Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Εγχειρίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ για ελέγχους στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα

Οδηγό για τις υποχρεώσεις που έχει κάθε αγρότης που είναι ενταγμένος στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, αλλά και για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι έλεγχοι από κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ περιγράφει σχετική εγκύκλιος που ανάρτησε στις 3 Αυγούστου στη Διαύγεια ο Οργανισμός.

1_9

1182
0

Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις αφορούν τους δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα τις δράσεις του Μέτρου 10.

Μέτρο 10: «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα»

 

Δράση 10.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας»

Δράση 10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας »

Δράση 10.1.03 «Διατήρηση της αμπελοκομικής πρακτικής στον Αμπελώνα Θήρας».

Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα»

Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»

Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδόπτερων (κομφούζιο)»

Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»

Οριζόντια υποχρέωση για όλους τους δικαιούχους είναι η τήρηση του γεωργοπεριβαλλοντικούκλιματικού φακέλου:

 

Ο γεωργοπεριβαλλοντικός – κλιματικός φάκελος

Ο γεωργοπεριβαλλοντικός- κλιματικός φάκελος θεωρείται ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα που υποχρεούται να τηρεί ο δικαιούχος στην εκμετάλλευση. Ανάλογα με τη Δράση ο φάκελος εμπεριέχει διαφορετικά έγγραφα τα οποία περιγράφονται ανά Δράση. Ο φάκελος αυτός πρέπει να είναι διαθέσιμος όταν ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές και περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα κάτωθι υποστηρικτικά έγγραφα από το 1ο έτος εφαρμογής και μέχρι τη στιγμή του ελέγχου, δηλαδή:

  • Αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης στήριξής
  • Αντίγραφα των αιτήσεων πληρωμής
  • Αντίγραφο Μητρώου Εισροών – Εκροών – ημερολόγιου εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Απόφαση Ένταξής Πράξεων στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο δικαιούχος και τυχόν τροποποιήσεις αυτής. Η απόφαση αντικαθιστά τη σύμβαση του δικαιούχου.
  • Κάθε άλλο έγγραφο που αφορά τη δράση ή τις δράσεις που έχει ενταχθεί ο δικαιούχος. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται συγκεκριμένα και ανά δράση, ως προς την πληρότητα φακέλου περιγράφονται στο υποκεφάλαιο κάθε δράσης.

Βασικές δεσμεύσεις

Οι δικαιούχοι του Μέτρου 10 τηρούν στο σύνολο τους κάποιες υποχρεώσεις και κατά τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης και μέχρι τη λήξη της δεν δύναται να γίνει αντικατάσταση μιας υποχρέωσης σε άλλη. Δίνεται όμως η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συναφθεισών συμβάσεων (Μεταβιβάσεις, ανωτέρα βία) ή διακοπής συμβάσεων.

Σε περίπτωση μερικής ή ολικής συνένωσης εκμεταλλεύσεων για τη δημιουργία μιας νέας εκμετάλλευσης, η νέα εκμετάλλευση αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις των αρχικών εκμεταλλεύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η τήρηση των υποχρεώσεων για την πολλαπλή συμμόρφωση.

Σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία κατά την περίοδο δέσμευσης δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή αγροτεμαχίων και τα ενταγμένα αγροτεμάχια πρέπει να παραμείνουν σταθερά σε θέση και σε μέγεθος ειδάλλως επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

 

Αναλυτικά η εγκύκλιος διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία