BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Έως Σεπτέμβριο αιτήσεις για αγροτικό εξοπλισμό με Αναπτυξιακό

Ανοιχτό για αιτήσεις µέχρι τον ερχόµενο Σεπτέµβριο παραµένει το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισµού» του Αναπτυξιακού Νόµου.

164703299_10159252477324375_8836746609139406546_n

73
0

Από τις 31 Μαρτίου έκλεισαν οι προσκλήσεις «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», και «Γενική Επιχειρηµατικότητα» του Αναπτυξιακού Νόµου, ενώ ήδη υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση η υπουργική απόφαση περί Σύστασης Επιτροπής Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων µε στόχο την επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων.

Σηµειώνεται εδώ πως το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισµού» απευθύνεται σε επιχειρήσεις µε τη µορφή ατοµικής επιχείρησης, εµπορικής εταιρείας, συνεταιρισµού, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικού Συνεταιρισµού, Οµάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συµπράξεων. Ενισχύονται δαπάνες µηχανολογικού εξοπλισµού και µεταφορικών µέσων που χρησιµοποιούνται εντός της µονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν σε αρχική επένδυση.

Το ελάχιστο επιλέξιµο ύψος της ορίζεται µε βάση το µέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για τις µεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ

β. για τις µεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισµούς στο ποσό 250.000 ευρώ

γ. για τις µικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ

δ. για τις πολύ µικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ

ε. για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς, τις Οµάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισµός του συγκεκριµένου καθεστώτος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και αφορούν µόνο το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγή

 

 

Και οι πτηνοτροφικές μονάδες εντάσσονται στον Αναπτυξιακό με τροποποιητική ΚΥΑ των Λιβανού, Παπαθανάση και Οικονόμου

Αυξάνονται οι δυνατότητες  χρηματοδότησης επιχειρήσεων που προβλέπει  ο ν. 4399/2016  του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν και οι πτηνοτροφικές μονάδες. Η διεύρυνση αφορά ίδρυση, επέκταση και μεταποίηση μονάδων.

Συγκεκριμένα διευρύνονται οι ΚΥΑ αρίθ 129229/24-11-2017 και δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στον αναπτυξιακό 4399/2016 και επιχειρήσεις του πτηνοτροφικού κλάδου πλην αυτών που εκτρέφουν στρουθοκαμήλους.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού, του αναπληρωτή ΥΠΑΝΕΠ κ. Νίκου Παπαθανάση και του υφ ΑΑΤ κ. Γιάννη Οικονόμου, διευρύνεται ο αναπτυξιακός και σε αυτόν γίνεται Καθορισμός των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4399/2016 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκε στο αριθ.. 9/2020/27.08.2020 έγγραφο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.Π.)  η οποία είχε αιτηθεί, την  τροποποίηση της ΚΥΑ προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλεισμοί προτάσεων τους  στις υποβολές  των σχεδίων  για τους διάφορους τύπους εκτροφών.

 

 Το ΥΠΑΑΤ είχε υποστηρίξει την  τροποποίηση της ΚΥΑ  δεδομένου ότι:

-      Ο κλάδος της πτηνοτροφίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενους κλάδους σε παγκόσμιο επίπεδο

-       Συγκριτικά με άλλες ζωικές πρωτεΐνες, τα πουλερικά ευνοούνται και μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε νέες προκλήσεις, δεδομένου του υψηλού βαθμού καθετοποίησης του κλάδου και της αποσύνδεσης, σε μεγάλο βαθμό, της εκτροφής των πουλερικών από την κλιματική αλλαγή.

-      Η ελληνική πτηνοτροφία δέχεται έντονο ανταγωνισμό καταφέρνοντας να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης (περίπου 75%), πραγματοποιώντας και εξαγωγές, κυρίως σε γειτονικές χώρες.

-      Λόγω των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στον κλάδο, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας σημαντικών καναλιών διανομής, της μείωσης της τουριστικής κίνησης, της μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξαιτίας και του μεγάλου κόστους κατάψυξης και αποθήκευσης του πλεονάσματος των προϊόντων.

Επίσης λόγω του ότι, από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2011-2019,  φαίνεται πως  :

- ο δείκτης κατανάλωσης κοτόπουλου έχει αυξητική τάση, σημειώνοντας θετική μεταβολή κατά 20,56%

- οι εξαγώγιμες ποσότητες κρέατος κοτόπουλου φαίνονται αυξημένες από 20,5 χιλ. τόνους το 2011 σε 33,8 χιλ τόνους το 2019.

 

Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στις διατάξεις της νέας ΚΥΑ δύνανται να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία