BACK TO
TOP
Προγράμματα

Παράταση μηνός ζητά το ΓΕΩΤΕΕ για τις αιτήσεις Νέων Αγροτών

Την παράταση κατά ένα μήνα, της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για ένταξη στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, η οποία λήγει στις 14-12-2021, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την έκδοση των πιστοποιητικών του ΜΑΕΕ. Αιτήματα παράτασης αναμένεται να καταφθάσουν και από τα επιμέρους παραρτήματα του ΓΕΩΤΕΕ το προσεχές διάστημα, με αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας ήδη να κοινοποιεί σχετική αποστολή επικαλούμενο καθυστερήσεις, παράλληλα προγράμματα και επιπλοκές από την πανδημία.

10-11_41_2_2

1023
4

Το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζει το ΓΕΩΤΕΕ, είχαν ρίξει το βάρος τους στην έκδοση των πιστοποιητικών των Νέων Αγροτών της προηγούμενης πρόσκλησης που έπρεπε να κατατεθούν προς ολοκλήρωση. Για το λόγο αυτό ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι σημερινοί ενδιαφερόμενοι νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχει υπάρχει πλέον μεγάλος φόρτος εργασίας στις εν λόγω υπηρεσίες και να παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Το Επιμελητήριο, με έγγραφό του προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Στύλιο, επισημαίνει πως το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην πραγματικότητα να μην είναι ούτε καν ένας μήνας.

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

στα πλαίσια της υλοποίησης της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, το Επιμελητήριο έχει γίνει αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών γεωτεχνικών μελετητών, σχετικά με την μικρή διάρκεια της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης της εν λόγω πρόσκλησης, η οποία λήγει στις 14-12-2021.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των συναδέλφων γεωτεχνικών που παρέχουν την αναγκαία σχετική επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους νέους αγρότες, παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά την έκδοση των πιστοποιητικών του ΜΑΕΕ, αφού το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ρίξει το βάρος τους στην έκδοση των πιστοποιητικών των Νέων Αγροτών της προηγούμενης πρόσκλησης που έπρεπε να κατατεθούν προς ολοκλήρωση. Για το λόγο αυτό ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι σημερινοί ενδιαφερόμενοι νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχει υπάρχει πλέον μεγάλος φόρτος εργασίας στις εν λόγω υπηρεσίες και να παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην πραγματικότητα να μην είναι ούτε καν ένας μήνας.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων, κατά τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο η πληρότητα, όσο και η αρτιότητά των ηλεκτρονικών φακέλων και να εξοικονομηθεί χρόνος από την αξιολόγηση.

Ευελπιστώντας στην αποδοχή της ως άνω πρότασής μας, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή υλοποίηση του Μέτρου και η αποτελεσματική απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία και διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σπυρίδων Αν. Μάμαλης


Το αίτημα του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχει ως εξής: 

Θέμα: «Αίτημα του Παραρτήματός μας για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α.»

 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρακολουθώντας τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. η οποία λήγει στις 14/12/2021 και μιλώντας με μελετητές και υποψήφιους νέους αγρότες διαπίστωσε τα προβλήματα που δημιουργεί η ασφυκτική προθεσμία του ενός μήνα για την υποβολή των αιτήσεων των νέων αγροτών, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αφορούν τα παρακάτω γεγονότα:

  • Η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας του κορωνοιού, για την ανάσχεση της οποίας η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρά μέτρα στην είσοδο των πολιτών και την παραμονή τους σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών σε αυτές. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν ήδη αναφορές από συναδέλφους μελετητές για νόσηση είτε των ιδίων είτε του στελεχιακού δυναμικού των γραφείων τους με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην διαδικασία λόγω επιβληθείσας καραντίνας.
  • Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση βεβαιώσεων κι άλλων δικαιολογητικών από δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα Τμήματα Αγρ. Ανάπτυξης (ΤΑΑΕ) και τα Υποθηκοφυλακεία, λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας που δέχονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, των περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί λόγω της Πανδημίας, καθώς επίσης και λόγω της ασάφειας των απαιτούμενων δικαιολογητικών που ζητάνε τα ΤΑΑΕ για την έκδοση της βεβαίωσης του Νεοεισερχόμενου Επαγγελματία Αγρότη.
  • Υπάρχουν παράλληλα κι άλλα ενεργά προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, οι προθεσμίες των οποίων τρέχουν παράλληλα με αυτή των Νέων Γεωργών, όπως για παράδειγμα η Δράση 4.1.2. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ύδατος του Π.Α.Α. 2014-2020». Η πρόσφατη παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή τη δράση έγινε πολύ σωστά προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους μελετητές Γεωπόνους.
  • Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το σύστημα ΠΣΚΕ έδινε τη δυνατότητα οριστικοποίησης της αίτησης του υποψήφιου Νέου Γεωργού, όχι άμεσα αλλά μετά την παρέλευση επτά (7) ημερών από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων με αποτέλεσμα να καθίσταται έωλη σε οποιαδήποτε προσφυγή από κάποιον δικαιούχο η ίδια η πρόσκληση.

Για τους παραπάνω προφανείς λόγους, ζητούμε την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α., κατά ένα τουλάχιστον μήνα, έτσι ώστε και ομαλά να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού τις τελευταίες ημέρες στα μελετητικά γραφεία που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των υποψηφίων Νέων Γεωργών και των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου της Χώρας μας.

 

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος

 

Ζαφείρης Μυστακίδης

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

08-12-2021 11:02 Eleos

Εδώ δεν λειτουργούν τα κεπυελ,τζάμπα επενδύσαμε σε ένα κράτος μπαχαλο

Απάντηση

07-12-2021 14:34ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

Πάει ο υποψήφιος στον ΟΑΕΔ, λέει κλειστά γιατι βρήκανε κρούσμα, θα ανοίξουμε σε 2-3 μέρες, πάει άλλος σύζυγος για βεβαίωση ΟΓΑ του λέει θέλει 3 εργάσιμες, παίρνεις τηλέφωνο υποθηκοφυλάκεια δεν απαντάει κανένας. Ακόμα και το να μαζευτούν τα δικαιολογητικά είναι δύσκολο, όχι και να στηθούν τόσα επιχειρηματικά σχέδια με δαπάνες και επενδύσεις για τον καθένα. 1 μήνα παράταση και λίγο είναι αν θέλουν σοβαρές στημένες προτάσεις/φακέλους.

Απάντηση

07-12-2021 13:48Καραγιάννης Γρηγόρης

Ο ένας μήνας είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια εβδομάδα θα πρέπει να δοθεί αφού τόσο ήταν το χρονικό διάστημα έμεινε κλειστό το σύστημα. Θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να προχωρήσει άμεσα στην χορήγηση της παράτασης, αν αποφασίσει να δώσει , και όχι να την αφήσει την τελευταία στιγμή.

Απάντηση

07-12-2021 13:28EMMANOYHL

Ε λογικό είναι......... το δυσκολότερο πρόγραμμα νέων αγροτών της τελευταίας δεκαετίας με ένα σωρό δεσμεύσεις και το ανοίγουν για ένα μήνα μόνο.... την ίδια ώρα που τα προηγούμενα ευκολότερα προγράμματα εξ αρχής είχαν περίοδο 3 μήνες....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις