
Με τα Νιτρικά ανοίγουν οι πληρωμές Προγραμμάτων, τα Βιολογικά έως 30 Νοεμβρίου
Όπως φαίνεται, φέτος επιλέχθηκε η σταδιακή πληρωμή των προγραμμάτων και όχι μία συνολική – προφανώς για να γίνουν νωρίτερα οι πιστώσεις και να καμφθούν οι αντιδράσεις των παραγωγών για μία απευχόμενη καθυστέρηση.
Συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των 5 αγροπεριβαλλοντικών μέτρων:
1. Μείωση Νιτρορύπανσης
2. Κομφούζιο
3. Βιολογική Γεωργία
4. Βιολογική Κτηνοτροφία
5. Αυτόχθονες φυλές
Η εντολή των αρμοδίων των πληρωμών αναφέρει ότι για όποιες κατά τόπους Περιφέρειες που στέλνουν λίστες πληρωμής στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ θα βγαίνει και παρτίδα πληρωμής, με τους παραγωγούς της χώρας κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην βλέπουν όλοι την ίδια ώρα χρήματα στο λογαριασμό τους.
Η διαδικασία της πληρωμής ξεκινά με το πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης, δεδομένου ότι είναι και το μοναδικό στο οποίο δεν εντοπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, με τις περισσότερες δυσκολίες στα Βιολογικά και δη στη Βιολογική Κτηνοτροφία. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίστωση για τη Βιολογική Κτηνοτροφία τοποθετείται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σημειωτέον ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος, μετά το πέρας των αιτηµάτων διοικητικής πράξης και της προθεσµίας για την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου από την πλευρά των παραγωγών, από την πλευρά των διοικητικών του Οργανισµού Πληρωµών µέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Εν τω μεταξύ αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσο η πρόσφατη απόφαση που µειώνει τις ΜΜΖ για τα µικρά αιγοπρόβατα και επηρέασε την κατανοµή βοσκοτόπων στην πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, θα επιδράσει και στο πριµ της Βιολογικής κτηνοτροφίας.