BACK TO
TOP
Προγράμματα

Δικαίωμα αίτησης για πριμ 1ης εγκατάστασης σε νεοεισερχόμενους του '22

Το ζήτηµα της επιλεξιµότητας µε βάση το χρόνο που γράφτηκε πρώτη φορά στο ΜΑΑΕ ο ενδιαφερόµενος ως «νεοεισερχόµενος», είναι ένα από τα κύρια σηµειά τριβής στη διαβούλευση για την πρόσκληση Νέων Αγροτών.

18-19_85

Γιώργος Κοντονής

4438
5

Δικαίωμα για αίτηση σε νεοεισερχόμενους και το 2022 στο νέο Πρόγραμμα για πριμ πρώτης εγκατάστασης 

Όπως περιγράφεται στην πρόσκληση, δικαιούχοι θα είναι όσοι µπήκαν στη γεωργία στο 18µηνο πριν την οριστικοποίηση της αίτησης, παρά το γεγονός πως ο χρόνος αυτός προσδιοριζόταν στο 24µηνο στο στρατηγικό σχέδιο, ενώ είχαν γίνει και συζητήσεις για 36µηνο. Οι διαχειριστικές αρχές λοιπόν, επέλεξαν να περιορίσουν αρκετά τη δεξαµενή των εν δυνάµει δικαιούχων µε αυτή την πρόβλεψη, θέτοντας εκτός προγράµµατος όσους µπήκαν στο αγροτικό επάγγελµα το 2022 ή αρχές του 2023. Άλλα ζητήµατα που απασχολούν µε βάση τα σχόλια της διαβούλευσης είναι:

  • Υποχρέωση τζίρου: Η πρόσκληση αναφέρει την υποχρέωση πραγµατοποίησης κύκλου εργασιών τουλάχιστον στο 50% της Τυπικής Απόδοσης. Αυτή η δέσµευση έχει δηµιουργήσει προβλήµατα στην πρόσκληση του 2021 και θα δηµιουργήσει και τώρα αναφέρεται στα σχόλια µελετητών. Ως εκ τούτου ζητείται η µείωση του ποσοστού, ή να να αντικατασταθεί από ένα συνολικό άθροισµα κύκλου εργασιών στην τριετία ή τετραετία.
  • Στρατιωτική θητεία: Η πρόσκληση λέει πως πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη θητεία του ο ενδιαφερόµενος έως και 9 µήνες µετά την ένταξη. Ζητείται είτε η κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης. Υπενθυµίζεται πως οι περισσότερες θητείες διαρκούν 12 µήνες.
  • Συνεργασία µε πιστοποιηµένο σύµβουλο: Υποχρεωτική καθίσταται η σύµβαση µε πιστοποιηµένο πάροχο συµβουλών για τους δικαιούχους. Στις παρατηρήσεις σηµειώνεται πως το µέτρο παροχής συµβουλών σηµειώνει µεγάλη καθυστέρηση και εµφανίζονται προβλήµατα στην εφαρµογή του. Ζητείται λοιπόν από µερίδα µελετητών να καταργηθεί η δέσµευση αυτή.
  • Τυπική Απόδοση αρχικής κατάστασης: Στην πρόσκληση (σηµείο 4.5.4) αναφέρεται ως υποχρέωση τουλάχιστον 6.700 -10.000 ευρώ (ανάλογα την περιοχή παρέµβασης) της Τ.Α να προέρχεται από παραγωγικές φυτείες ή ετήσιες καλλιέργειες. Ζητείται να αποσαφηνιστεί ότι αυτό δεν αφορά κτηνοτρόφους. Σε επικοινωνία της Αgrenda µε τις διαχειριστικές αρχές, επιβεβαιώθηκε ότι η παραπάνω παράγραφος αφορά µόνο τη φυτική παραγωγή. Για τους κτηνοτρόφους, ενδέχεται να µπει ανάλογη παράγραφος για ενήλικα ζώα, κάτι που µένει να επιβεβαιωθεί.
  • Ποσό ενίσχυσης: Η φυτική παραγωγή µε βάση την πρόσκληση έχει ως βασικό ποσό ενίσχυσης τα 30.000 ευρώ. Ζητείται η αύξησή του, κάτι που πάντως συγκεντρώνει µικρές πιθανότητες.

Σηµειώνεται πως η τελική πρόσκληση αναµένεται να εκδοθεί εντός του Φθινοπώρου του 2024, µε το ΟΣ∆Ε του ίδιου έτους να αποτελεί τη δήλωση αναφοράς για την προσµέτρηση της Τυπικής Απόδοσης ένταξης, µοριοδότησης κ.ο.κ.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

20-11-2023 17:16Κωνσταντίνα

Θα κάνετε τα καλά που κάνετε κ στους προηγούμενους νέους αγρότες πήραμε το ποσό. με 1500 ευρώ το χρόνο ασφάλεια τα προϊόντα με το ζόρι πιάνουν τιμή κ αυτη δε ξεπερνά τα 50λεπτα Κ λάθη στις επιδοτήσεις και δε σε αφήνουν να εργαστείς τουλάχιστον 5 μήνες το χρονο να βγάζεις κάποια εξοδα!!

Απάντηση

14-11-2023 08:03Γιωργος

Η κοινη αγροτικη πολιτικη ειναι μια παγκοσμια ατζεντα που ηδη εφαρμοζεται και κυριο στοχο ειναι να χτυπησει,εξουθενωσει,διαλυσει,τελειωσει τον αγροτη.τα δηθεν μετρα υπερ των αγροτων ειναι απλα καλυψη για περασουν εφαρμοσουν τα σχεδια τους.οι παγκοσμιοι ηγετες εωσφοριστες δεν θελουν να υπαρχει αγροτης κτηνοτροφος.θελουν να ειναι συγκεντρωμενη η καλλιεργεια ή τα ποιμνιοστασια σε λιγους επιχειρηματιες.θελουν να συγκεντρωνει π.χ μια διεθνης εταιρια στα χερια της χιλιααααααδες στρεμματα,απο κατασχεσεις των δικων μας χωραφιων και να δουλευουμε εμεις σε αυτους ως εργατες για ενα κομματι ψωμι.αν δεν αντισταθουμε θα το πετυχουν.μας σπρωχνουν προς τα εκει με τον ελεγχο του καιρου προκαλωντας καταστροφες,με την περικοπη των ενισχυσεων.με το θαψιμο των τιμων,με την εσκεμμενη μεθοδευμενη οργανωμενη ραγδαια πτωση της διαθεσης των προιοντων,με την μαγειρεμενη εσκεμμενη ελλειψη αποζημιωσης των χαμενων εσοδων και πολλες αλλες τετοιες τακτικες.ειναι παγκοσμιο σχεδιο!!!!!

Απάντηση

14-11-2023 08:03Katerina

Η υποχρέωση τζίρου μας κατέστρεψε,δεν μπορουμε να μεγαλώσουμε την εκμετάλλευση για να μην ανέβει,πραγματικά ντροπή αυτό που κανανε

Απάντηση

13-11-2023 09:59ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ

Αυτό με την τυπική απόδοση και τον τζίρο πρέπει να αλλάξει. Σε αρκετές καλλιέργειες μπορεί να εφαρμοστεί και έχει νόημα σαν μέτρο, αλλά πρέπει είτε να καταργηθεί είτε να υπάρχουν εξαιρέσεις. Στη μισή Ελλάδα οι περισσότεροι νέοι είναι με μονοκαλλιέργια ελιάς. Φέτος από 60 και 70 στρ ελαιώνα δεν θα έχουν λάδι ούτε για το σπίτι τους. που να βρουν να πουλήσουν 2 τόνους λάδι για να καλύψουν την υποχρέωση. Θα αναγκάσουν τους νέους να κόψουν εικονικά τιμολόγια και να πληρώσουν ότι ζητήσει ο έμπορος από φόρο/φπα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις