BACK TO
TOP
Προγράμματα

Δύσκολα προλαβαίνει τον Οκτώβριο η νέα προκήρυξη για Σχέδια Βελτίωσης

Δε φαίνεται να βγαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προκηρυχθούν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης της μεταβατικής περιόδου μέσα στον Οκτώβριο του 2021, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος από στελέχη της Βάθη, με ανθρώπους της αγοράς να αναμένουν πως η προκήρυξη θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2022.

sxedia-2

175
4

Δύσκολα προλαβαίνει τον Οκτώβριο η νέα προκήρυξη για Σχέδια Βελτίωσης, αρχές 2022 την περιμένει η αγορά
Οι εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί το κείμενο της προκήρυξης είναι αρκετές, ενώ δεν έχουν αποφασιστεί βασικά ζητήματα όπως το ύψος της χρηματοδότησης των επενδύσεων, αν δηλαδή θα είναι 50.000 ευρώ ή παραπάνω. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε ο ΣΕΑΜ µε τον γενικό γραµµατέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών του ΥΠΑΑΤ, ∆. Παπαγιαννίδη προ ολίγων ημερών, είχε ξεκαθαριστεί πως η βούληση είναι να βγει σύντοµα η πρόσκληση η οποία μάλιστα θα συνδεθεί και με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Ωστόσο ακόµα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς θα είναι το νοµοθετικό πλαίσιο αλλά ούτε και το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισµού των έργων που θα γίνονται δεκτά -το ένα σενάριο που εξετάζεται είναι για χρηµατοδότηση επενδύσεων έως 50.000 ευρώ. Ως εκ τούτου µοιάζει αρκετά δύσκολο µε βάση τη µέχρι σήµερα εικόνα να προλάβουν οι διαχειριστικές αρχές το χρονοδιάγραµµα, που οι ίδιες πάντως έχουν θέσει.

 

 Αναγκαία φορολογικά κίνητρα

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι παραμένει η δημιουργία ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, από το έσοδο της πώλησης του παλαιού τρακτέρ, το οποίο θα συμψηφίζεται ισόποσα με την αξία αγοράς του καινούργιου μηχανήματος, μειώνοντας έτσι και την αποσβέσιμη αξία του.

 Παράλληλα, προκειμένου να έχει η ευελιξία αυτή ουσιαστικό αποτέλεσμα, αξίζει να συνοδευτεί και με αύξηση του ποσοστού απόσβεσης των γεωργικών μηχανημάτων, από 10% ετησίως στο 20%, που συνεπάγεται και μείωση του χρόνου απόσβεσης από τα 10 στα 5 έτη. Πρόκειται για μια πάγια διεκδίκηση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), την οποία μάλιστα είχαν αποδεχτεί στελέχη της κυβέρνησης πριν από περίπου ένα έτος, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα δρομολογήσει τη θεσμοθέτησή του.

 

Αυξημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2021

Με το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει πράγµατι βοηθήσει στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης όπως αναφέρουν οι συντελεστές της αγοράς στην Agrenda, απελευθερώνοντας και τις ίδιες τις εταιρείες στο θέµα των εγγυήσεων που προσφέρουν διαχρονικά για τη χρηµατοδότηση των αγροτών, το πρώτο εξάµηνο του 2021 έκλεισε µε 60% αύξηση των πωλήσεων σε σχέση µε πέρσι. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι εταιρείες αγροτικών µηχανηµάτων πλέον εγγυόνται στους καλούς πελάτες µόνο για το µέρος της ίδιας συµµετοχής προς τις τράπεζες καθώς τα υπόλοιπα τα εγγυάται το ΤΕΑΑ, έχει δηµιουργηθεί ένα, έστω και µικρό, περιθώριο για περισσότερες χρηµατοδοτήσεις. Πάντως, η αγορά αναµένει µία ποσοστιαία κάµψη στο β’ εξάµηνο του 2021 σε σχέση µε την αντίστοιχα, δυνατή σε όρους πωλήσεων, περίοδο του 2020, γεγονός που οφείλεται και στις εξαγγελίες του ΥΠΑΑΤ περί µίας νέας προκήρυξης που ετοιµάζεται για τα Σχέδια Βελτίωσης.

 

 ∆ηµοφιλέστερη κατηγορία αυτή των 75-100 ίππων

Όσον αφορά ειδικότερα πάντως τα χαρακτηριστικά της αγοράς, από το σύνολο των 1735 ταξινοµήσεων που έχουν σηµειωθεί το α’ εξάµηνο του 2021, το 72,8% αυτών αφορούσε δενδροκοµικά τρακτέρ και το 27,2% τρακτέρ πεδίου. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ίδια περίοδο του 2020, ήταν 67,1% και 32,9%. Πιο προσφιλής κατηγορία στα δενδροκοµικά τρακτέρ είναι αυτή των 71-100 ίππων που αφορά το 60% των πωλήσεων, ενώ των 26-50 ίππων που προτιµούν περισσότερο οι ετεροεπαγγελµατίες του αγροτικού κλάδου αντιπροσωπεύει το 3,9% της αγοράς. Πάντως να σηµειωθεί εδώ πως υπάρχει και µία κατηγορία αγροτών που προτιµά ακόµα πιο ισχυρά τρακτέρ άνω των 100 ίππων στα δενδροκοµικά λόγω των αναγκών που προκύπτουν κατά τον ψεκασµό.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

26-08-2021 23:21Πασχάλης Καρολίδης

Με πενήντα χιλιάδες τι ακριβώς επενδύσεις θα κάνουμε;;

Απάντηση

24-08-2021 18:39Στεργιος

Πραγματικά εκεί στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ούτε για να βόσκουν πρόβατα δεν είναι άξιοι.Μονη λύση είναι να περάσουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΛΑΧΌΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΊΩΝ ΒΕΛΤΊΩΣΗΣ

Απάντηση

24-08-2021 17:18Παναγιώτης φιλοπουλος

Βαλτε ρε βλακες πολιτικοι τους επιλαχόντες που είναι όλα έτοιμα λαμόγια

Απάντηση

24-08-2021 16:30Agrotis

Με 50000 ούτε τα παρελκόμενα δεν θα παρουμε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις