Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ένταξη στα βιολογικά πρώην δικαιούχων 3ετών δεσμεύσεων ζητούν οι Πιστοποιητές

Να διασφαλιστεί η είσοδος στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας όλων αυτών που έχουν ήδη ενταχθεί σε αντίστοιχη πρόσκληση (τριετίας) από το 2017 και 2018 και έχουν ξεκινήσει τη βιολογική μετατροπή της εκμετάλλευσής τους, ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.

viologika_serrespost

2740
1

Στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι οι παραγωγοί που είχαν ενταχθεί στις τριετίες προηγούμενων προσκλήσεων με βασικό κριτήριο την ηλικία τους (έως 40 ετών), στην παρούσα πρόσκληση αποκλείονται σε μεγάλο ποσοστό, αφού το κριτήριο της νεότητος δεν υπολογίζεται καθόλου. Αυτό γίνεται γιατί πλέον οι υποψήφιοι θεωρούνται πως έχουν ξεπεράσει το στάδιο της μετατροπής και πλέον βρίσκονται στο στάδιο της διατήρησης σε βιολογικές πρακτικές. Στη διατήρηση (Δράση 11.2) δεν υπάρχει κριτήριο για την ηλικία. Όπως αναφέρεται στην επιστολή «η ευχή όλων των εμπλεκόμενων είναι, μετά και το δεύτερο διασταυρωτικό έλεγχο, να διασφαλιστεί η είσοδος στο πρόγραμμα όλων αυτών που έχουν ήδη από το 2017 και 2018 ξεκινήσει τη βιολογική μετατροπή της εκμετάλλευσής τους.».

Αναλυτικά η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια σχετικής Πρόσκλησης τον Μάρτιο 2022, δημοσιεύθηκαν στις 11/5 οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων του νέου Μέτρου 11 και δόθηκε και μια πρώτη εικόνα για τις βάσεις της μοριοδότησης ανά δράση.

Στις 12/5 ενεργοποιήθηκε το σύστημα των ενστάσεων έως τις 25/5, για να ακολουθήσει ο δεύτερος διασταυρωτικός έλεγχος και εν συνεχεία να βγουν οι οριστικοί πίνακες του δικαιούχων.

Το εν λόγω Μέτρο εντάσσεται στη λογική της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης και στο στόχο του να φτάσουν οι Βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ευρώπη να καλύπτουν το 25% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων έως το 2030.

Στη λογική αυτή και προκειμένου να επιτευχθεί ο ποσοτικός αυτός στόχος, θα πρέπει προφανώς έως το 2030 να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε παραγωγούς να ξεκινήσουν τη Βιολογική καλλιέργεια. Ταυτόχρονα όμως, τα κίνητρα στους ήδη Πιστοποιημένους Βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ανάλογα και τέτοια ώστε να παραμένουν στη Βιολογική Παραγωγή.

Από τα πρώτα αποτελέσματα και την πρώτη εικόνα των βάσεων μοριοδότησης, δημιουργήθηκε στους υποψήφιους δικαιούχους μια ανησυχία. Είναι λογικό, βάσει των βάσεων μοριοδότησης να μείνουν εκτός προγράμματος όσων οι αιτήσεις δεν κατάφεραν να φτάσουν τα απαιτούμενα μόρια ένταξης.

Όπως διαπιστώθηκε όμως, οι Παραγωγοί που είχαν ενταχθεί στις τριετίες προηγούμενων προσκλήσεων με βασικό κριτήριο την νεότητά τους, στην παρούσα πρόσκληση αποκλείονται σε μεγάλο ποσοστό, αφού το κριτήριο της νεότητος δεν υπολογίζεται καθόλου. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι αιτούντες διατήρηση που βιοκαλλιεργούν – βιοεκτρέφουν τρία και πλέον έτη, θα παραμείνουν στο πρόγραμμα.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι όσοι εγκρίθηκαν στις τριετίες (νεοεισερχόμενοι) του 2017 και 2018, περίμεναν νέο πρόγραμμα για να επεκτείνουν τις τριετίες τους, οι οποίες ήδη από το 2020 & 2021, έχουν λήξει.

Η ευχή όλων των εμπλεκόμενων είναι, μετά και το δεύτερο διασταυρωτικό έλεγχο, να διασφαλιστεί η είσοδος στο πρόγραμμα όλων αυτών που έχουν ήδη από το 2017 και 2018 ξεκινήσει τη βιολογική μετατροπή της εκμετάλλευσής τους».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία