Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σε οκτώ από δεκαοκτώ περιορίζονται τελικά οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Άµεσα απάντηση σε πέντε κρίσιµα ζητήµατα που θα καθορίσουν την αξία των δικαιωµάτων για την περίοδο 2023-2026 καλούνται να δώσουν οι εθνικές αρχές.

4-5_pin_10

Γιώργος Κοντονής

13686
3

Σε οκτώ από δεκαοκτώ περιορίζονται τελικά οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, δυσκολεύει και η αναδιανεμητική

Ενώ, λοιπόν, σε δύο µήνες θα πρέπει να κατατεθεί το στρατηγικό σχέδιο στην Κοµισιόν, η τελική πολιτική απόφαση εκκρεµεί µεταξύ άλλων για τα εξής:

1ον: Επιλέξιµα Βοσκοτόπια: Όλοι οι υπολογισµοί για τις άµεσες ενισχύσεις που έχουν γίνει προς το παρόν, έχουν λάβει υπόψη τους έναν αριθµό κοντά στα 12,7 εκατ. στρέµµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η οµάδα που απασχολείται µε τη συγγραφή του στρατηγικού σχεδίου έχει ζητήσει να µάθει το πόσα ακόµα επιλέξιµα στρέµµατα θα µπουν στο σύστηµα από το 2023, χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση ούτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε από τη γενική γραµµατεία του ΥΠΑΑΤ.

Για να γίνει κατανοητό το πόσο κρίσιµο είναι αυτό, αρκεί να αναφερθεί ότι η µοναδιαία αξία του δικαιώµατος µπορεί να έχει διαφορά πάνω από 10 ευρώ το στρέµµα, εφόσον µπουν παραπάνω επιλέξιµες εκτάσεις στο σύστηµα σε σχέση µε σήµερα. Επίσης, µε περισσότερα στρέµµατα βοσκότοπου θα τροποποιηθούν-προς τα πάνω και τα εκτατικά όρια της αναδιανεµητικής ενίσχυσης. Προς το παρόν, η πρόταση είναι, η αναδιενεµητική πληρωµή να µοιραστεί σε εκτάσεις 30-120 στρεµµάτων βοσκοτόπου, µε νέες επιλέξιµες εκτάσεις να σηµαίνει ότι το όριο µπορεί να ανέβει στα 50-150 στρµ. κ.ο.κ.

2ον: Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι αρχές του υπουργείου, είναι να ενεργοποιηθούν καθεστώτα µόνο για ζωική παραγωγή (αιγοπρόβατα, βοοειδή, µέτρο για ειδικά δικαιώµατα), σιτηρά (σκληρό σιτάρι, ρύζι), ζωοτροφές (πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά), και βρώσιµα όσπρια. ∆ηλαδή σύνολο οκτώ.

Ούτε σε αυτήν την περίπτωση οι αρχές έχουν δώσει απάντηση για το αν τελικά θα προχωρήσουν στην αποδοχή της παραπάνω πρότασης, «κόβοντας» συνολικά 10 καθεστώτα από τα ισχύοντα. Από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί το κονδύλι της βασικής ενίσχυσης (η συνδεδεµένη ως γνωστών απορροφά χρήµατα των άµεσων ενισχύσεων) και η αξία των δικαιωµάτων για την ερχόµενη περίοδο.

3ον: Ενεργός αγρότης: Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές καλοβλέπουν το δικαίωµα που τους δίνει ο κοινοτικός κανονισµός να  θεωρούν ενεργούς γεωργούς όσους λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις. ∆ηλαδή, την πλειοψηφία των ελληνικών εκµεταλλεύσεων, ώστε να µην χαθούν δικαιώµατα. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει η απόδειξη γεωργικής δραστηριότητας µε βάση έναν δείκτη αγροτικού εισοδήµατος (π.χ τιµολόγια κ.λπ). Ακόµα, δεν υπάρχει κάποιο σαφές σχέδιο από τη γενική γραµµατεία, που µετρά προφανώς το πολιτικό κόστος µίας τέτοιας απόφασης.

4ον: Προϋπολογισµός παρεµβάσεων άµεσων ενισχύσεων: Προς το παρόν το φως της δηµοσιότητας έχει δει ένας ενδεικτικός προϋπολογισµός για τη βασική ενίσχυση, τις συνδεδεµένες, την αναδιανεµητική κ.λπ. Αλλά, όσο δεν αποφασίζουν οι αρχές για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις και για το ποσό που τελικά θα µεταφερθεί στον Β’ Πυλώνα για την εξισωτική, οι αγρότες δεν µπορούν να γνωρίζουν µε σαφήνεια τι µέλλει γενέσθαι µε την αξία των δικαιωµάτων τους.

5ον: Εθνικό Απόθεµα:  Το προτεινόµενο σχέδιο περιλαµβάνει τη δηµιουργία ενός Αποθέµατος για τα βοσκοτόπια, ενός για τις αροτραίες και ενός για τις δενδρώδεις. Αναµένεται η τελική απόφαση από τους αρµόδιους. Με την αναµενόµενη ένταξη επιπλέον στρεµµάτων βοσκοτόπων στο σύστηµα, µε το σηµερινό µοντέλο θα γινόταν περικοπή των ενισχύσεων στο σύνολο των αγροτών για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις για νέα δικαιώµατα. Με το νέο σύστηµα που εξετάζεται, η περικοπή θα γίνει µόνο στα βοσκοτοπικά δικαιώµατα. Αντίστοιχα, για τις αιτήσεις των αροτραίων, η περικοπή θα αφορά τους κατόχους αρόσιµων καλλιεργειών και για τα δέντρα θα γίνεται οι περικοπή από τους καλλιεργητές δενδρώνων.

Περίσσευµα από το νέο πρασίνισµα στη βασική

Κρίσιµο ως προς την υλοποίηση είναι και το καθεστώς του νέου πρασινίσµατος (οικολογικά σχήµατα) της νέας ΚΑΠ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΑΑΤ για το πρώτο έτος εφαρµογής της ΚΑΠ (2023) µπορεί να µην εξαντλήσει τα 430 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιµα, τουλάχιστον τον 1ο χρόνο, µε τα κονδύλια που θα περισσέψουν να πηγαίνουν στη βασική ενίσχυση, περιορίζοντας σε κάποιο βαθµό την πτώση στην αξία των δικαιωµάτων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

01-11-2021 11:36DAVINA CLAIRE

Γεια σας; Εάν χρειάζεστε επειγόντως δάνειο, κάντε αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance. Το όνομά μου είναι Davina Claire, είμαι η οικονομική διευθύντρια της Novelty Finance. Έχω αντιληφθεί ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις δυσκολεύονται τόσο πολύ να λάβουν δάνειο είτε από Τράπεζες είτε από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εταιρεία μου (Novelty Finance) είναι εδώ για να σας παρέχει και να σας βοηθήσει με το δάνειο που χρειάζεστε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email: noveltyfinances@gmail.com Ή να στείλετε ένα μήνυμα στο WhatsApp μέσω +447915601531 Είτε θέλετε να δώσετε ώθηση στον τρόπο ζωής σας είτε έχετε να αντιμετωπίσετε ένα απροσδόκητο έξοδο, ένα δάνειο από τη NOVELTY FINANCE είναι αυτό που χρειάζεστε. Η NOVELTY FINANCE είναι ευέλικτη: μπορείτε να δανειστείτε έως και δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ (15.000.000,00 €), με κατάλληλες περιόδους αποπληρωμής έως και 30 χρόνια. Μπορείτε να κάνετε αίτηση είτε για δάνειο με εξασφάλιση είτε για δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σειρά προσωπικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων, στεγαστικών δανείων και δανείων εξυγίανσης χρέους που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τις περιστάσεις σας με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Απάντηση

22-10-2021 16:58Μήνας Βερβέρογλου

Η Αμστελ κράτησε όλους τους εργαζομένους. Κάποιες μπύρες που περνάνε για ελληνικές προχώρησαν απολύσεις στα γρήγορα.Για το κριθάρι , λάθος έχεις πληροφορίες, Ο ξάδερφος μου από την Θήβα ,δεν συνεργάζεται με την Αμστελ, μου είπε ότι η Αμστελ πλήρωσε φέτος περισσότερο από όσο είχε συμφωνήσει για κάθε τόνο, αυτό έλεγαν οι αγρότες στην Θήβα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία