BACK TO
TOP
Προγράμματα

Τζίρος, οικογενειακό εισόδημα και τόπος, ορίζουν δικαιούχους για τις 50.000 ευρώ σε μικρούς αγρότες

Ύψος τεκµαρτού τζίρου ή αλλιώς Τυπικής Απόδοσης, τοποθεσία εκµετάλλευσης, και το οικογενειακό εισόδηµα είναι τα τρία κύρια φίλτρα που θα ξεκλειδώνουν την ενίσχυση µικρών εκµεταλλεύσεων ύψους έως 50.000 ευρώ, που προβλέφθηκε στην ενδιάµεση αναθέωρηση της ΚΑΠ.

_JDS9228_2

Γιώργος Κοντονής

4618
0

Αντίστοιχη εµπειρία άλλωστε υπάρχει στις διαχειριστικές αρχές της Ελλάδας µε το λεγόµενο «14χίλιαρο» της περασµένης περιόδου, το οποίο όµως δεν είχε το αποτύπωµα που φιλοδοξούσαν καθώς από τα 70 εκατ. ευρώ διαθέσιµα, µόλις τα 45 εκατ. είχαν απορροφηθεί. Σύµφωνα µε τους δείκτες της Eurostat οι εκµεταλλεύσεις χωρίζονται ως εξής:

-Πολύ µικρή εκµετάλλευση 2.000-8.000 ευρώ Τυπική Απόδοση.

-Μικρή εκµετάλλευση 8.000-25.000 ευρώ Τυπική Απόδοση.

-Μεσαία εκµετάλλευση 25.000-50.000 ευρώ Τυπική Απόδοση.

Με βάση την εµπειρία και από άλλα προγράµµατα, εφόσον τελικώς µπει το Μέτρο αυτό στο ελληνικό ΠΑΑ, µία τυπική απόδοση ύψους 8.000- 12.000 ευρώ ίσως είναι το ιδανικό µέγεθος προς ενίσχυση. Σχετικά µε το οικογενειακό εισόδηµα, πρόκειται για έναν ακόµη δείκτη που µπορεί να χρησιµοποιηθεί, ώστε τα χρήµατα αυτά να πάνε σε εκµεταλλεύσεις που βρίσκονται σε κάποιο καλό επίπεδο, και χρειάζονται µία ώθηση για να µεγαλώσουν. 

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

Θα το προβλέψει στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης η Ελλάδα;

Η συγκεκριµένη παρέµβαση του ΠΑΑ µε τη δηµοσιότητα που έχει πάρει και το «γκελ» που κάνει στην αγροτική κοινωνία, µοιάζει δύσκολο να αγνοηθεί από τις εθνικές αρχές. Ρεαλιστικά, αν είναι να περιµένουν κάποια πρόσκληση οι παραγωγοί, αυτή θα έρθει το 2026 και κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιµοποιεί ως έτος αναφοράς το επόµενο ΟΣ∆Ε. Τότε θα έχει ξεκαθαριστεί και ως έναν βαθµό ποιες από τις υπόλοιπες παρεµβάσεις των Προγραµµάτων θα µπορέσει να «θυσιαστεί» για τη σχετική χρηµατοδότηση. Σχετικά µε το ύψος ενίσχυσης, αυτό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι προφανώς κάτω από τα επίπεδα του πριµ Νέων Αγροτών. ∆ηλαδή, αναµένεται να προσεγγίζει το πολύ τα 15.000-25.000 ευρώ. Περίπου το µισό από την ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης δηλαδή. 

Το επόµενο βήµα τώρα είναι µετά την τυπική έγκριση της αναθεώρησης της ΚΑΠ, οι εθνικές αρχές να ξεκινήσουν τη διαδικασία µελέτης για το πώς µπορεί να ενσωµατωθεί αυτή η δράση στο ΠΑΑ. Εφόσον υπάρξει το τελικό «ΟΚ» από την πολιτική ηγεσία για την ενσωµάτωσή του στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο, ύστερα θα φτιαχτεί ένα πρώτο τεχνικό δελτίο ώστε να γίνει τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου. Μετά θα πρέπει να φτιαχτεί το θεσµικό πλαίσιο, η προκήρυξη κ.λπ. Όλη αυτή η διαδικασία µοιάζει δύσκολο να έχει τελειώσει µέσα στο 2025. 

Σηµειώνεται πως η παρέµβαση ενίσχυσης µικρών εκµεταλλεύσεων ταιριάζει «γάντι» στη χώρα µας, εφόσον αναλογιστεί κάποιος πως η αναδιανεµητική ενίσχυση που αφορά κυρίως τις λεγόµενες «µικρές µονάδες» λίγω ν στρεµµάτων, πιστώνεται σε πάνω από 350.000 παραγωγούς.  

Τι σημαίνει ο διπλασιασμός ορίου άμεσων ενισχύσεων για μικροκαλλιεργητές

Ο διπλασιασµός του ορίου άµεσων ενισχύσεων στα 2.500 ευρώ για τον ορισµό «µικροκαλλιεργητής», ουσιαστικά αφορά την εξαίρεση από κάθε είδους έλεγχο αιρεσιµότητας, monitoring, επιτόπιες επισκέψεις κ.ο.κ. Στην Ελλάδα δεν έχει προβλεφθεί τέτοιο καθεστώς, σε αντίθεση µε την περασµένη προγραµµατική περίοδο όπου συµµετείχαν σε αυτό περί τους 150.000 παραγωγούς, µε το όριο για τις άµεσες ενισχύσεις να είναι 1.250 ευρώ. Για να γίνει πιο κατανοητό, αν η Ελλάδα προβλέψει το καθεστώς αυτό µε τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου, ο κάθε παραγωγός που λαµβάνει ετησίως άµεσες ενισχύσεις έως 2.500 ευρώ (εξαιρούνται από το ποσό αυτό τα οικολογικά σχήµατα), θα εντάσσεται αυτόµατα σε αυτό το καθεστώς. Έτσι θα εξαιρείται από κάθε είδους έλεγχο και υποχρεώσεις (αιρεσιµότητα). Σε περίπτωση που κάποιο έτος ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ άµεσων ενισχύσεων (χωρίς τα οικολογικά σχήµατα), δεν θα µπορεί να λάβει το επιπλέον ποσό εκτός αν αιτηθεί την έξοδό του από το καθεστώς «µικροκαλλιεργητών». Η απόφαση αυτή είναι οριστική και δεν δύναται να ξαναενταχθεί. Προς το παρόν στην τρέχουσα περίοδο µόλις έξι κράτη-µέλη έχουν προβλέψει τέτοιο καθεστώς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις