BACK TO
TOP
Προγράμματα

Παράταση και σύνδεση με Σχέδια ή προέγκριση στη δράση των Αρδευτικών

Τρεις εναλλακτικές έχουν στα χέρια τους οι διαχειριστικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την χαμηλή προσέλευση αγροτών στο μέτρων των Αρδευτικών, ένα μέτρο που αν και φαίνεται ότι ενδιαφέρει πολλούς, οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί είναι αμελητέοι παρά την παράταση που δόθηκε ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

hero_dripirrigation

222
2

Οι επιλογές, όπως αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του Μέτρου, είναι είτε η απόσυρσή του, είτε η παράτασή του ώστε να τρέξει παράλληλα με τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, είτε η δρομολόγηση του Μέτρου με τη δυνατότητα της προέγκρισης.

 Εφόσον επιλεχθεί η λύση των προεγκρίσεων, όπως ακούγεται, δε θα χρειαστεί να δοθεί νέα παράταση στο Μέτρο το οποίο καθυστέρησε ήδη αρκετά εξαιτίας και της συνθήκης της πανδημίας. Πρόκειται για μια δυνατότητα που υφίσταται σε αντίστοιχες επενδύσεις οι οποίες υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, όπου η κατάθεση των δικαιολογητικών και των λοιπών παραστατικών – προσφορών και εξόδων, γίνεται όσο προχωρά ταυτόχρονα η υλοποίησή τους.

 Βασικό πρόβλημα, ως γνωστόν, είναι το κόστος του φακέλου το οποίο αφορά σε μικρές σχετικά επενδύσεις οι οποίες δύσκολα υπερβαίνουν τις 20.000 με 30.000 ευρώ σε συνδυασμό με τα απαιτητικά δικαιολογητικά που απαιτούνται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα περισσότερα γραφεία μελετητών φέρονται να μην αναλαμβάνουν καν τον σχεδιασμό του φακέλου, καθώς οι απαιτήσεις του είναι πολλές ενώ ταυτόχρονα τρέχει και η προετοιμασία για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που αφορά  σε περισσότερους ενώ μεταφράζεται και σε μεγαλύτερο τζίρο για τα γραφεία.

 Για το λόγο αυτό, άνθρωποι της αγοράς προβάλουν και τη λύση της παράτασης ώστε να τρέξει πρακτικά το μέτρο μαζί με τα Σχέδια Βελτίωσης. «Αν ανοίξουν όλες οι Δράσεις του υπομέτρου 4.1 μαζί, δηλαδή Σχέδια Βελτίωσης, Αρδευτικά και Φωτοβολταϊκά, τότε οι ενδιαφερόμενοι θα μαζέψουν μόνο μια φορά χαρτιά και τα συναφή και το κόστος του φακέλου θα είναι συνολικό για όλες τις επενδύσεις» μεταφέρει συνομιλητής της Agrenda, περιγράφοντας πως μέχρι στιγμής η Δράση αυτή δεν πάει καλά και δεν γνωρίζει σε καμία περίπτωση τη ζήτηση που αναμενόταν. «Όταν για μια ομβροδεξαμενή και ένα σύστημα άρδευσης χρειάζεσαι περίπου 15.000 ευρώ σε 20 – 30 στρέμματα χωράφι και σου ζητάνε 2.000 από το γραφείο, είναι τραβηγμένο» εξηγεί.

 Υπενθυμίζεται ότι  ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ, ενώ η ένταση στήριξης για τη δράση κυμαίνεται από 40% έως 85% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, των Περιφερειών, την κατάσταση του υδατικού συστήματος που επηρεάζεται από την επένδυση και τη δυνητική εξοικονόμηση κατανάλωσης ύδατος.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

17-08-2021 09:19Στεργιος

Προγράμματα της πλάκας όπως και αυτό των γεωργικών συμβούλων.Ολα αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να πάνε στους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις