BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επιπλέον μοριοδότηση σε Σχέδια & αναπτυξιακά για πληγέντες αγρότες

Μια πιο καθαρή εικόνα σχηματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολυνθεί η αντικατάσταση εξοπλισμού και τρακτέρ σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και του Έβρου, όπου οι ζημιές από τον κατακλυσμό και την πυρκαγιά αντίστοιχα, έφεραν ολική καταστροφή σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

18-19_82

Γιώργος Κοντονής

19
3

Φαίνεται πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατευθύνεται στη λύση της κατά προτεραιότητα συμμετοχής αγροτών από τις περιοχές αυτές στα αναπτυξιακά προγράμματα της νέας περιόδου (δεύτερος πυλώνας), με την κατοχύρωση επιπλέον μοριοδότησης σε περιπτώσεις αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, κάτι για το οποίο η Έλλάδα έχει πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν, θα γίνει στη λογική της αλλαγής των πινάκων μοριοδότησης σε προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης ή ακόμα και των Νέων Αγροτών ή της Μεταποιήσης, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο μετατόπισης πόρων από το ΠΑΑ για τον σχηματισμό και κάποιο ειδικού μέτρου αντικατάστασης εξοπλισμού.

Για την επί πλέον μοριοδότηση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum.

Ο ΥπΑΑΤ θεωρεί απόλυτα αναγκαία την ψηφιοποίηση και την είσοδο νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου ο ΕΛΓΑ μέσω της ψηφιοποίησης μπορεί και ελέγχει στοιχεία για να δοθούν αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα έχουν πνιγεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί και η ειλικρίνεια των δηλώσεων που καταθέτουν,  σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ψευδείς δηλώσεις στη ζωική παραγωγή σε χωριά των Τρικάλων, αλλά και σε πολλούς μελισσοκόμους.

Επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και διευκολύνουμε τους παραγωγούς, τις δηλώσεις των οποίων δεχόμαστε, χωρίς επιβάρυνση εκτιμητικών τελών, ακόμα και χειρόγραφα, αλλά δεν θα δεχθούμε παρατυπίες, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τους συγκεκριμένους παραγωγούς να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά. «Είναι κλεψιά και απάτη. Ζητούν να πάρουν χρήματα στην πλάτη συναδέλφων τους», σημείωσε και υπενθύμισε ότι το ίδιο συνέβη και στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας στα οπωροκηπευτικά, τα οποία ανατιμήθηκαν, ενώ στη Θεσσαλία δεν υπάρχει παραγωγή οπωροκηπευτικών που να δικαιολογεί ανατιμήσεις.

Όσον αφορά την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Είπε ότι θα υπάρχουν επίπεδα επιλογών και κινδύνων και ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ψηφιοποίησης ώστε ο εκτιμητής να βγάζει επί τόπου, στο χωράφι, μαζί με την εκτίμηση και το ποσό πληρωμής για τις ζημιές που έχει υποστεί ο παραγωγός. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών εντός των Επιμελητηρίων της χώρας, επισημαίνοντας ότι με τη συμμετοχή τους στα επιμελητήρια οι επαγγελματίες αγρότες θα αποκτήσουν γνώση που είναι πολυτιμότερη από οποιαδήποτε επιδότηση. 

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους αγρότες μας και να επιτύχουμε το στόχο για είσοδο στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέων. Θέλουμε επαγγελματίες αγρότες από επιλογή και όχι γιατί έτσι τους έταξε η μοίρα, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία είπε πως, αν πολιτεία και τοπικές κοινωνίες δουλέψουν από κοινού, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη Ολλανδική εταιρεία  με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση εδαφών μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα καταθέσει το πρόπλασμα των προτάσεών της, για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

 

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Με πρόγραμμα επιδότησης η αντικατάσταση τρακτέρ και εξοπλισμού στη Θεσσαλία
Πρόγραµµα για την επιδότηση αντικατάστασης κατεστραµµένου  µηχανολογικού εξοπλισµού έως και το 100% του κόστους του ή εγγυηµένος δανεισµός µε µηδενικό επιτόκιο, είναι τα δύο σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη βοήθεια από τα διαρθρωτικά µέτρα ΚΑΠ που θα αφορούν ανασύσταση του πρωτογενούς τοµέα στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για προτάσεις που εξετάζουν οι διαχειριστικές αρχές στα πλαίσια της τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου, και εφόσον µία από αυτές προχωρήσει θα φιλοξενείται στον φάκελο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως τα τέλη του µήνα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες οι αρµόδιοι είναι αποφασισµένοι να εκµεταλλευτούν το γεγονός πως η Ευρώπη θα µπορούσε να δώσει πολύ πιο εύκολα πλέον το «πράσινο φως» για τέτοιου είδους προβλέψεις στον στρατηγικό σχεδιασµό, µετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη µε την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το πώς τώρα θα µπορέσει να σχεδιαστεί ένα ειδικό πρόγραµµα µε 100% επιδότηση για την ανασύσταση του µηχανολογικού εξοπλισµού (κτιριακά, τρακτέρ, παρελκόµενα κ.λπ), ποια κόστη θα είναι έτοιµες οι αρχές να δικαιολογήσουν, ποιοι ακριβώς θα είναι οι δικαιούχοι και µε ποιες προϋποθέσεις µένει να φανεί.

Προφανώς, πιο εύκολη και µε µικρότερο αποτύπωµα στον προϋπολογισµό του νέου ΠΑΑ θα ήταν η πρόβλεψη για ένα πρόγραµµα δανεισµού µε µηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες αγρότες, αν και, σε καµία περίπτωση δεν πρόκειται να ανακουφίσει εκείνους που έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Σε αυτά τα πλαίσια όπως έχει γράψει η  Agrenda, αναµένεται να αυξηθεί ο προϋπολογισµός των µικροπιστώσεων (δάνεια 3.000-25.000 ευρώ) και πλέον είναι πιθανό να οριστούν πιο ευνοϊκοί όροι αποπληρωµής για τους αγρότες που έχουν πληγεί από τον κατακλυσµό του Σεπτεµβρίου. Συνολικά από τα 62 εκατ. ευρώ που είναι σήµερα το ύψος του χαρτοφυλακίου των µικροπιστώσεων (µαζί µε τη συνεισφορά των τραπεζών) αυτό αναµένεται να φτάσει έως και το διπλάσιο, δηλαδή περί τα 100-120 εκατ. ευρώ.

Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δει τη δηµοσιότητα, από τη µέχρι τώρα πορεία του εργαλείου, έχουν εγκριθεί από τις Τράπεζες 2.738 αιτήσεις (2.200 µοναδικά ΑΦΜ) ύψους 39.519.567 ευρώ και έχουν υποβληθεί στο ΠΣΚΕ 2.348 αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 56.169.529 ευρώ. Επίσης, οι τελικές εγκρίσεις δανείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουν ανέλθει σε περίπου 7 εκατ. ευρώ ενώ οι εκταµιεύσεις των δανείων από τους τελικούς αποδέκτες ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Έως τον Ιούλιο η υλοποίηση στα Σχέδια

Ξεκίνησαν να καθαρογράφονται οι εξάµηνες παρατάσεις στα επενδυτικά προγράµµατα που «τρέχουν» δικαιούχοι στη Θεσσαλία,  µε πρώτο το Μέτρο 5.1 για τα αντιχαλαζικά, του οποίου η υλοποίηση µεταφέρεται έως τις 12 Απριλίου 2024 σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση. Αναµένονται πλέον οι 6µηνες παρατάσεις στα Σχέδια Βελτίωσης (αναµένεται η διορία να φτάσει έως και τον Ιούλιο του 2024), στη Μεταποίηση (έως τα τέλη του 2024) και των Leader. Αναφορικά µε τους Νέους Αγρότες η παράταση αναµένεται να αφορά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που έχουν να υλοποιήσουν οι δικαιούχοι. Παράλληλα µένει να φανεί αν θα εξεταστούν περιπτώσεις Νέων Αγροτών του προγράµµατος του 2021 που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται και θέλουν πλέον να εγκαταλείψουν, ώστε να µπορέσουν να σταµατήσουν τις δεσµεύσεις τους χωρίς ποινές και χωρίς επιστροφή της α’ δόσης του πριµ πρώτης εγκατάστασης.

Παράλληλα θα υπάρξουν και τροποποιήσεις στα επενδυτικά προγράµµατα για το φυσικό αντικείµενο, όπου θα επιτρέπονται οι παρεκκλίσεις χωρίς ποινές και κίνδυνο απένταξης. Επιπλέον, θα υπάρξουν αλλαγές που θα αφορούν τον επιτόπιο έλεγχο των επενδύσεων, ώστε να προχωράνε κανονικά τα αιτήµατα πληρωµής τους και να προστατεύονται από ποινές, την επιστροφή επιδοτήσεων και απεντάξεις οι πληγέντες που έχει καταστραφεί µέρος ή ολοκληρωτικά οι επενδύσεις τους. Για παράδειγµα ένας αγρότης που έχει φτιάξει µία αποθήκη και έχει κάνει αίτηµα πληρωµής περιµένοντας τον επιτόπιο έλεγχο, εφόσον αυτή έχει κατασκευαστεί αλλά καταστράφηκε, θα επιδοτηθεί κανονικά γι’ αυτήν, καθώς έχει προχωρήσει κανονικά στα έξοδα και έχει πληρώσει τα τιµολόγια.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2023 11:07Ποτέ;

Η επιλαχόντες έχουμε κάνα νέο για το ποτέ θα πληρωθούμε ξέρουμε;

Απάντηση

25-09-2023 11:07Λια

Είναι με τα καλά τους Και μας πλημμυρησανε και θα πάρουμε δάνεια για τον εξοπλισμό που χάσαμε.... Ντράπηκε και η ντροπή

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις