BACK TO
TOP
Προγράμματα

Έως 80% η ενίσχυση για Σχέδια Νέων Αγροτών με εγκεκριμένο φάκελο

Ανεβαίνει ο πήχης της Τυπικής Απόδοσης για ένταξη στα νέα Σχέδια Βελτίωσης στα 12.000 ευρώ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων, Θύμιο Τσιατούρας που παρουσίασε το γενικό πλαίσιο της προκήρυξης των 180 εκατ. ευρώ που αναμένεται.

pigsty-2-5864

Γιώργος Κοντονής

4
13

Μέχρι 80% η ενίσχυση για Σχέδια Βελτίωσης από Νέους Αγρότες με εγκεκριμένο φάκελο, εφικτή η εκχώρηση

«Ελπίζουμε μέσα στην Άνοιξη να είμαστε έτοιμοι για αιτήσεις», ανέφερε ο κ. Τσιατούρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κτηνοτροφία και τα μέτρα στήριξής της, που έγινε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου. Ο ίδιος διεμήνυσε ότι θα πάμε σε μια λογική «πιο σφιχτή» λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όλες οι επενδύσεις πρέπει να έχουν προσαρμοσμένο μέγεθος της δυναμικότητας της εκμετάλλευσης. «Μερικοί σύμβουλοι και ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν τα Σχέδια σαν καροτσάκι του σούπερ μάρκετ» είπε, τονίζοντας πως αυτό κοστίζει χρήματα και στο τέλος μπορεί ένας αντί να κάνει μια δουλειά απλά να πληρώνει τόκους και δάνεια. Ως εκ τούτου η ρεαλιστικότητα του επενδυτικού σχεδίου θα παίξει μεγάλο ρόλο στις εγκρίσεις (κριτήρια μοριοδότησης) καθώς το κόστος των επενδύσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τετραπλάσιο της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης. Ο κ. Τσιατούρας τόνισε επίσης ότι το «Α και το Ω» για το φάκελο είναι η επιλογή του συμβούλου. «Έχουν δει πάρα πολλά τα μάτια μου», είπε, «πρέπει να βρείτε σύμβουλο γεωπόνο ο οποίος θα σας ζήσει και θα τον ζήσετε θα σας προχωρήσει μπροστά και δεν θα σας αντιμετωπίζει ευκαιριακά». Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί πως είναι μία χρυσή ευκαιρία «για να ξεκινήσετε μία τέτοια σχέση μέσω του προγράμματος συμβουλών. Βρείτε γεωπόνους και συμβούλους της προκοπής που μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες σας να απαντάνε στα τηλέφωνά σας και να είναι διαβασμένοι».

Στα γενικά σημεία της προκήρυξης, ανέφερε πως θα επιδοτούνται επενδύσεις έως 130.000 ευρώ για τη φυτική παραγωγή και τη μελισσοκομία και έως 200.000 ευρώ για την κτηνοτροφία. Αιτήσεις θα μπορούν να κάνουν κατ' επάγγελμα αγρότες και δικαιούχοι του Μέτρου Νέων Αγροτών.

Η ένταση ενίσχυσης κυµαίνεται από 40-80% ανάλογα την Περιφέρεια και τα χαρακτηριστικά του υποψήφιου γεωργού. Αναλυτικά τα σχετικά ποσοστά έχουν ως εξής:

  • Γεωργοί ηλικίας έως 41 ετών µε επαγγελµατικά προσόντα ή δικαιούχοι µέτρου Νέων Γεωργών κατά την τελευταία πενταετία: Μικρά Νησιά Αιγαίου 80%, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη & Ήπειρος 70%, Αττική 50%, υπόλοιπες περιφέρειες 60%.
  • Γεωργοί σε ορεινές περιοχές: Μικρά Νησιά Αιγαίου 75%, Αττική 50%, υπόλοιπες περιφέρειες 60%.
  • Γεωργοί σε περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα: Μικρά Νησιά Αιγαίου 75%, Αττική 40%, υπόλοιπες περιφέρειες 50%.
  • Λοιποί Γεωργοί σε κανονικές περιοχές: Μικρά Νησιά Αιγαίου 75%, Αττική, Στερεά Ελλάδα, ∆υτική Μακεδονία 40%, υπόλοιπες περιφέρειες 50%.

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα θα έχει σαν στόχευση τις καινοτόμες επενδύσεις, σύμφωνα με τον Θύμιο Τσιατούρα. Όπως είπε η καινοτομία είναι μία ιδιότητα των επενδύσεων που βαθμολογίεται στα σχέδια βελτίωσης εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο η καινοτομία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του κόστους παραγωγής σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Δίνοντας μερικά παραδείγματα ως προς την κτηνοτροφία ο ίδιος είπε πως καινοτομία μπορεί να είναι: Ρομποτικά συστήματα άμελξης ή κατανομής τροφής στο στάβλο, σύστημα γαλακτομέτρησης (αντι να μου δίνουν τα ζώα 100 κιλά να μου δίνουν 200 κιλά), σύστημα αυτόματης καταγραφής βάρους, σύστημα διαχείρισης σιλό, θερμοστάτης παγολεκάνης γάλακτος (χτυπάει αλάρμ και δεν θα πετάξω 250 κιλά γάλα), ηλεκτροφόρα περίφραξη, μηχάνημα για ηλεκτρονική διάγνωση μαστίτιδας, ηλεκτρονική διαχείριση σιτηρεσίου, υγρασιόμετρο σπόρων, χόρτων, ενσιρομάτων κ.λπ..

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο προϊστάμενος των διαχειριστικών αρχών, είπε πως εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχει στηθεί και ένα ακόμα, με το  οποίο τον τελευταίο χρόνο 1.600 δικαιούχοι έχουν διευκολυνθεί και λάβει δάνεια 70 εκατ. ευρώ. «Πάω στην τράπεζα έχω ένα Σχέδιο Βελτίωσης το οποίο έχει εγκριθεί για 80.000 ευρώ ενίσχυση. Λέω κοιτάξτε έχω αυτή την έγκριση. Η τράπεζα σου δίνει το δάνειο έως 80.000 ευρώ, και μετά η τράπεζα μας στέλνει να καταθέσουμε τα χρήματα σε έναν ειδικό λογαριασμό αποκλειστικά για Σχέδιο άμεσα. Η τράπεζα νιώθει έτσι αρκετή ασφάλεια για να μη ζητάει πολλές εξασφαλίσεις και να δίνει τα χρήματα πιο εύκολα».

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

13-02-2022 03:59Νικος

Όλα στον αυτόματο πιλότο. Αγρότες έρμαιο της αγοράς των τραπεζών και των δυσκινητων υπηρεσιών. Έφτασα πενήντα. Σας βαρέθηκα.

Απάντηση

03-02-2022 10:48Οδυσσεας Σταμουλης

Αυτή είναι η περίφημη στήριξη της περιοχής που πλήττεται από την απολιγνιτοποιηση;η ανεργία στα υψηλότερα επίπεδα της χώρας κ διώχνουν κ τους αγρότες;

Απάντηση

02-02-2022 21:09Kostas

Συγχαρητήρια σε όσους ακόμα προσπαθούν και επιχειρούν! Αλλά πριν αρχίσουν τα σχέδια βελτίωσης, καλό θα ήταν να σκεφτούν ότι #το επιχειρείν# έχει και τα ρίσκα του! Είδα το 2022 μηδενική παραγωγή λαδιού λόγω χαλαζόπτωσης στην ανθοφορία, είδα να πεθαίνουν δέντρα λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, είδα ζώα που υποσιτίζονται λόγω ακρίβειας να μετατρέπουν βοσκότοπους σε ερήμους, είδα μελισσοκομικά φυτά (θυμάρι) να ξεραίνονται και μέλισσες να ψάχνουν απελπισμένα τροφή....! Είδα το κράτος με τα χίλια προβλήματα να προσπαθεί με μπαλώματα και λύσεις της στιγμής να σώσει καταστάσεις... Και τέλος, βλέπω χιλιάδες αγρότες σε απόγνωση! Δεν θέλω να αποθαρρύνω τους νέους, απλώς... θέλω να δώσω μια αφορμή για λίγη παραπάνω σκέψη!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-02-2022 14:48ΛΟΚΑΤΖΗΣ

κοζανη φλωρινα 40%? ντροπη σας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-02-2022 14:04Χρηστος

Οι επιλαχοντες του 2018 ειναι τα κοροιδα της υποθεσης.ο Λιβανος αλλη μια φορα εξαφανισμενος,ο Κος Μητσοτακης δεν εχει παρει θεση καθολου για το θεμα κ μπορει να το λυση με ενα τηλ.εφοσον θελει.

Απάντηση

02-02-2022 12:39ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υπάρχουν και επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης του 2018 που έχουν ξεχαστεί από όλους, την ώρα που απορροφητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι κάτω του 40%. Και εσείς συνεχίζεται να μιλάτε για νέα σχέδια..!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

02-02-2022 11:59Γιώργης κρητη

παμε καλα ρε; Οι μελισσοκομοι τι θα κανουμε;

Απάντηση

02-02-2022 11:52Nikolas

Οι νέοι μελισσοκόμοι που μπηκαν στο πρόγραμμα βέων γεωργών με 110 μελίσσια, δηλαδή τυπική απόδοση ~8.000€ δεν θα έχουν δικαίωμα;

Απάντηση

02-02-2022 11:05Eleos

Κοζάνη Φλώρινα λόγο μεταλιγνιτικες εποχής θα έπρεπε να έχουν το ανώτερο πόσο και όχι απλά στο 50, απλά ντροπή διαλυσατε την περιοχή και τώρα είναι στο έλεος του θεου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις