BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πρόσθετο κονδύλι 30 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης εγκρίσεις ως την Agrotica

Στις πρώτες εγκρίσεις της εµβόλιµης προκήρυξης Σχεδίων Βελτίωσης, οι οποίες αναµένεται να ξεκινήσουν να δίδονται τον Ιανουάριο του 2024 και πιθανώς να είναι ενισχυµένες µε επιπλέον 30 έως 50 εκατ. ευρώ, αναζητά η εγχώρια αγορά τρακτέρ το «καύσιµο», που θα τη βοηθήσει να ανεβάσει και πάλι ταχύτητα.

grafima_2

Λεωνίδας Λιάμης

64
3

Μέχρι τώρα η χρονιά «τσουλάει» µε ελαφρώς υποτονικό ενδιαφέρον, µε τα στοιχεία του 8µηνου να καταγράφουν µια πτώση των πωλήσεων σε ποσοστό 12%, σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και όλα δείχνουν πως η αγορά θα κλείσει τελικά στη ζώνη των 1.600 έως 1.650 τρακτέρ, στο σύνολο του έτους, από 1.800 πωλήσεις το 2022.

Φόβοι για πισωγύρισµα στα 1,500 τρακτέρ

«Στις αρχές του έτους η υποχώρηση ήταν µεγαλύτερη, στο 25%-30% και φοβηθήκαµε ένα πισωγύρισµα στα 1.500 τρακτέρ, αλλά σταδιακά οι πωλήσεις ανέκαµψαν κι η ψαλίδα άρχισε να κλείνει. Πλέον κινούµαστε κοντά στις προβλέψεις µας, για το σύνολο του 2023, αν και αρχικά δεν αποκλείαµε να προσεγγίσουµε τα 2.000 τρακτέρ, καθώς λέγαµε πως θα βοηθήσουν και τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά ακόµη περιµένουµε», τονίζει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής.

Έναρξη εγκρίσεων από Ιανουάριο

Με δεδοµένο ότι η προκήρυξη πλέον έχει κλείσει και η διαδικασία είναι στη φάση της αξιολογήσεων των φακέλων, η έναρξη των εγκρίσεων που θα «ξεκλειδώσουν» τις αγορές, αναµένεται τον Ιανουάριο του 2024. «Υπάρχει µια άτυπη δέσµευση από τη διαχειριστική Αρχή ότι θα πάµε στην Agrotica του 2024 µε εγκρίσεις, οπότε περιµένουµε», επισηµαίνει ο κ. Μπαλουκτσής, προσθέτοντας πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα διαθέσιµα 180 εκατ. ευρώ της εµβόλιµης προκήρυξης θα υπάρξει µια υπερδέσµευση της τάξης, πιθανότατα, των 30 εκατ. ευρώ.

Καλύτερη αυτή τη φορά η αναλογία αιτήσεων-εγκρίσεων

Θετικά αξιολογείται από τον κλάδο, επίσης, και το γεγονός ότι αυτή τη φορά τα δεδοµένα του προγράµµατος είναι καλύτερα όσον αφορά την αναλογία αιτήσεων µε εγκρίσεις. Στην προηγούµενη προκήρυξη, βάσει του εγκεκριµένου ποσού και του αιτούµενου προϋπολογισµού, κάποιες περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, είχαν αναλογία σχεδόν µία έγκριση προς τέσσερις απορρίψεις, ενώ στην παρούσα φαίνεται πως η σχέση είναι πολύ καλύτερη.

«Αν θυµάµαι καλά η Θεσσαλία, η κεντρική Ελλάδα και η Θράκη η σχέση είναι κοντά στο ένας στους δύο, για όσους λάβουν το πράσινο φως της επιτροπής. Αν αυξηθεί και λίγο ο προϋπολογισµός, όπως ακούγεται και φτάσουµε στα 210 εκατ. ευρώ, θα βελτιωθεί ακόµη περισσότερο αυτή η αναλογία», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ.

Λίγες παραγγελίες για µικρά και δενδροκοµικά

Αρνητικό για τον κλάδο και την εκµηχάνιση του πρωτογενή τοµέα, κατά τον πολύπειρο συνοµιλητή µας, είναι ότι η µοριοδότηση στην τρέχουσα προκήρυξη είναι προσανατολισµένη µε τέτοιο τρόπο, ώστε, στην πράξη, δρα αποτρεπτικά για κάποιον που θα ήθελε να κάνει αίτηση για αγορά χωραφάδικου τρακτέρ, διότι δεν θα έπαιρνε µόρια. Ως αποτέλεσµα, η ποιοτική ανάλυση των φακέλων φέρεται να δείχνει σαφώς λιγότερα αιτήµατα για αγορές µικρών δενδροκοµικών και αµπελουργικών, αφήνοντας εκτός ενίσχυσης τα σύγχρονα µηχανήµατα µεγαλύτερης ιπποδύναµης, ικανά να σηκώσουν και συστήµατα γεωργίας ακριβείας.

«Αυτό το εµβόλιµο πρόγραµµα είναι προσανατολισµένο σε άλλου είδους επενδύσεις και όχι σε µηχανολογικό εξοπλισµό. Ελπίζουµε στον επόµενο κύκλο των Σχεδίων Βελτίωσης το υπουργείο να αναθεωρήσει. Χρειάζονται και οι επενδύσεις σε κτηριακές ή άλλες υποδοµές, αλλά ο εκσυγχρονισµός και η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, χωρίς να δίνεις ανάλογη βαρύτητα στα τεχνολογικά εξελιγµένα και µε την απαραίτητη ιπποδύναµη τρακτέρ, δεν µπορεί να επιτευχθεί» τονίζει µε νόηµα ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί 


Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-11-2023 20:42dr james eric

Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks

Απάντηση

19-09-2023 02:42loan Offer

Quick loan You are sincere and honest(2%) contact us For immediate response We are at your disposal TO started :location +918131026914 or email pacificlanding350@gmail.com Pacific landing Services Mr. Gupta Dwyer. You can also send your email to send you the loan application.

Απάντηση

17-09-2023 14:17Γιωργος

ποια αγκροτικα και αηδιες λετε ρε.παρτε κρανη και σκηνες.με τον αφορισμενο που ψηφισατε για πρωθυπουργο θα κουνηθει συθεμελα η γη...συν την αμετανοησια των αθεων καλοπερασακηδων.ξυπνηστε ζαααα!!!!!!!!ξυπνηστε,περνιεστε για ξυπνιοι αλλα εισαστε για τα μπαζα.εξ'αιτιας σας βλαμμενοι που ψηφιζετε βοθρους,θα καταστραφει ολη η ελλαδα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις