BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Το βαμβάκι διατηρεί το προνομιακό καθεστώς στήριξης ως το 2020

Το κονδύλι του βαµβακιού δεν περιλαµβάνεται στις συνδεδεµένες ενισχύσεις που επιτρέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για άλλες κατηγορίες προϊόντων, καθώς αποτελεί από µόνο του ειδικό καθεστώς.

Λίγα τα ακμαία πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στα βαμβάκια των Τρικάλων

1
1

Έτσι, διατηρείται ως έχει και για την περίοδο µετά το 2014 το καθεστώς του βαµβακιού, δηλαδή η συνδεδεµένη ενίσχυση που κατ’ έτος ανέρχεται περί στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ δηµοσιονοµικά επέρχεται µία µείωση της τάξεως του 5% για τον προϋπολογισµό του τοµέα του βαµβακιού σύµφωνα και µε το γενικό κανόνα µείωσης ολόκληρου του προϋπολογισµού της ΚΑΠ για τη νέα Προγραµµατική Περίοδο 2014-2020. Η Βασική Έκταση για τη χώρα µας παραµένει στα 250.000 εκτάρια, καθώς και οι υπόλοιποι όροι επιλεξιµότητας, οι οποίοι ωστόσο εξειδικεύονται στις τελευταίες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τις άµεσες ενισχύσεις.

Μάλιστα, το ύψος της συνδεδεµένης ενίσχυσης στο βαµβάκι εφόσον η επιλέξιµη έκταση δεν ξεπεράσει βάσει του κανονισµού 250.000 εκτάρια (ΚΑΝ (ΕΚ) 637/2008 ανέρχεται περί τα 764 ευρώ /εκτάριο (εάν την υπερβούµε θα υπάρξει αναλογική µείωση της ενίσχυσης /στρέµµα). Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, πέρυσι από τα 2,5 εκατ. στρέµµατα µε βαµβάκι που καλλιεργήθηκαν παρήχθησαν περίπου 800.000 τόνοι, ενώ µε βάση τα στρέµµατα καλλιέργειας και αφαιρώντας τις κρατήσεις ή συνδεδεµένη ενίσχυση ανήλθε στα 750 ευρώ το εκτάριο.

 

Τµήµα 2

Ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαµβάκι

Άρθρο 56

Έγκριση γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή βαµβακιού

Τα κράτη µέλη θεσπίζουν τα αντικειµενικά κριτήρια βάσει των οποίων Εγκρίνονται οι γεωργικές εκτάσεις σύµφωνα µε το άρθρο 57 παράγραφος 2 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.

Τα κριτήρια αυτά βασίζονται σε ένα ή περισσότερα από τα κατωτέρω στοιχεία:

γ) στη γεωργική οικονοµία των περιφερειών για τις οποίες η παραγωγή βαµβακιού είναι σηµαντική·

δ) στις εδαφοκλιµατικές συνθήκες που επικρατούν στις εν λόγω εκτάσεις·

ε) στη διαχείριση των υδάτων άρδευσης·

στ) στα συστήµατα αµειψισποράς και στις τεχνικές καλλιέργειας που συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος

 

Άρθρο 57

Έγκριση των ποικιλιών για σπορά

Για τους σκοπούς του άρθρου 57 του κανονισµού αριθ. 1307/2013, τα κράτη µέλη εγκρίνουν µεταξύ των ποικιλιών που είναι καταχωρισµένες στον «κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούµενων φυτικών ειδών» που προβλέπεται στην οδηγία 2002/53/ΕΚ εκείνες που είναι προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς.

 

Άρθρο 58

Απαιτήσεις επιλεξιµότητας

Η σπορά των εκτάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 57 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 πραγµατοποιείται µε την επίτευξη ελάχιστης πυκνότητας των φυτεύσεων που πρέπει να καθορίσει το οικείο κράτος µέλος ανάλογα µε τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες και, ενδεχοµένως, τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες.

 

Άρθρο 59

Γεωπονικές πρακτικές

Τα κράτη µέλη δύνανται να θεσπίζουν ειδικούς κανόνες σχετικά µε τις αναγκαίες γεωπονικές πρακτικές για τη διατήρηση και τη συγκοµιδή των καλλιεργειών σε κανονικές συνθήκες ανάπτυξης.

 

Άρθρο 60

Έγκριση των διεπαγγελµατικών οργανώσεων

1. Κάθε χρόνο, τα κράτη µέλη εγκρίνουν για µια περίοδο ενός έτους που αρχίζει το αργότερο την 1η Μαρτίου, οποιαδήποτε από τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφος 1 του κανονισµού (ΕΕ) αρ ιθ. 1307/2013 η οποία υποβάλλει αίτηση για να εγκριθεί ως τέτοιου είδους οργάνωση και η οποία:

α) συγκεντρώνει συνολική έκταση τουλάχιστον 4.000 εκταρίων που έχει καθοριστεί από το κράτος µέλος και πληροί τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 56 του παρόντος κανονισµού ·

β) περιλαµβάνει µία τουλάχιστον εκκοκκιστική επιχείρηση και

γ) έχει θεσπίσει κανόνες εσωτερικής λειτουργίας που αφορούν κυρίως τους όρους προσχώρησης και τις συνδροµές, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία.

2. Εφόσον διαπιστωθεί ότι µία εγκεκριµένη διεπαγγελµατική οργάνωση δεν πληροί τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στην παράγραφο 1, το κράτος µέλος ανακαλεί την έγκριση, εκτός εάν η µη τήρηση των σχετικών κριτηρίων αποκατασταθεί. Εάν προβλέπεται ανάκληση της έγκρισης, το κράτος µέλος γνωστοποιεί την πρόθεσή του στη διεπαγγελµατική οργάνωση, αναφέροντας συγχρόνως τους λόγους ανάκλησης.

Το κράτος µέλος επιτρέπει στη διεπαγγελµατική οργάνωση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της εντός ορισµένου χρόνου.

Οι γεωργοί που είναι µέλη εγκεκριµένης διεπαγγελµατικής οργάνωσης της οποίας η έγκριση ανακλήθηκε στερούνται του δικαιώµατος αύξησης της ενίσχυσης που προβλέπεται στο άρθρο 60 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.

 

Άρθρο 61

Υποχρεώσεις των παραγωγών

1. Ένας παραγωγός µπορεί να ανήκει µόνο σε µία από τις εγκεκριµένες διεπαγγελµατικές οργανώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 59 παράγραφος 1 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.

2. Ο παραγωγός που είναι µέλος διεπαγγελµατικής οργάνωσης παραδίδει το βαµβάκι που παράγει µόνο σε εκκοκκιστή ο οποίος ανήκει στην ίδια οργάνωση.

3. Η συµµετοχή των παραγωγών σε εγκεκριµένη διεπαγγελµατική οργάνωση είναι αποτέλεσµα εκούσιας προσχώρησης.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-09-2014 14:49agrotis

η βασικη ενισχυση για το βαμβακι ποια θα ειναι?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία