Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στα σκαριά η νέα δράση Απονιτροποίησης, με 2ετείς δεσμεύσεις το 2022

Το 4o έτος εφαρµογής του προγράµµατος Απονιτροποίησης διανύουν αισίως οι 4.109 δικαιούχοι του Μέτρου, την ώρα που στα σκαριά βρίσκεται µία νέα προκήρυξη όπως έχει ανακοινωθεί αρµοδίως από το ΥΠΑΑΤ την περασµένη Άνοιξη.

10-11__4__2

2735
0

Οι δεσµεύσεις τους λήγουν εντός του 2022, που σηµαίνει ότι µπορεί να υπάρξει «παράθυρο» ένταξης και των παλαιών δικαιούχουν, εφόσον όµως προκύψει ένα «κενό» ανάµεσα στις τελικές εντάξεις των δικαιούχων και τη λήξη των δεσµεύσεων, ώστε να υπάρξει η σχετική ευελιξία.  Από και πέρα, αναµένεται οι δεσµεύσεις αυτή τη φορά να έχουν µικρότερη περίοδο (από 5ετία γίνεται 2ετία) λόγω των περιορισµών που απορρέουν από τον κανονισµό της µεταβατικής ΚΑΠ (Καν. ΕΕ. 2020/2022).

Σύµφωνα µε το περασµένο πρόγραµµα η ενίσχυση µπορεί να φτάσει τα 60 ευρώ το στρέµµα και οι δράσεις που κάλυπτε το Μέτρο 10.1.4 ήταν:

Αγρανάπαυση: Επιλέξιµες καλλιέργειες: Καλαµπόκι έως 50,2 ευρώ το στρέµµα, Ζαχαρότευτλα, Υπαίθρια λαχανικά και κηπευτικά, Βαµβάκι έως 60 ευρώ το στρέµµα.

Αµειψισπορά: Επιλέξιµες καλλιέργειες: Καλαµπόκι έως 38,9 ευρώ το στρέµµα, Ζαχαρότευτλα έως 46,4 ευρώ το στρέµµα, Βαµβάκι, Υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά έως 60 ευρώ το στρέµµα.

Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες: Επιλέξιµες καλλιέργειες: Εσπεριδοειδή έως 28,6 ευρώ το στρέµµα, Ελιά έως 46,6 ευρώ το στρέµµα, Ροδακινιά - Βερικοκιά έως 33,1 ευρώ το στρέµµα, Μηλιά – Αχλαδιά έως 20,2 ευρώ το στρέµµα

Ζώνη ανάσχεσης: Επιλέξιµες καλλιέργειες για ενίσχυση είναι σιτηρά, καλαµπόκι, κτηνοτροφικά φυτά, ψυχανθή, πατάτες, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια λαχανικά, κηπευτικά, βαµβάκι, ηλίανθος. Η ενίσχυση υπολογίζεται ατοµικά. 

 

 

Με 40 εκατ. ευρώ η δευτερη προκήρυξη κάλυψης 100% κόστους πιστοποίησης αγροτών

 

Με προϋπολογισµό 40 εκατ. ευρώ αναµένεται να επαναπροκυρηχθεί το Μέτρο 3.1, που θα καλύπτει αυτή τη φορά το 100% του κόστους πιστοποίησης αγροτών και οµάδων παραγωγών για προϊόντα ολοκληρωµένης διαχείρισης (3η έκδοση προτύπου Agro 2). Η πρόσκληση θα βρίσκεται στον «αέρα» εντός του 2022 διεµύνησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός στο πλαίσια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Υπενθυµίζεται πως ήδη έχει βγει µία προκήρυξη του 3.1 «Συστήµατα Πιστοποίησης» το οποίο όµως κάλυπτε µόνο τα κόστη για τη βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία. Η νέα λοιπόν προκήρυξη, βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο του επαναϋπολογισµού της ενίσχυσης, σύµφωνα µε απόφαση του γ.γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών, ∆ηµήτρη Παπαγιαννίδη. Στην απόφαση αυτή προβλέπεται η τροποποίηση της µελέτης αποκλειστικά ως προς τον υπολογισµό των πάγιων δαπανών του συστήµατος ποιότητας AGRO 2. Επιπλέον, προβλέπεται ο διαχωρισµός του ύψους ενίσχυσης (δαπάνες πιστοποίησης στο σύστηµα AGRO 2-1 και AGRO 2-2) ανάλογα µε το είδος του δικαιούχου.

«Επειδή το σύστηµα της Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης AGRO εφαρµόζεται κυρίως µέσω οµάδων, µειώνοντας έτσι το κόστος πιστοποίησης, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν τα ύψη ενίσχυσης διακριτά για την περίπτωση που δικαιούχος είναι µεµονωµένος γεωργός και για την περίπτωση που δικαιούχος είναι οµάδα γεωργών και µάλιστα σε συνάρτηση µε το µέγεθος (αριθµό µελών) της οµάδας», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Ο επαναϋπολογισµός της ενίσχυσης θα πρέπει να έχει πραγµατοποιηθεί έως τις 29 Οκτωβρίου, ώστε µετά να προχωρήσει και η σύνταξη της προκήρυξης. Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και η πρόσκληση για το Μέτρο 8.1 «∆άσωση γεωργικών γαιών», όπου επαναϋπολογίζονται οι σχετικές ενισχύσεις µε χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του Σεπτεµβρίου. Από και πέρα, η πιθανή πρόσκληση του Μέτρου τοποθετείται αρχές του 2022, ωστόσο, µένει να φανεί µετά τις παλινωδίες του παρελθόντος (ακυρώθηκε το Μέτρο) αν τελικά αυτή τη φορά θα προχωρήσει κανονικά. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία