Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Η αγορά γης δίνει μόρια και υποστηρίζει την ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης

Η προσθήκη της αγοράς γης στο επιχειρηµατικό σχέδιο των Νέων Αγροτών µπορεί να βοηθήσει µε την ένταξη αλλά και την τήρηση των δεσµεύσεων στην ερχόµενη προκήρυξη.

18-19_33

Γιώργος Κοντονής

3890
7

Σε έξτρα µοριοδότηση και ευκολότερη τήρηση δεσµεύσεων µπορεί να οδηγήσει η πρόβλεψη για την αγορά αγροτικής γης στο επιχειρηµατικό σχέδιο των Νέων Αγροτών για την πρόσκληση του 2021. Μάλιστα, τα Σχέδια Βελτίωσης που έρχονται να ανοίξουν µέσα στο ερχόµενο Φθινόπωρο έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους νεαρούς που θα κάνουν αίτηση στο πρόγραµµα να τηρήσουν τα όσα γράφουν στο επιχειρηµατικό τους σχέδιο και µένει να φανεί αν η αγορά γης θα είναι επιλέξιµη προς ενίσχυση.

Να σηµειωθεί εδώ πως κατά την προετοιµασία της περασµένης πρόσκλησης Σχεδίων Βελτίωσης (2017) είχε προβλεφθεί η επιδότηση της αγοράς γης στο 10% του συνολικού κόστους της επένδυσης, κάτι που τελικά, µε την προδηµοσίευση του Μέτρου, δεν προχώρησε.

Ως εκ τούτου, είναι στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ αν θα ανοίξει αυτή η δυνατότητα στα πλαίσια των καινούργιων Σχεδίων Βελτίωσης που προωθούνται ως πρόγραµµα που θα συµπέσει µε την πρόσκληση των Νέων Αγροτών, οι οποίοι, θα δικαιούνται µεγαλύτερη ένταση ενίσχυσης και βαθµολογική πριµοδότηση. Η αγορά γης όπως προαναφέρθηκε θα µπορέσει να βοηθήσει και στη µοριοδότηση για το πρόγραµµα Νέων Αγροτών, καθώς αν προβλεφθούν επενδυτικές δαπάνες 10.000-17.500 ευρώ και άνω, τότε ο υποψήφιος δικαιούχος θα λάβει 5-10 µόρια. Σηµειώνεται, ότι µέχρι στιγµής δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριµένη διευκρίνιση για το ποιες επενδύσεις θεωρούνται πως συµβάλλουν σε αυτό το κριτήριο, ως εκ τούτου, η αγορά γης, είναι στο παιχνίδι. Άλλωστε, το επιχειρηµατικό σχέδιο θα υποβληθεί το Σεπτέµβριο όταν ανοίξει η πρόσκληση, οπότε υπάρχει ακόµα χρόνος. Παράλληλα η αγορά γης µπορεί να βοηθήσει και στην επίτευξη των δεσµεύσεων για ελάχιστο τζίρο στο 50% της τυπικής απόδοσης που προκύπτει από τη δήλωση ΟΣ∆Ε 2021.

Με περισσότερα στρέµµατα ο νέος αγρότης µπορεί να αυξήσει κατά ένα βαθµό µετά το πρώτο έτος τις πωλήσεις του έχοντας µεγαλύτερη έκταση, και επίσης να αυξήσει την τυπική του απόδοση κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού σχεδίου. Υπενθυµίζεται πως µε βάση την προδηµοσίευση του Μέτρου 6.1, κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου οι Νέοι Αγρότες καλούνται να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξηµένη κατά τουλάχιστον 20% αλλά σε κάθε περίπτωση µεγαλύτερη ή ίση των: α) 16.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, β) 14.000 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό άνω των 3.100 κατοίκων, πλην Κρήτης και Εύβοιας, γ. 10.700 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό µικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

18-06-2021 17:24ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η βαθμολόγηση του κριτηρίου 5.1 για το πρόγραμμα των νέων αγροτών που αφορά την ιδιοκτησία αφορά την υφιστάμενη κατάσταση. Με πιο απλά λόγια αν δεν έχεις ιδιοκτησία κατά την απορρόφηση της ΕΑΕ 2021 από το ΠΣΚΕ είτε αγοράσεις, είτε όχι, βαθμολογία έξτρα δεν παίρνεις από εκεί. Μα είναι δυνατόν να μπερδεύετε τον κόσμο με τόσες ανακρίβειες και ασάφειες. Τραγικό πραγματικά.

Απάντηση

17-06-2021 18:33Κατερινα Μανιου

Θ ηθελα ν μαθετε οτι αν ενας νεος κανει μεταβιβασει μετα την 1 /6/21 δεν δικαιουτε δικαιωματα γι αυτη τη χρονια???

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-06-2021 15:32Κουτζάς Αλέξανδρος

Οτι να'ναι ανάλυση..

Απάντηση

17-06-2021 12:42Νεος

Παρτε ολοι δανεια χρεωθητε ολοι στις τραπεζες για να αγορασετε γη

Απάντηση

17-06-2021 11:14Nikos

Το πρόγραμμα ήδη θα έπρεπε να βγει ώστε Ιούλιο Αύγουστο να γίνουν οι αιτήσεις,γτ το Σεπτέμβριο θα έχουμε προβλήματα με κοβιντ και λοκνταουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία