 και 11. γ) είναι συνιδιόκτητα, με την έννοια της δήλωσης του αγροτεμαχίου με ποσοστό συνιδιοκτησίας μικρότερο του 100% στην ΕΑΕ του 2021 του υποψηφίου.

 

Κριτήρια επιλογής

Για την Δράση 11.2.1 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

- Χρονική διάρκεια προηγούμενης εφαρμογής βιολογικού συστήματος

- Εντασσόμενη έκταση

-Επαγγελματίας Αγρότης

- Εντασσόμενη έκταση που ανήκει σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές

Για την Δράση 11.2.2 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

-Χρονική διάρκεια προηγούμενης εφαρμογής βιολογικού συστήματος

- Βιολογική παραγωγή ζωοτροφών

-Επαγγελματίας Αγρότης

 

Γραμμή βάσης – Δεσμεύσεις

  • Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τη γραμμή βάσης.
  • Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων του Μέτρου 11 που τους περιλαμβάνει.
  • Οι δικαιούχοι οφείλουν, κατ’ έτος, να καλύπτονται από νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο, ο οποίος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας. Η δέσμευση αυτή, δεν ισχύει όταν ο δικαιούχος υπάγεται ο ίδιος στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας. 

 

Σχόλια (25)
Προσθήκη σχολίου

16-04-2021 16:39Agrotis

ειχαμε μπει στο προγραμμα βιολογικων 2016 με καποια στρεμματα μηδικη, μας κρατησαν 3 χρονια μετα μας πεταξαν εξω ενω μας ειχαν ταξει 3 + 2 χρονια παραμονη στο προγραμμα, την παραγωγη την πουλαμε για κοπη με πληρωμη ανα στρεμμα σε κτηνοτροφους της περιοχης, τα χρηματα που μενουν στην τσεπη μας αν ενα χωραφι ειναι ενοικιαζομενο δεν ειναι πολλα οπως ανεφεραν καποιοι τα ενοικια ειναι απο 20 ευρω εως 40 ευρω στην περιοχη, το προβλημα ειναι οτι σε προηγουμενη προκηρυξη βιολογικων επι συριζα αντι να μοιρασουν την πιτα των βιολογικων σε πολλους την μοιρασαν σε λιγους, συγκεκριμενα στο νομο εβρου

Απάντηση

15-04-2021 22:18Νίκος

Τουλάχιστον αφού θέλετε να δώσετε τα λεφτά σε αυτά τα κοπρόσκυλα που τα παίρνουν τόσα χρόνια, βάζοντας τριφύλλι στα 1000 στρεμματα και τους δίνετε 55 ευρώ το στρέμμα και έχουν να πατήσουν στο χωράφι 5 χρόνια, να μπει πλαφόν στα στρέμματα για να μπούνε και άλλοι που δεν έχουν μπει ποτέ σε βιολογικό πρόγραμμα και είναι νέοι. Ξεφτίλες τόσα χρόνια τα ίδια. Οι τσιφλικαδες τα παίρνουν και νέοι τον παίρνουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-04-2021 20:34Κώστας

Κλειστό club τα βιολογικά. Ότι γινότανε πάντα δηλαδή. Οι κοτζαμπάσηδες κομματόσκυλα μεγαλοαγρότες ενημερώνονται από τους πολιτικούς απατεώνες πριν ακόμα βγει η εγκύκλιος. Τους κατευθύνουν τι να κάνουν και πότε. Οι υπόλοιποι δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ και ας είναι βιοκαλλιεργητές. Όλα μέσον όλα ρουσφέτι όλα κόμνα. Ακόμα και το επάγγελμα του αγρότη είναι κλειστό επάγγελμα όπως και κάθε τι στην Ελλάδα των κοτζαμπάσηδων και των απατεώνων. Τριφυλλάδες με 800-1000 στρέμματα εικονικά πετάνε την παραγωγή στο λάκκο και επιδοτούνται με βιολογικές επιδοτήσεις. Νοικιάζουν χωράφια νταμάρια με 5-10 ευρώ το στρέμμα κσι πσίρνουν επιδότηση 60 ευρώ το στρέμμα μόνο από τη βιολογική επιδότηση εκτός τη βασική επιδότηση την εξωτική και το πρασίνισμα. Δημόσιοι υπάλληλοι αγρότες που δεν παράγουν τίποτα και απλός μασουλάνε τις επιδοτήσεις με την ανοχή των κυβερνήσεων. Στα σιτηρά δήθεν βιολογικά ρίχνουν περισσότερα συμβατικά λιπάσματα και τσεπώνουν κανονικά τη βιολογική επιδότηση. Με την ανοχή των υπηρεσιών των ιδιωτικών εταιριών που κάνουν εικονικούς ελέγχους και με την πλήρη ανοχή των κυβερνήσεων. Αυτοί οι κοτζαμπάσηδες κλέβουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούντσι και που τις παίρνουν καταχρηστικά στερώντσς πόρους από τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές. Τέρμα η υπομονή. Οι επιστολές στην Κομισιόν θα πηγαίνουν μέρα παρά μέρα από εδώ και πέρα να μάθουν όλοι τι απατεωνιές κάνουν εδώ τα λαμόγια. Η ανοχή στους κοτζαμπάσηδες μεγαλοαγρότες και τα κομματόσκυλα τελείωσε. Από εδώ και πέρα η ενημέρωση με στοιχεία και λεπτομέρειες θα αφορά την Κομισιόν και τις αρμόδιες εκεί αρχές.

Απάντηση

15-04-2021 17:31Καραγιάννης Γρηγόρης

Για να καταλάβει κάποιος που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτής της πρόσκλησης αρκεί να δει την πρώτη πρόσκληση και ειδικότερα το χάρτη του ΥΠΕΕΚΑ με τις περιοχές NATURA .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-04-2021 12:17Κώστας

Ουσιαστικά επιδοτούν τους μη βιοκαλλιεργητές αλλά τις συντεχνίες και τα κομματόσκυλα. Οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές δεν έχουν καμία στήριξη και μέχρι το τέλος παρά τις ανακοινώσεις πάλι εμείς θα μείνουν έξω και όλη την πίτα θα τη φάνε ξανά οι μαχαραγιάδες μεγαλοαγρότες οι κοτζαμπάσηδες και οι συντεχνίες. Και έχουν τόσο θράσος όλοι αυτοί που βγαίνουν και από πάνω πουλάνε και πνεύμα. Αντί να το βουλώνουν. Για αυτό η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης σε κανένα προιόν. Ακόμα και τρυφύλλια εισάγοτε από Ολλανδία!! Και εδώ επιδοτούν εικονικά τρυφύλλια. Ναι ρε. Στα υποτίθετε βιολογικά σιτηρά κατά 99,9% ρίχνουν κανονικά λιπάσματα οι μεγαλοαγρότες μαχαραγιάδες απατεώνες κοτζαμπάσηδες γιατί οι έλεγχοι είναι εικονική από τις υπηρεσίες. Τα βιολογικά λιπάσματα έχουν διπλάσια τιμή από τα συμβατικά λιπάσματα. Όλοι αυτοί ουσιαστικά παίρνουν βιολογική επιδότηση για κάτι μη βιολογικό που παράγουν. Όλοι στο κόλπο πολιτικοί δημόσιες υπηρεσίες και γεωπόνοι. Για αυτό η γεωργική παραγωγή έχει πατώσει και όλα εισάγοντε. Για αυτό δεν είμαστε αυτάρκης σε τίποτα. Το κράτος των κοτζαμπάσηδων επιδοτεί κοτζαμπάσηδες αγρότες και κομματόσκυλα για κάτι μη βιολογικό. Και μετά όλοι αυτοί οι κουτοπόνηροι μεγαλοαγρότες πουλάνε και πνεύμα. Τόσο θράσος έχουν. Μόνο εδώ στη χώρα των κοτζαμπάσηδων μπορούν και τα κάνουν αν οι έλεγχοι ήταν σωστή και δεν είχαν κάλυψη από ψηλά όλοι αυτοί θα είχαν αλλάξει επάγγελμα. Αργά κατάλαβα τι σημαίνει νεοελληνικό κρατήδιο και νεοέλληνες αν το είχα καταλάβει όταν έπρεπε θα είχα φύγει σίγουρα και θα άλλαζα και υπηκοότητα. Η Ελλάδα είναι μόνο για τα κομματόσκυλα και τις συντεχνίες. Κλέφτες του ιδρώτα μας είναι όλοι αυτοί.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (11)

15-04-2021 11:56Κώστας

Τα γνωστά που συμβαίνουν πάντα. Οι τριφυλλάδες μεγαλοαγρότες τον 800 στρεμμάτων και τον 1000 θα συνεχίσουν να πετάνε την παραγωγή τους στο λάκκο και να εισπράτουν κανονικά την επιδότηση. Δημόσιοι υπάλληλοι αγρότες. Οι άλλοι μεγαλιαγρότες οι δήθεν βιολογικοί ρίχνουν περισσότερα λιπάσματα συμβατικά και από τους μη βιολογικούς και πέρνουν κανονικά τη βιολογική επιδότηση. Μετά βγαίνουν στα καφενεία και πουλάνε πνεύμα ότι τα συμβατικά λιπάσματα που ρίχνουν δεν εντποπίζονται από τους εικονικούς κατά βάση ελέγχους. Και τσεπώνουν φυσικά κανονικά την βιολογική επιδότηση. Πρόκειται κατά βάση για συνδυκαλιστές κομματόσκυλα που περισσότερο χρόνο είναι σε πολιτικά γρσφεία και σε συναντήσεις με παράγοντες του συντεχνιακού χώρου παρά στο χωράφι. Την ίδια στιγμή πραγματικοί βιοκαλλιεργητές δεν παίρνουν ούτε μισό ευρώ βιολογική επιδότηση γιατί τα κονδύλια φτάνουν μόνο για τις συντεχνίες τα κομματόσκυλα που ενημερώνονται πριν ακόμα βγει η προκύρηξη των βιολογικών! Τα αρωματικά φυτά (λεβάντα) που είναι κατεξοχήν βιολογικό προιίν δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ βιολογική επιδότηση. Για να πουλήσουμε στο εξωτερικό οι έλεγχοι των φαρμακευτικών εταιρίων είναι εξοντοντικοί και πιστοποιούν αν πράγματι είναι βιολογικό το προιόν για να σου τα αγοράσουν. Εμείς δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ βιολογική επιδότηση. Την ίδια στιγμή ακούμε τους μεγαλοκαρχαρίες μεγαλιαγρότες κομματόσκυλα και συντεχνίες να λένε π ς αυτοί ρίχνουν κανονικά συμβατικά λιπάσματα πως οι έλεγχοι είναι εικονική και δεν τους πιάνουν και πως κανονικά τσεπώνουν τις βιολογικές επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή βλέπουμε με τα μάτια μας κομματόσκυλα και συντεχνίες μεγαλοαγροτών (οι περισσότεροι εξ αυτών χωμένοι σε συνδυκαλισμό και κόμμα) να έχουν 800-1000 στρέμματα εικονικά τρυφύλια για τη βιολογική επιδότηση και την παραγωγή να την πετάνε στο λάκκο γιατί τους συμφέρει όπως λένε! Αυτούς επιδοτή το κράτος των κοτζαμπάσηδων. Και μετά βγαίνουν όλοι αυτοί και πουλάνε και πνεύμα.

Απάντηση

14-04-2021 22:48Ανδρέας Βαρώτσος

Δηλαδή να μπουν και οι καιροσκόποι, οι οποίοι μυρίστηκαν λεφτά και θα ενταχθούν στη βιολογική την τελευταία στιγμή και θα πάρουν επιδότηση και όταν τελειώσει το πρόγραμμα θα ξαναγίνουν συμβατικοί. Ενώ οι διαχρονικοί βιοκαλλιεργητές και μάλιστα αυτοί που καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά και των οποίων τα κτήματα είναι εν δυνάμει πιλοτικοί, υποδειγματικοί και επιδεικτικοί αγροί να μείνουν πάλι χωρίς βοήθεια, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα κατά το οποίο τα χρήματα σπαταλήθηκαν και κυριολεκτικά πετάχτηκαν...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-04-2021 12:50Φιλίππου Θωμάς

Μας κοροϊδεύετε κάθε χρόνο κάνουμε χαρτιά και μπαίνουν τα ίδια και τα ίδια άτομα εμείς οι νέοι τι κάνουμε καθόμαστε και βλέπουμε τους παλιούς να μπαίνουν συνέχεια στο πρόγραμμα και εμείς να βλέπουμε

Απάντηση

14-04-2021 10:47Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Εδώ μιλάμε για την πιο μεγάλη απάτη και διασπάθιση Κοινοτικών πόρων. Μπίζνα μεταξύ πιστοποιητικών οργανισμών μελετητικών γραφείων και κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και απατεώνων παραγωγών. Μην ξεχνάμε τα παιδάκια του Υπουργείου, εδώ να δεις πιάσιμο. Στο τέλος αυτοί που ασκούν πραγματική βιολογική γεωργία απογοητεύονται και τα παρατάνε. Αλητεία ολκής

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις