BACK TO
TOP
Προγράμματα

Βάρος στα συλλογικά σχήματα στις νέες αναδιαρθρώσεις δέντρων

Στην αξιοποίηση της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και της σχετικής επιδότησης των 2.400 ευρώ το στρέμμα από μέλη συλλογικών σχημάτων φαίνεται να επικεντρώνεται ο σχεδιασμός του σχετικού προγράμματος, που θα προκηρυχθεί αρχές του 2022, στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης.

πρωτο_θεμα

196
0

Βάρος στα συλλογικά  σχήματα υπαγορεύουν  τα νέα προγράμματα  αναδιάρθρωσης των  πολυετών καλλιεργειών
Με τελευταία την καλλιέργεια της µαστίχας ύστερα από σχετική δέσµευση του Σπήλιου Λιβανού να θέτει υποψηφιότητα για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης, ο σχεδιασµός του µέτρου δείχνει να προχωρά, με τις υπόλοιπες καλλιέργειες που εξετάζονται για ένταξη να είναι το επιτραπέζιο σταφύλι, η κορινθιακή σταφίδα, το ροδάκινο, το σύκο (για αποξήρανση) και το πορτοκάλι.

Όσον αφορά τώρα τη συζήτηση για το ποιοι θα είναι δικαιούχοι του Μέτρου. Με τα κονδύλια να είναι περιορισµένα (170 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο από το Ταµείο Ανάκαµψης), συζητείται το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης να αφορά κυρίως συλλογικά σχήµατα και τα µέλη τους, ώστε να είναι πιο ολοκληρωµένη η προσέγγιση ανά περιοχή ευθύνης µίας οργάνωσης ή συνεταιρισµού και όχι µεµονωµένη ανά παραγωγό.

Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στη Χίο πριν από περίπου ένα µήνα όσον αφορά το ζήτηµα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, «έχει πολλές απαιτήσεις και πιστεύω ότι και οι µαστιχοπαραγωγοί και η ΄Ενωση µπορούν να το εκµεταλλευτούν, καθώς είναι ένα εργαλείο το οποίο χρειάζεται συλλογικά σχήµατα και άρα εδώ υπάρχει ουσιαστικό υπόβαθρο για να ελπίζουµε ότι θα µπορούν να ενταχθούν και νέοι αλλά και παλιοί καλλιεργητές που θέλουν να κάνουν αναδιάρθρωση».

Η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Οικονοµικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, που θα καλύπτει την εκρίζωση της παλιάς φυτείας, τη φύτευση της νέας και το διαφυγόν εισόδηµα που προκύπτει µέχρι να γίνει παραγωγική η καλλιέργεια. «Επισηµαίνεται ότι το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέµµα», επεσήµανε σε σχετική του δήλωση ο κ. Βεσυρόπουλος, και ως εκ τούτου, η ενίσχυση πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 2.400 ευρώ ανά στρέµµα, µε τα υπόλοιπα χρήµατα να είναι υποχρέωση του παραγωγού να τα καλύψει.

Σύµφωνα µε το Παράρτηµα της πρότασης εκτελεστικής απόφασης της Κοµισιόν για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαµψης, η προκήρυξη για την αναδιάρθρωση θα εκδοθεί στο πρώτο τρίµηνο του 2022 µε στόχο να έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί όλες οι επενδύσεις από τους δικαιούχους έως το τέλος του 2025. Λεπτοµέρειες του προγράµµατος αναµένεται να βγουν το ερχόµενο Φθινόπωρο µε την εξειδίκευση της σχετικής πρόσκλησης, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί και προδηµοσίευση για την καλύτερη προετοιµασία των ενδιαφερόµενων.

Πέρα από την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στον πρωτογενή τοµέα µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης θα δοθούν ακόµα 100 εκατ. ευρώ για ένα πρόγραµµα Σχεδίων Βελτίωσης για µεγάλα πράσινα έργα, για τη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων 185 εκατ. ευρώ και για τον αγροτουρισµό 50 εκατ. ευρώ.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις