BACK TO
TOP
Special Reports

Κράμα πολιτισμού και φύσης σε ένα μέλι από περιοχή NATURA

Με προνόμιο την προικισμένη φύση του τόπου τους που συνδυάζει θάλασσα και βουνό, η Μαρία Στεφανάκη μαζί με τον σύζυγό της Γρηγόρη Καλεντάκη και με τη βοήθεια της οικογένειας του συζύγου της ίδρυσαν το 2019 τη «ΜΙΝΟΑΝ ΒΕΕ» και ξεκίνησαν να τυποποιούν το μέλι τους, αντλώντας έμπνευση από τις οικογενειακές παραδόσεις της οικογένειας Καλεντάκη που ακολουθεί τη μελισσοκομία εδώ και τρεις γενιές.

minoan_bee_40-41_01

Δάφνη Κούτση

14
0

Πρόκειται για μια μακρά παράδοση που ξεκίνησε από ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στη παραγωγή αγνού και παρθένου κρητικού μελιού με έδρα το χωριό Στέρνες, του Δήμου Γόρτυνας και κουβαλάει ιστορία από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού, αφού το ίδιο μέλι με τότε, από τα ίδια κρητικά βότανα και φυτά συλλέγεται ακόμα στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Η Μαρία ως πρώην τραπεζικός υπάλληλος και ο Γρηγόρης ως πρώην στρατιωτικός, έχοντας ταξιδέψει και διαπιστώσει ότι οι γεύσεις του τόπου τους είναι ασύγκριτα μοναδικές, αποφάσισαν να ασχοληθούν ενεργά με την παραγωγή, αλλά και με την εξαγωγή του μελιού τους σε Ευρωπαϊκή ένωση, Αγγλία και Κορέα, για να κάνουν γνωστό και εύκολα προσβάσιμο αυτό το διατροφικό θαύμα που απλόχερα προσφέρει η παρθένα φύση του τόπου τους.
Οι περιοχές που έχουν επιλέξει για τις 500 κυψέλες τους, η παραθαλάσσια ακτή στο Μαριδάκι και το παρθένο πευκόδασος στο Σελάκανο, προστατεύονται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο «NATURA 2000» λόγω της ξεχωριστής περιβαλλοντικής τους σημασίας, η οποία οφείλεται τόσο στη γεωγραφική τους απομόνωση όσο και στα ανεπηρέαστα από τον ανθρώπινο παράγοντα τοπία.

Ιαματικές νότες θυμαριού με βελούδινη υφή

Στις περιοχές διαβίωσης των μελισσών της οικογένειας Καλεντάκη, όπου ευδοκιμούν πολλά ενδημικά βότανα, παρθένο θυμάρι και πεύκο, τα χαρακτηριστικά του μελιού ξεχωρίζουν, δίνοντας 100% φυσικά μέλια εξαιρετικής ποιότητας με πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και ευχάριστο άρωμα. Τέρψη, ευεξία, μακροζωία, και προστασία από ασθένειες και βακτηριακές λοιμώξεις είναι μερικά από αυτά που προσφέρουν τα μέλια της ΜΙΝΟΑΝ ΒΕΕ.

Το κυνήγι ανθοφορίας για τη συλλογή θυμαρόμελου ξεκινά από παραθαλάσσια και καταλήγει ορεινά

Το κυνήγι ανθοφορίας για τη συλλογή θυμαρόμελου ξεκινά από παραθαλάσσια και καταλήγει ορεινά, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας και μοναδική γεύση χάρη στην πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού. Με τους ορεινούς θυμαρότοπους των Αστερουσίων Ορέων να αξιοποιούνται το καλοκαίρι, και το πευκόδασος στο Όρος δείκτη στην περιοχή Σελάκανο το φθινόπωρο, αναπτύσσεται μια σπάνια φυσική συνύπαρξη, η οποία οδηγεί στη δημιουργία του πευκοθυμαρόμελου ΠΟΠ Κρήτης, ενός ξακουστού μελιού που συνδυάζει ευωδία του αγνού θυμαρίσιου μελιού και τη γεύση των άγριων πεύκων.

Το βραβευμένο με 2 αστέρια great taste 2022  Πευκοθυμαρόμελο ΠΟΠ Κρήτης προσφέρει το χαρακτηριστικό άγριο άρωμα και γεύση του νησιού

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα μέλια της Minoan Bee παρουσιάζουν εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση, παρόμοια με αυτή του πολυτελούς μελιού Manuka, που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και έχει υψηλή ζήτηση λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων.

Η Minoan Bee, ωστόσο δεν σταματάει να ερευνά και να καινοτομεί, διεκδικόντας ένα μερίδιο σε μια ιδιαίτερη αγορά, αναμιγνύοντας το θυμαρίσιο μέλι της με το κορεατικό βότανο Red Ginseng. Η εταιρεία δημιούργησε ένα προϊόν που δεν πωλείται πουθενά αλλού εκτός από την Κορέα, και το εισάγει αποκλειστικά εκείνη στην Ελλάδα, προσφέροντας στους Έλληνες καταναλωτές μία μοναδική φόρμουλα με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Η ιδέα αυτή είχε σκοπό να ξεπεράσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η πικρή γεύση του θαυματουργού Red Ginseng, καθιστώντας το πιο ευχάριστο μέσω της ανάμειξής του με το κρητικό μέλι της οικογένειας Καλεντάκη.

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό, υπάρχουν σημεία πώλησης σε Αθήνα και Κρήτη σε περιορισμένο αριθμό επιλεγμένων καταστημάτων.

Με έδρα το χωριό Στέρνες του Δήμου Γόρτυνας, στις παρυφές των Αστερούσιων Ορέων, στο Ηρακλείο Κρήτης, η οικογένεια Καλεντάκη ετοιμάζεται να ανοίξει, μέσα στον Μάιο, τις πόρτες του σύγχρονου τυποποιητηρίου της, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε μια μοναδική εμπειρία ξενάγησης και γευσιγνωσίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία