
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Θανάσης Κοτανίδης, µεταπτυχιακός φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, από το 2012 έως σήµερα, φροντίζει 1.300 δέντρα σε ιδιόκτητα χωράφια 40 στρεµµάτων, µαζί µε τον πατέρα του Θεοφύλακτο, ακολουθώντας παραδοσιακές πρακτικές χωρίς φυτοφάρµακα.
Στην οικογενειακή επιχείρηση «Οικογένεια Κοτανίδη», κάθε µέλος έχει διακριτό και ουσιαστικό ρόλο. Ο Θανάσης και ο πατέρας του είναι υπεύθυνοι για την καλλιεργητική φροντίδα, η αδελφή του, Βασιλική, επιµελείται το µάρκετινγκ, ενώ στην παραγωγική διαδικασία και τη µεταποίηση συµµετέχουν ενεργά ο ίδιος, η αδελφή του και η σύζυγός του. Η διανοµή είναι υπόθεση όλης της οικογένειας, ενώ οι νέες συνταγές σχεδιάζονται από κοινού µε την αδελφή και τη µητέρα του, συνδυάζοντας δηµιουργικότητα και γνώση. «Σκοπός µας είναι ο καταναλωτής να ξέρει ότι το προϊόν που καταναλώνει προέρχεται κατευθείαν από εµάς», λέει ο Θανάσης.
Στη διαρκή προσπάθεια της οικογένειας για ενίσχυση και εξέλιξη της οικοτεχνίας, ήρθε να συνεισφέρει το 2021 και ο οργανισµός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», µέσω του προγράµµατος «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία». «Μέχρι και σήµερα, έχω ανθρώπους, µέντορες από τον οργανισµό, που µας βοηθάνε σε κάθε βήµα», µοιράζεται ο αµυγδαλοπαραγωγός.
Τα επτά προϊόντα αμυγδάλου που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους
Η οικοτεχνία Κοτανίδη δηµιουργεί µε συνέπεια και αφοσίωση προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αξιοποιώντας αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες. Με έµφαση στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη δύναµη της παράδοσης, η επιχείρηση αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο της ∆ράµας µέσα από γεύσεις µε ταυτότητα. Για αυτόν το λόγο η Οικογένεια Κοτανίδη επιλέγει και καλλιεργεί τρεις ξεχωριστές ποικιλίες αµυγδάλου, την Tuono, την Genco και την Penta, τις οποίες αξιοποιεί µε ακρίβεια και τεχνογνωσία, ανάλογα µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος.
Αυθεντικά προϊόντα αμυγδάλου, όπως αμυγδαλοβούτυρο σε τρεις γεύσεις, ψίχα αμυγδάλου, μπάρες δημητριακών και την νέα Granola Vegan.
Αγαπηµένο προϊόν των καταναλωτών, το αµυγδαλοβούτυρο της οικοτεχνίας παρασκευάζεται 100% φυσικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλατιού, φοινικέλαιου ή άλλων λιπαρών. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, διατίθεται σε τρεις εκλεκτές γεύσεις, φυσική, µε τζίντζερ και κανέλα, καθώς και µε µέλι. Εξίσου δηµοφιλής είναι και η ψίχα αµυγδάλου, ωµή και καβουρδισµένη.
Με το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», η Οικογένεια Κοτανίδη παρουσίασε το πρώτο της προϊόν, το αμυγδαλοβούτυρο με τζίντζερ και κανέλα, ο οποίο κέρδισε Χρυσό Βραβείο Γεύσης στα Βραβεία Μεσογειακής Γεύσης 2022.
Για ένα γρήγορο, αλλά αγνό σνακ, η µπάρα δηµητριακών της οικοτεχνίας προσφέρει έναν απόλυτα φυσικό συνδυασµό ενέργειας και γεύσης. Οι µπάρες δηµητριακών, µε κουβερτούρα και vegan, παρασκευάζονται χωρίς θερµική επεξεργασία και χωρίς συντηρητικά, µε βασικά συστατικά το αµυγδαλοβούτυρο, τα ωµά και καβουρδισµένα αµύγδαλα, τη βρώµη, την κορινθιακή σταφίδα. Τον προϊοντικό κατάλογο συµπληρώνει η νέα Granola Vegan, µια φυτικής προέλευσης πρόταση χωρίς πρόσθετα και τεχνητά γλυκαντικά.
Η οικογένεια Κοτανίδη σχεδιάζει την είσοδό της στον κλάδο των φυτικών ροφηµάτων, µε στόχο τις εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, επιδιώκει τη δηµιουργία συνεργασιών µε άλλους παραγωγούς µέσω οµάδων ή συνεταιρισµών.
Τα προϊόντα της οικοτεχνίας διατίθενται προς το παρόν µε απευθείας επικοινωνία µέσα από την ιστοσελίδα της Οικογένειας Κοτανίδη και µέσω των κοινωνικών δικτύων. Στα σχέδιά της και η τοποθέτηση των προϊόντων της σε επιλεγµένα καταστήµατα τροφίµων.