BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ακόμα μία πρόσκληση για Leader, παίρνουν μπρος τα κολλημένα σχέδια

Ακόµα ένα µικρό πρόγραµµα Leader για τις ανάγκες της µεταβατικής περιόδου 2021-2022 σχεδιάζουν οι διαχειριστικές αρχές µέσω του ΠΑΑ, ενώ παράλληλα κατανεµήθηκαν 50 εκατ. ευρώ κονδύλια σε θετικά αξιολογηµένες προτάσεις επενδύσεων ιδιωτών περασµένων προσκλήσεων. Μένει η συνολική έγκριση από την ΕΕ του φακέλου των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (9η τροποποίηση), που αναµένεται να γίνει από το ερχόµενο φθινόπωρο.

18-19b_817

224
0

Εν τω μεταξύ, έπειτα από συνάντηση που έγινε υπό τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη  Παπαγιαννίδη, την Παρασκευή 9 Ιουλίου, δόθηκε οδηγία στις Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD να εντάξουν στα τοπικά τους προγράμματα το σύνολο των θετικά αξιολογημένων ιδιωτικών επενδύσεων.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγιαννίδης, συναντήθηκε με τους διευθυντές των δύο Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΠΑΑ κ.κ Ν. Μανέτα και Π. Πυριοβολή και με  τους Προϊστάμενους μονάδων κ.κ Παππά και Καραμαγκιώλη, προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη βελτίωση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος LEADER , με σκοπό την αύξηση των απορροφήσεων και του ρυθμού υλοποίησης.

 Από το Ελληνικό Δίκτυο Ομάδων Τοπικής Δράσης CLLD/LEADER παρέστησαν ο Πρόεδρος Μιχάλης Σκορδάς από την Αναπτυξιακή Καβάλας , ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος από την Αιτωλική ΑΕ και η κ. Γεωργία Καραγιάννη από την Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ.

 

Στον αυτόµατο τα τρέχοντα προγράµµατα Leader

Την ίδια ώρα πάντως, τα επενδυτικά σχέδια που ήδη έχουν εγκριθεί µέσω των Leader «έχουν αφεθεί στη µοίρα τους» από τις αρµόδιες διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ, όπως σχολιάζουν στην Agrenda, έµπειρα στελέχη των Αναπτυξιακών Εταιρειών. Οι καθυστερήσεις στις πληρωµές έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η απορρόφησή του προγράµµατος υπολογίζεται προς το παρόν στο 23%. Ενδεικτικό είναι πως στην επίσηµη ιστοσελίδα των διαχειριστικών αρχών (http://data.agrotikianaptixi.gr/) εµφανίζονται µόνο 5 από τις συνολικά 50 ΟΤ∆ να έχουν προχωρήσει έστω και σε ένα ευρώ πληρωµής. Από την άλλη οι εντάξεις ξεπερνάνε το διαθέσιµο προϋπολογισµό σε 32 Αναπτυξιακές Εταιρείες (ΟΤ∆).

 Υπενθυµίζεται ότι τα προγράµµατα Leader καλύπτουν επενδύσεις ίδρυσης µονάδων αγροτικής µεταποίησης, επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές, βιοτεχνιών, αγροτουριστικών επιχειρήσεων κ.α. Ωστόσο, το καινούργιο πρόγραµµα αναµένεται να έχει πιο περιορισµένο πεδίο δράσης, εστιάζοντας σε λίγες κατηγορίες επενδυτικών κατηγοριών. Τις προσκλήσεις τις βγάζουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες ανά περιοχή ευθύνης τους, οι οποίες διαχειρίζονται συνολικά 50 τοµεακά προγράµµατα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις