Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Κηπευτικά θερμοκηπίου και αρωματικά στο πριμ των Βιολογικών

Εκπόνηση μελέτης για τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης νέων καλλιεργειών προς ένταξη στο πρόγραμμα των Βιολογικών, προκήρυξε το ΥΠΑΑΤ. Τα κηπευτικά αυτά είναι η αγκινάρα, τα φασολάκια, ο αρακάς, τα κουκιά, η μπάμια, το καρπούζι, το πεπόνι, η φράουλα υπαίθρια και θερμοκηπιακή, το αγγούρι, η γλυκοπατάτα, τα κηπευτικά υπό κάλυψη και τα αρωματικά κουζίνας.

thermokipio_200226_110747

52
1

Σημειώνεται εδώ πως με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς το ύψος της ενίσχυσης για τις ετήσιες καλλιέργειες δεν μπορεί να είναι άνω των 60 ευρώ το στρέμμα και για τις μόνιμες στα 90 ευρώ το στρέμμα. Οι νέες καλλιέργειες αναμένεται να βρίσκονται στην πρόσκληση των 400 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Γεωργία για την οποία έχει προδημοσιευτεί το θεσμικό πλαίσιο.

Αναλυτικά, αναφέρεται στην πρόσκληση για τη μελέτη:

Στο πλαίσιο του Καν.(ΕΕ) 2020/2220 για την προετοιμασία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση μελέτης για τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης μιας σειράς κηπευτικών για τα οποία δεν έχει γίνει εκτίμηση κόστους από παρόμοια προγενέστερη μελέτη, για την εφαρμογή του άρθρου 29 του Καν. (ΕΕ) 2013/1305.

Τα κηπευτικά αυτά είναι η αγκινάρα, τα φασολάκια, ο αρακάς, τα κουκιά, η μπάμια, το καρπούζι, το πεπόνι, η φράουλα υπαίθρια και θερμοκηπιακή, το αγγούρι, η γλυκοπατάτα, τα κηπευτικά υπό κάλυψη και τα αρωματικά κουζίνας.

Η προγενέστερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014 – 2020 αφορούσε φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα, καπνό, ακρόδρυα, αβοκάντο, μικρόκαρπες/δάσους, συκιά, ακτινίδιο, ροδιά, φραγκόσυκα, κολοκυνθοειδή, τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά.

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο εκ των προτέρων, βάσει αιτιολογημένης και επαληθεύσιμης μεθοδολογίας, επαρκής και ακριβής υπολογισμός και η τεκμηρίωση των πρόσθετων δαπανών, της απώλειας εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής που συνεπάγεται για τους καλλιεργητές των εν λόγω κηπευτικών η εφαρμογή του άρθρου 29 του Καν. (ΕΕ) 2013/1305.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-05-2021 18:42Κώστας

Για τα αρωμστικά φυτά πάλι τίποτα;; Και με βάση τους κοινοτικούς κανονισμους η ενίσχυση για ετήσιες καλλιέργιες είναι 60 ευρώ ανά στρέμμα και για μόνιμες καλλιεργιες 90 ευρώ το στρέμμα. Τότε γιατί 60 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση η λεβάντα και όχι 90 ευρώ; Έχετε υπόψη σας τα έξοδα των αρωματικών φυτών; Στην Ευρώπη γνωρίζουν για αυτό και έχουν πλαφόν τα 90 ευρώ το στρέμμα. Όλες οι κουτοπονηριές γίνονται εδώ τελικά για να στηρίζουν οι κυβερνήσεις συντεχνίες και τα κομματόσκυλά τους. Κατά καιρούς ακούμε πως θα τα εντάξουν στα βιολογικά τα σρωματικά φυτά με 60 ευρώ το στρέμμα και στο τέλος ούτε αυτά δεν θα δώσουν.. Κανονικά η λεβάντα θα πρέπει να ενισχυθεί με 90 ευρώ το στρέμμα στη βιολογική επιδότηση. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Αν στην κυβέρνηση είναι δίκαιοι και θέλουν να ενισχύσουν την παραγωγή πραγματικά η ενίσχυση των αρωματικών φυτών στη βιολογική επιδότηση θα πρέπει να είναι 90 ευρώ το στρέμμα όπως ορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες και η κανονισμοί.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία