Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Διέυρυνση δικαιούχων στα Βιολογικά, μέσα και οι νεοεισερχόμενοι

Τους παλιούς αλλά και τους νέους βιοκαλλιεργητές θα συμπεριλάβει τελικά το Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ που θα ανοίξει εντός του έτους, σύμφωνα με την προϊστάμενη της Μονάδα Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας ΠΑΑ, Παπαλουκοπούλου Παναγιώτα.

AGORTIKO-agrotiko-780x405

5651
6

Συγκεκριμένα, αναμένονται να προκηρυχθούν τα Υπομέτρα 11.1 Νέοι Βιοκαλλιεργητές και 11.2 για παλιούς βιοκαλλιεργητές στα τέλη του 2021 με την αίτηση στήριξης να γίνεται με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021. Η αίτηση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά με μηχανογραφική αξιολόγηση με τη διάρκεια των δεσμεύσεων να είναι 3 έτη (1ο έτος το 2022), σύμφωνα με την παρουσίαση της κας.  Παπαλουκοπούλου που έδωσε τα βασικά σημεία των προκηρύξεων κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας στο Αγρίνιο για το μεταβατικό ΠΑΑ, το περασμένο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και όσοι έχουν σήμερα δηλωμένες στο ΟΣΔΕ συμβατικές καλλιέργειες θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «μετάβασης στις βιολογικές πρακτικές», κάτι που δεν προέβλεπε η προδημοσίευση που είχε βγει στον αέρα την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, για πρώτη φορά εντάσσονται στο Μέτρο καλλιέργειες όπως κηπευτικά (60 ευρώ το στρέμμα πριμ), συκιές, μικρόκαρπες δάσους, ροδιές, ροδακινιές κ.α, όπως και η μελισσοκομία (πριμ 26,39 ανά κυψέλη). Αναλυτικότερα τα βασικά σημεία του Μέτρου έχουν ως εξής:

Δικαιούχοι

Φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί. Για το υπομέτρο 11.2 (ήδη βιοκαλλιεργητές) απαιτείται σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό και αυτή να έχει συναφθεί μέχρι 31/12/2020.

Κριτήρια επιλεξιμότητας εκμεταλλεύσεων:

Ετήσιες καλλιέργειες δηλωμένες στο ΟΣΔΕ 2021 (δεν παίζει ρόλο η καλλιέργεια) και για τις μόνιμες φυτείες (δέντρα, αμπέλια) να είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Βοσκοτόπια και ζωικό κεφάλαιο επίσης πρέπει να έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2021. Επιλέξιμα θα είναι βοοειδή άνω των 6 μηνών και αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί.

Βαθμολογία

Υπομέτρο 11.1 Νέοι βιοκαλλιεργητές: Προτεραιότητα σε γεωργούς νεαρούς ηλικίας, μεγάλες εκτάσεις και σε όσους παράγουν βιολογικές ζωοτροφές και διατηρούν ζωικό κεφάλαιο.

Υπομέτρο 11.2 (ήδη βιοκαλλιεργητές): Προτεραιότητα σε κατ' επάγγελμα αγρότες, σε όσους διαθέτουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργές συμβάσεις με πιστοποιητές, σε μεγάλες εκτάσεις και στη βιολογική παραγωγή ζωοτροφών που συνδυάζεται με ζωικό κεφάλαιο.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

29-09-2021 09:28Δημήτρης

Δηλαδή εγώ που είμαι 47χρόνος δεν μπορώ να μπω .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία