BACK TO
TOP
Προγράμματα

Αλλαγές στη τυπική απόδοση των επιτραπέζιων ελιών ζητούν οι παραγωγοί στη Χαλκιδική

Τη διόρθωση της τυπικής απόδοσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς Χαλκιδικής και Θάσου στην πραγματική τους οικονομική διάσταση στο πλαίσιο των νέων Σχεδίων Βελτίωσης αιτείται μέσω επιστολής προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης.

unnamed__53_

12
0

Όπως τεκμηριώνεται με τη χρήση αναλυτικών πινάκων, φαίνεται πως τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ποικιλιών απέχουν κατά πολύ από την τυπική απόδοση που αναγράφεται στους πίνακες Τυπικής Απόδοσης που έχει εκδώσει η Διαχειριστική Αρχή.

Με βάσει τα υπάρχοντα δεδομένα, για να φτάσει την Τυπική Απόδοση των 12.000 ευρώ που απαιτείται για την υποβολή πρότασης ένας ελαιοκαλλιεργητής θα πρέπει να καλλιεργεί τουλάχιστον 44 στρέμματα με αυτές τις ποικιλίες.

Ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης σημειώνει πως ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων με βάση την Τυπική Απόδοση θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση.

Το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά τη διόρθωση της τυπικής απόδοσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς Χαλκιδικής και Θάσου στην πραγματική τους οικονομική διάσταση.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στα μέσα Δεκεμβρίου τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο Υ.Α. για την Υποδράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2017-2020 - μεταβατική περίοδος 2020-2022, ενόψει της έκδοσης και της επικείμενης πρόσκλησης.

Όμως στους πίνακες των Τυπικών Αποδόσεων ανά καλλιέργεια που στάλθηκαν στις περιφέρειες της χώρας, ώστε να καθορίσουν τις προτεραιότητες τους ανά περιφέρεια, με λύπη διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά αδικείται καταφανώς η καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, όπου η Τυπική Απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω. Από 2.953 €/Ha που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 €/Ha για την Ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 € στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου γεγονός εντελώς παράλογο.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου) ως προϊόν ΠΓΕ. Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο.

Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ποικιλιών (Χαλκιδικής και Θάσου) απέχουν κατά πολύ από την Τυπική Απόδοση που αναγράφεται στους πίνακες Τυπικής Απόδοσης που έχει εκδώσει η Διαχειριστική Αρχή. Παρακάτω σας δίνεται μία λεπτομερής οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές αφού για να φτάσουν την Τυπική Απόδοση των 12.000 € που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις Επιτραπέζιες Ελιές.

Οικονομικά Δεδομένα Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής

ΕΞΟΔΑ:

Λίπανση :

150 €/στρ

Φυτοπροστασία :

200 €/στρ

Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής:

250 €/στρ

Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση:

100 €/στρ

Ενοίκιο:

075 €/στρ

Σύνολο Εξόδων :

775 €/στρ

ΕΣΟΔΑ

Παραγωγή:

60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25 άρα 1500 κιλά /στρ

Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας:

1,20 €/κιλό

Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ

1.800 € /στρ

Καθαρό κέρδος προ φόρων:

1025 €/στρ  ή  10.250 €/Ha

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «ΘΡΟΥΜΠΟΛΙΑ ΘΑΣΟΥ».Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, με βάση τα παραπάνω, ότι η Τυπική Απόδοση που αναφέρεται στους πίνακες αδικεί κατάφορα την καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, στερεί δε το δικαίωμα της ένταξης της στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης, από τους καλλιεργητές της, αφού ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων με βάση την Τυπική Απόδοση θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε τη διόρθωση της Τυπικής Απόδοσης των παραπάνω καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς στην πραγματική τους οικονομική διάσταση.

 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

του ΓΕΩΤΕ.Ε.

Ανατολικής Μακεδονίας

 

Ζαφείρης Μυστακίδης».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις