BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Βελτιώσεις, ανταπόκριση στη νέα προκήρυξη Β' κύκλου του αναπτυξιακού

Υπό προϋποθέσεις οι επιδοτήσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών, µε δυνατότητα συνδυασµού επενδύσεων στον φάκελο. Επιδότηση του 55% των αγροτικών επενδύσεων που περιλαµβάνουν και αγορά τρακτέρ υπό τα καθεστώτα για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις.

1_18_Anaptyxiakos

Πέτρος Γκόγκος

160
0

Με µικρές βελτιώσεις που αντανακλούν την ανταπόκριση του αγροτικού κόσµου αναµένεται εντός των επόµενων ηµερών η επαναπροκήρυξη των δύο δράσεων του Αναπτυξιακού Νόµου 4399/2016, που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους στις 31 Ιουλίου, προκειµένου να επισπευστεί η διαδικασία αξιολόγησης των κατατεθέντων φακέλων.

Σύµφωνα µε εκτιµήσες µελετητών, η µια εξ αυτών των µικρών αλλαγών που έχουν όµως µεγάλη σηµασία για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που δροµολογούνται και σχετίζονται άµεσα µε την πρωτογενή παραγωγή, αποτελεί η δυνατότητα επιδότησης έργων του πρωτογενή τοµέα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, κάτι που έως τώρα δεν προβλεπόταν. Η δυνατότητα αυτή αφορά ιδιαίτερα µεγάλες κτηνοτροφικές µονάδες και θερµοκήπια µε τεχνολογίες συµπαραγωγής ενέργειας.

Επιπλέον, µερίδα µελετητών αναµένει τη διευκόλυνση µικρότερης κλίµακας επενδύσεων από αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις, δεδοµένου ότι έως τώρα επιδοτούνται έργα κόστους άνω των 100.000 ευρώ, µε εξαίρεση την πρόβλεψη για τους συνεταιρισµούς που µπορούν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό και για έργα ύψους 50.000 ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν µια τέτοια αλλαγή αβέβαιη, αφού όπως εξηγούν στην Agrenda, «ο Αναπτυξιακός είναι βαρύ εργαλείο, ιδανικό για µεγάλες επενδύσεις»  µε το κόστος σύνταξης, κατάθεσης και παρακολούθησης του φακέλου να µην πέφτει κάτω από τα 3.000 ευρώ.

Σηµειώνεται εδώ πως στα δύο καθεστώτα του Αναπτυξιακού που θα είναι ανοιχτά για αιτήσεις έως τις 30 Οκτωβρίου, όπως έχει ενηµερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τοµέα φτάνουν έως 55% των δαπανών του έργου και δίνονται εξολοκλήρου µε τη µορφή επιδότησης, ενώ στις επιλέξιµες δαπάνες περιλαµβάνονται τρακτέρ, παρελκόµενα, µεγάλα µηχανήµατα όπως οι θεριζοαλωνιστικές, κτιριακές εγκαταστάσεις (αποθήκες, θερµοκήπια).

Παράλληλα, µε την προϋπόθεση ότι η παραγωγή δεν υπερβαίνει τη µέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας από την εκάστοτε εκµετάλλευση οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να προχωρήσουν το επενδυτικό τους πλάνο µε την στήριξη των κονδυλίων του Αναπτυξιακού στον νέο κύκλο προσκλήσεων των καθεστώτων - προγραµµάτων του αναπτυξιακού νόµου (ν. 4399/2016) «Γενική Επιχειρηµατικότητα» και «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων».

Ενδεικτικά επιχορηγούµενα έργα που έχουν εκπονηθεί µέχρι στιγµής στον πρωτογενή τοµέα περιλαµβάνουν:

  • Ίδρυση Μονάδας Θερµοκηπίου: 53.519,6 ευρώ.
  • Ίδρυση Μονάδας Παραγωγής Ξυδιού: 2.911.436,3 ευρώ.
  • Ίδρυση Εσταυλισµένης Αιγοπροβατοτροφικής Μονάδας: 405.000 ευρώ.
  • Ίδρυση Μονάδας Τυροκοµείου: 84.000 ευρώ.

Μαγιά 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις  

Τα επενδυτικά, χρηµατοδοτικά προϊόντα κεφαλαίου επιχειρηµατικού ρίσκου Greek Green Funds και Συνεπένδυση- Coinvestment Fund, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, µε στόχο την προσέλκυση επενδύσεων δηµιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μέσω αυτών διευκολύνεται και η έναρξη έργων κυκλικής οικονοµίας και επένδυση σε ενεργειακές υποδοµές στον πρωτογενή τοµέα, αφού η φύση των κεφαλαίων φαίνεται πως ταιριάζει µε τις επιχειρούµενες κινήσεις στην οικονοµία της υπαίθρου.

Συγκεκριµένα, στο Greek Green Funds η εθνική συµµετοχή αφορά σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ τα εν λόγω επενδυτικά σχήµατα θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του ιδιωτικού τοµέα µε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια και θα επενδύουν µε συµµετοχή στα ίδια κεφάλαια ή/και µέσω µετατρέψιµων οµολογιών ή/και µέσω οµολόγων µε δικαίωµα απόληψης, σε νέες ή υφιστάµενες µικροµεσαίες επιχειρήσεις (MµE) ή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού-Έργου, που διατηρούν εγκατάσταση τη στιγµή πραγµατοποίησης της επένδυσης στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες έχουν ως σκοπό την εξοικονόµηση ενεργειακών ή άλλων φυσικών πόρων (efficiency), την κυκλική οικονοµία (ανακύκλωση, βιοµάζα/βιοαέριο για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.) ή  την παραγωγή ενέργειας από µορφές ανανεώσιµων πηγών κ.λπ. Η συνολική µόχλευση αναµένεται να είναι τουλάχιστον 6, δηλαδή συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.

«Πιστεύουµε ότι, όπως και τα προηγούµενα χρηµατοδοτικά µας εργαλεία, θα έχουν πολύ µεγάλη ανταπόκριση από το επενδυτικό κοινό και θα κάνουν σύντοµα τη διαφορά» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Αυγούστου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία