Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Η Κ. Μακεδονία ζητά 116 εκατ. για ένταξη όλων των Νέων Αγροτών, 5 έως 12 Αυγούστου η πληρωμή

Στο χρονικό «παράθυρο» που ανοίγει από την Παρασκευή 5 έως και την επόμενη Παρασκευή 12 Αυγούστου, αναμένεται να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των 1.501 Νέων Γεωργών από την Κεντρική Μακεδονία η πρώτη δόση, από το πριμ εγκατάστασης των περίπου 37.500 ευρώ, που τους αντιστοιχεί για την ένταξή τους στην τρέχουσα προκήρυξη του «υπομέτρου 6.1», μετά την πρόσφατη αποδέσμευση ποσού 223,3 εκατ. ευρώ από το ΥπΑΑΤ.

neos_agrotis_2

Λεωνίδας Λιάμης

2505
11

Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -επιδεικνύοντας, όπως και στο στάδιο των αξιολογήσεων, ετοιμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, έχουν στείλει από τις 2 Αυγούστου το σχετικό πίνακα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ανέμεναν από τον Οργανισμό να τους ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν τις πληρωμές στους δικαιούχους.

«Πρόκειται για ένα αρχικό ποσό της τάξης των 38,5 εκατ. ευρώ, αφορά το 70% της πρώτης δόσης για τους πρώτους 1.501 εντασσόμενους στο πρόγραμμα και πρόθεσή μας είναι να έχουν λάβει τα χρήματά τους όλοι έως την Παρασκευή 12 Αυγούστου. Ευελπιστούμε ότι θα το πετύχουμε» είπε στην Agrenda ο Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμπληρώνοντας πως «το υπόλοιπο 30% του ποσού θα καταβληθεί όταν ολοκληρώσουν την εγκατάστασή τους στο αγροτικό επάγγελμα».

Συνολικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμεύσει, από το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, το ποσό των 85 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ, όπως λέει ο κ. Κεφαλάς, για τα δεδομένα της περιφέρειας, όσο και της χώρας γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά στους εν δυνάμει δικαιούχους, σε αυτούς, δηλαδή, που περιμένουν να αξιολογηθούν τα δικαιολογητικά τους, για να κριθεί αν τελικά είναι ή όχι δικαιούχοι, η τοπική περιφέρεια ήδη έβαλε μπροστά τις διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει το συντομότερο το τοπίο.

«Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου άλλοι 870 υποψήφιοι. Επί της ουσίας έχουμε δύο κατηγορίες υποψηφίων. Είναι εκείνοι οι οποίοι μας με το αρχικό τους σχέδιο μας είπαν πως θα φέρουν δικαιολογητικά ιδιοκτησίας ή απόδειξης της ανεργίας τους ή της απασχόλησής τους και έχουμε και τις ενστάσεις όλων όσων για κάποιο λόγο έχουν ζητήσει να επανακριθούν τα μόριά τους», εξηγεί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει πως «έχουμε κινήσει ήδη τη διαδικασία, με αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εξεταστούν αυτά τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά και τα αιτήματα ή ενστάσεις τους. Οπότε θεωρούμε πως μέσα στον επόμενο μήνα η διαδικασία αυτή θα έχει ξεκινήσει, καθώς ήδη έχουμε ορίσει τις Επιτροπής που θα κάνουν αυτή τη δουλειά».

Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Κεφαλάς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κινηθεί και προς την κατεύθυνση να ζητήσει επιπλέον πόρους, από το υπουργείο, από προγράμματα που δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, προκειμένου από τα 85 εκατ. ευρώ, το τελικό ποσό για το πρόγραμμα να ανέβει στα περίπου 116 - 117 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν χρηματοδοτικά και οι 670 δυνητικά δικαιούχοι για τους οποίους οι διατιθέμενοι πόροι δεν έφτασαν αυτή τη φορά.

«Η περιφέρεια μας είναι η πρωταθλήτρια στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων πανελλαδικά. Παράγουμε το 1/3 του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας, άρα είναι πολύ σημαντικό ό,τι μπαίνει νέο αίμα, εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα άνθρωποι νέοι, καταρτισμένοι με όρεξη για δουλειά», σχολιάζει ο κ. Κεφαλάς και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα, καθώς πέραν της ηλικιακής ανανέωσης του γηρασμένου γεωργοκτηνοτροφικού πληθυσμού της χώρας, «οι άνθρωποι αυτό θα συμβάλλουν επίσης στην επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο αγροτικό επάγγελμα και στο να μετασχηματιστουν οι αγροτικές μας εκμεταλλεύσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις, όπως επιτάσσουν οι σημερινές συνθήκες».

Μαζί με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δρόμος για την καταβολή της πρώτης δόσης του πριμ εγκατάστασης, από το υπομέτρο 6.1, που αυτή τη φορά έχει συνολικό προϋπολογισμό 525 εκατ. ευρώ, άνοιξε για συνολικά περίπου 8.500 νέους Αγρότες, από άλλες επτά περιφέρειες -από τις 13 της χώρας- και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

04-08-2022 23:47Farm3r

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Δ Ε Ν εχουν βγαλει μεχρι τωρα αποφασεις διαθεσης πιστωσης ωστε να πληρωθουν οι δικαιουχοι. Οι αποφασεις πρεπει να ειναι σαν αυτη εδω https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A87%CE%A1%CE%9A7%CE%9B%CE%9B-%CE%92%CE%9F7

Απάντηση

04-08-2022 12:25Farm3r

Ας μπει ένας από τη περιφέρεια στο ΟΠΣΑΑ να μας πει αν στη κατάσταση πληρωμής βλέπει αριθμό εντολής και ημερομηνία εντολής γιατί χωρίς αυτά πως θα πληρώσουν αύριο 5 του μηνός ένας θεός ξέρει.....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (9)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία