BACK TO
TOP
Προγράμματα

Κολλά η επιδότηση γεώτρησης στα αρδευτικά που πάνε για νέα παράταση

Την αδυναµία να αιτηθούν την επιδότηση για το άνοιγµα οµαδικών γεωτρήσεων στα πλαίσια του Μέτρου 4.1.2, δηλαδή γεωτρήσεις όπου αναλογεί σε κάθε αγρότη ένα συγκεκριµένο ποσοστό, αναφέρουν µελετητές στην Agrenda.

18-19_pin__1__2

17
0

Συγκεκριµένα σύµφωνα µε τις πληροφορίες, εάν ένα υποθετικό φυσικό πρόσωπο που θέλει να υποβάλλει αίτηση στη ∆ράση 4.1.2, κατέχει ποσοστό χρήσης σε µια κοινή άδεια χρήσης ύδατος, τότε δεν µπορεί να προβεί σε επενδύσεις στην υποκατηγορία επενδύσεων 2.1.2 (γεωτρήσεις, πηγάδια-φρέατα). Σχετικά µε τις επενδύσεις αυτές η άδεια χρήσης ύδατος (υφιστάµενης ή νέας) πρέπει να είναι αποκλειστικά στο όνοµα του υποψηφίου.

Το γεγονός αυτό υποβαθµίζει την ελκυστικότητα του Μέτρου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει συγκεντρώσει τον αριθµό αιτήσεων που αναµενόταν, ενώ, κάποιοι λένε πως όλη αυτή η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το πρόγραµµα αποτελεί µία συνειδητή προσπάθεια περιορισµού του ενδιαφέροντος και του µπάτζετ που θα απορροφηθεί. Άλλωστε, ανέκαθεν και σε περασµένα προγράµµατα άρδευσης, οι µελετητές υποστηρίζουν, ότι δινόταν η δυνατότητα το υποψήφιο φυσικό πρόσωπο να αιτηθεί προϋπολογισµό ανάλογο µε το ποσοστό χρήσης που του αναλογεί στην κοινή άδεια χρήσης. Παράλληλα, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, η παράταση για τις αιτήσεις (λήγει 30 Σεπτεµβρίου το πρόγραµµα) είναι βέβαιη και ίσως, η τελική διορία µεταφερθεί για τον ερχόµενο ∆εκέµβριο.

Υπενθυµίζεται πως δικαιούχοι του προγράµµατος είναι όλοι όσοι κατέχουν αγροτική εκµετάλλευση οποιασδήποτε έκτασης και την έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε του 2020, ανεξάρτητα αν είναι νέοι αγρότες, κατ’ επάγγελµα ή νεοεισερχόµενοι στον αγροτικό τοµέα. Εξαιρούνται οι άµεσα συνταξιούχοι και όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενηµερότητα. Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να επιδοτηθεί (40 έως 85% των δαπανών) για ένα πολύ µεγάλο εύρος επενδύσεων, όπως στάγδην άρδευση, γεωτρήσεις, δεξαµενές κ.λπ. Ο µέγιστος προϋπολογισµός που επιδοτείται για τα φυσικά πρόσωπα µπορεί να φτάσει έως τα 150.000 ευρώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις