BACK TO
TOP
Προγράμματα

Τρέχουν να βγουν από το πρόγραμμα βιολογικών οι αιτούντες χωρίς υπόβαθρο

Σε… «οικειοθελή αποχώρηση» υποχρεώνονται μαζικά πολλοί «δικαιούχοι» του προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας και Μελισσοκομίας, λίγες μέρες μετά τις επίσημες δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι εγκρίσεις διάθεσης και οι πιστώσεις στις εν λόγω Δράσεις, αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν αυστηροί διασταυρωτικοί έλεγχοι.

running-bio-2025

23178
0

Υπενθυμίζεται πως την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτελούσαν, βέβαια, οι αιτούµενοι ενισχύσεων για  τη βιολογική µελισσοκοµία, τοµέα για τον οποίο το προβλεπόµενο κονδύλι ανερχόταν στα 18 εκατ. ευρώ και τα αιτήµατα για ενίσχυση φθάνουν τα 170 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γράψει σε προηγούµενο φύλλο η Agrenda, µόνο στην Κρήτη, τα αιτήµατα ενίσχυσης για βιολογική µελισσοκοµία ανέρχονται στο ποσό των 95 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβασή τους με τον πιστοποιητικό οργανισμό — στοιχείο προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα— είτε δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την αίτησή τους. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένδειξη ότι οι εντατικοί έλεγχοι που ξεκινούν προκαλούν ήδη το πρώτο «κύμα αποχώρησης», πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη, υπό των φόβο των συνεπειών. 

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Κώστας Τσιάρας: «Κύμα αποχωρήσεων» από βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία από το φόβο των ελέγχων

Υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων που έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον Real Fm και την εκπομπή του Νίκου Ρογκάκου και της Ρίτσας Μπιζόγλη. 

Όπως επίσημανε ο ΥπΑΑΤ, έχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβασή τους με τον πιστοποιητικό οργανισμό —προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα— είτε δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την αίτησή τους. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένδειξη ότι οι εντατικοί έλεγχοι που ξεκινούν προκαλούν ήδη το πρώτο «κύμα αποχώρησης», πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε, παράλληλα, ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας μέσω της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί μέσω ΑΑΔΕ, Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτικών μηχανισμών (και του ΥΠΑΑΤ), είναι να ανακτηθούν οι παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις από όσους τις έλαβαν. Μάλιστα όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι, η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας ότι η πολιτεία θα απαιτήσει αυτά τα χρήματα στρεφόμενη εναντίον των δικαιούχων που τις έλαβαν παρανόμως, επαναλαμβάνοντας ότι όσοι παρανόμησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.

Σε ερώτηση για το αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περικοπής πόρων για τους αγρότες, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από την εφαρμογή του action plan και την ένταξή του στην ΑΑΔΕ, προσφέρονται τα εχέγγυα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή κοινοτικών πόρων προς τη χώρα μας, ενώ μέσα από τη συνολική ανακατανομή που θα γίνει και μέσα από τους ελέγχους, στην ουσία, θα διασφαλισθούν, περισσότεροι πόροι προς κατανομή, στους πραγματικούς αγρότες. 

Νωρίτερα, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτήρισε υποκριτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «το κομμάτι της ευθύνης που αφορά τις δικές μας ευθύνες το έχουμε ήδη αναλάβει», σημειώνοντας όμως ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη σημερινή διακυβέρνηση. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που «έρχεται από το παρελθόν» και αφορά την περίοδο από το 2016 έως το 2023. Ειδική αναφορά έκανε στη χρονική κατανομή του προστίμου, σημειώνοντας ότι «από το 2016 έως το 2019, το ποσό φτάνει τα 103 εκατομμύρια», ποσό σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που έχει επιβληθεί σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. 

Τόνισε δε, πως μέρος των υποθέσεων απάτης που διερευνώνται σήμερα βασίζεται «σε αποφάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». 

«Όποιος λέει ότι πέφτει από τα σύννεφα, υποκρίνεται», τόνισε ο Υπουργός και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα: ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργούσε με ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου εδώ και χρόνια, γεγονός που -όπως είπε- οδήγησε την Κομισιόν στην επιβολή του προστίμου. Σχολίασε μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι «στο παρελθόν επιβλήθηκαν 680 εκατομμύρια ευρώ προστίμων την περίοδο 1996–2004 και σοβαρές κυρώσεις τη δεκαετία του ’80».

Ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε, επιπροσθέτως, ότι το επίμαχο πρόστιμο δεν αφορά τις τρέχουσες έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις απάτης, αλλά την πλημμελή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων στις επιδοτήσεις και στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και βοσκοτοπικών χαρτών. «Υπάρχει μια σύγχυση στην κοινή γνώμη και είναι λάθος να συγχέουμε τα δύο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προστίμου, υπενθυμίζοντας ότι για το ύψος του προστίμου «θα ασκηθεί προσφυγή», ενώ όπως δήλωσε, στόχος είναι να πληρωθεί μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές ενισχύσεις και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόνισε, επίσης, ότι «ένα μέρος του ποσού θα καλυφθεί από ποσά που θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό και από τον εξορθολογισμό που έχουμε ήδη ξεκινήσει».

Αναφερόμενος στα βήματα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Οργανισμού. Υπενθύμισε ότι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί εντατικοί έλεγχοι και ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού με 100 νέους επιστήμονες μέσω της ΔΥΠΑ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ  ως μια «μεγάλη μεταρρύθμιση» που θα διασφαλίσει διασταυρωτικούς ελέγχους μέσω πληροφοριακών συστημάτων και ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.

Ο Υπουργός υπενθύμισε την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ενισχύσεων, λέγοντας πως «για πρώτη φορά ανακτήθηκαν 53 εκατομμύρια από 196.000 παραγωγούς για τη λάθος πληρωμή του 2022».

Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλ. Χαρίτση υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, «συστάθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ύστερα από τέσσερα χρόνια αδράνειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, «ακόμα και αυτό το εργαλείο που σήμερα επικαλείστε ως ανεξάρτητο μηχανισμό, το ενεργοποίησε η Νέα Δημοκρατία».

Σχετική δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:

Κώστας Τσιάρας: Οι αιτήσεις στη βιολογική μελισσοκομία έφτασαν στα 166 εκατ. ευρώ όταν είχαν προϋπολογιστεί 18 εκ. ευρώ – Φρένο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε αριθμούς που ξεπερνούν κάθε όριο και λογική αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας αναφορικά με την  βιολογική μελισσοκομία, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι το μέτρο οδηγήθηκε σε προσωρινό «πάγωμα» καταβολών λόγω της ασύλληπτης υπερβολής που καταγράφηκε στις αιτήσεις.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, «ενώ το Υπουργείο είχε προβλέψει αρχικά 18 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση – ποσό υπερδιπλάσιο του περσινού αντίστοιχου μέτρου – τελικά οι αιτήσεις ανήλθαν στο εξωπραγματικό ποσό των 166 εκατ. ευρώ».

«Φανταστείτε ότι είχαμε προϋπολογίσει διπλάσιο ποσό για τη βιολογική μελισσοκομία, δηλαδή από τα 8 εκατομμύρια που ζητήθηκαν, είχαμε υπολογίσει 18, με τη δυνατότητα να τα διπλασιάσουμε… και ζητήθηκαν σε πρώτο χρόνο 166 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα είναι και τα νούμερα σε ό,τι αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία, όπου -επίσης- έχουν παγώσει οι καταβολές των επιδοτήσεων.

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεων, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι ειδική ομάδα ελέγχου έχει ήδη αναλάβει δράση, με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας.

«Δεν σας κρύβω ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία εβδομάδα καθημερινών συσκέψεων που έπρεπε να γίνουν για να ταυτοποιήσουμε και το μοντέλο του ελέγχου αλλά και τη διαδικασία της ανάκτησης των ποσών που κάποιοι πήραν παράνομα. Για εμάς είναι προτεραιότητα. Θέλω να σας το πω και να το ξεκαθαρίσουμε».

Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι οι έλεγχοι όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν αλλά ενθαρρύνθηκαν ήδη από την πρώτη στιγμή, με σαφή εντολή του Πρωθυπουργού.

«Κατά το χρόνο που βρίσκομαι εγώ στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όποια καταγγελία έχει έρθει στο ΥΠΑΑΤ έχει διαβιβαστεί αμέσως στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν οι έλεγχοι, αλλά ενθαρρύνθηκαν. Και για μένα ήταν κόκκινη γραμμή το να προχωρήσω και να μην σταματήσω απολύτως τίποτα σε σχέση με τους ελέγχους. Αυτή άλλωστε ήταν η εντολή και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Ο Υπουργός στάθηκε και στις διαχρονικές παθογένειες στη διανομή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο που γεννήθηκε σήμερα. «Η παθογένεια που αφορά στον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά διανέμονται οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι μια παθογένεια που έρχεται από το πολύ μακρινό παρελθόν. Οι ιστορικές καταγραφές από τη δεκαετία του ’80, τα πρόστιμα που πληρώσαμε τη δεκαετία του ’90 και του 2000, επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική πολιτεία, για διαφορετικούς λόγους, άφησε να εξελίσσεται μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίστηκε», τόνισε χαρακτηριστικά.  Απαντώντας στις αιτιάσεις περί πολιτικής ευθύνης, ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε με σαφήνεια: «Εγώ πρώτος αναγνωρίζω ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη. Την ανέλαβε ήδη και ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά για διαφορετικούς λόγους κάποια πράγματα δεν ολοκληρώθηκαν. Το ζήτημα είναι να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο». Στόχος του Υπουργείου, όπως κατηγορηματικά επανέλαβε, είναι να εφαρμοστεί νέος, εξορθολογισμένος τρόπος πληρωμών και παράλληλα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανάκτησης, όπως προβλέπεται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε: «Το πρόστιμο αφορά διοικητικές αδυναμίες, τον τρόπο πληρωμής, την εφαρμογή ενός πληροφοριακού συστήματος, την έγκαιρη πληρωμή, τον ελεγκτικό μηχανισμό… Το πρόστιμο προφανώς θα παρακρατηθεί από τις επόμενες 3 δόσεις. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τις επιδοτήσεις στους έντιμους αγρότες – δεν θα μείνουν άνθρωποι χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη. Εμείς προσβλέπουμε σε ένα μέρος του προστίμου να καλυφθεί από τα αχρεωστήτως καταβληθέντα τα οποία θα επιστραφούν ενώ ένα άλλο μέρος του προστίμου θα μπορέσει να καλυφθεί από τον εξορθολογισμό της καταβολής των ενισχύσεων που θα προκύψει μετά τους ελέγχους».




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις