BACK TO
TOP
Special Reports

Το προσκύνημα που άνοιξε δουλειές με μέλισσες

Στα δάση του Βέρμιου και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης «βόσκει» τα μελίσσια του ο φιλόδοξος 39χρονος.

40-41a_20

Πέτρος Γκόγκος

12
0

Προσκυνητής στο Άγιο Όρος πήγε το 2011, στα 29 του χρόνια ο Ξενοφώντας Σαραφίδης, µη έχοντας στο κεφάλι του σχεδόν καµία αναφορά πάνω στον κόσµο της µέλισσας και τις προκλήσεις της µελισσοκοµικής ζωής. Εκεί, έµελλε να συναντήσει έναν ηλικιωµένο προσκυνητή και έµπειρο µελισσοκόµο που πάνω στην κουβέντα τράβηξε την προσοχή του νεαρού Ξενοφώντα όταν ξεκίνησε να µιλά για την µεταφορά των µελισσών στα βουνά και κάµπους, προς αναζήτηση πλούσιας «βοσκής». Θεόσταλτο µήνυµα ή απλά ένα συµβατικό παιχνίδι της τύχης;

Ο συνοµιλητής µας που µέχρι εκείνη την στιγµή προετοιµαζόταν για λογιστής, δέχθηκε µε ενθουσιασµό την ευκαιρία να γνωρίσει την τέχνη της µελισσοκοµίας, µαθήτευσε κοντά του και µετά έβαλε µπρος να αναπτύξει τη δική του µελισσοκοµική επιχείρηση. «Με την καθοδήγηση του έµπειρου µελισσοκόµου και την εφαρµογή των σπουδών µου στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και το Μάρκετινγκ αφοσιώθηκα στο στήσιµο της δικής µου µελισσοκοµικής µονάδας» αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda. Αυτή πλέον αποτελείται σήµερα από 200 κυψέλες, ένα συσκευαστήριο, φορτηγό και στρωµένο δρόµο για διπλάσια µεγέθη στο µέλλον. Το 2013 πούλησε το πρώτο µέλι δικής του παραγωγής µε την ετικέτα «Μέλι Φων».

Έδρα της επιχείρησης η Βέροια, όµως ο 39χρονος σήµερα µελισσοκόµος µετακινείται αδιάκοπα ανάµεσα στα δάση του Βερµίου, στα βουνά της Κοζάνης, στους κάµπους της Έδεσσας, στα πευκοδάση της Χαλκιδικής και στα ορεινά τµήµατα της Θεσσαλονίκης, προς αναζήτηση πεύκου, χαµοµηλιού, ερείκης και άγριας µέντας για τις µέλισσές του.

Η συνεχής αναζήτηση νέας βοσκής και τα μαθηματικά της κυψέλης

Για κάποιον µε περιορισµένα κεφάλαια και δύσκολη πρόσβαση στο δανεισµό, η επένδυση στη µέλισσα είναι απαιτητική και φαντάζει µεγάλη. Χωρίς κάποιο υπόβαθρο, ο Ξενοφώντας Σαραφίδης κινήθηκε µε πολύ προσεκτικά και µικρά βήµατα έως ότου να φτάσει τον αριθµό των 200 κυψελών.

 


«Χοντρικά, µε 170 έως 200 κυψέλες µπορείς να ζήσεις από το επάγγελµα αυτό. Οτιδήποτε λιγότερο σε καθιστά χοµπίστα» αναφέρει. Ταυτόχρονα εκτιµά ότι από µόνος του δεν θα µπορούσε να διαχειριστεί µε τον ίδιο επαγγελµατισµό και προσοχή στη λεπτοµέρεια µεγαλύτερο µέγεθος µελισσοσµήνους. «Όσες περισσότερες κυψέλες, τόσο πιο εµπορική γίνεται η ενασχόληση, τόσο πιο δύσκολα µπορείς να προσέξεις την ποιότητά σου» υποστηρίζει ο συνοµιλητής µας, ο οποίος επιδιώκει να έχει την πολυτέλεια του χρόνου προκειµένου να φροντίζει µια προς µια τις κυψέλες του και να παρακολουθεί τις εργάτριες µέλισσες πώς κινούνται ανάµεσα στα άνθη, ώστε να γνωρίζει ακριβώς και από πού αντλούν τη γύρη τους.

Ναυαρχίδα της παραγωγής του, είναι το µέλι από άγρια µέντα, το οποίο βγαίνει σε περιορισµένες ποσότητες και γίνεται ανάρπαστο. «Πάντα πρέπει να έχεις στο µυαλό σου ότι µια κυψέλη θα σου δώσει από 15 µέχρι 30 κιλά µέλι. Εγώ κυνηγάω το ελάχιστο δυνατό και µε βάση αυτό διαχειρίζοµαι τις εµπορικές µου συµφωνίες» αναφέρει.

Στο επενδυτικό σκέλος, µας εξηγεί ότι «θα θέλαµε πολλά να κάνουµε, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγµατα, διστάζουµε να χρεωθούµε».Μέσα στους στόχους πάντως βρίσκεται η περαιτέρω αύξηση των κυψελών, µε την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ακόµα ένας συνέταιρος που να γνωρίζει τις διαδικασίες και να έχει το κουράγιο και τα αποθέµατα ενέργειας που απαιτεί η µετακίνηση των κυψελών. Ταυτόχρονα θα µπορούσε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και στο συσκευαστήριο, καθώς τώρα όλα γίνονται χειρωνακτικά, ώστε να διευκολυνθεί και το στοίχηµα των εξαγωγών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία