BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Το ελαιοτριβείο στο Παραπούγκι με τον ελαιώνα του 1890, σχολείο ελιάς για Αμερικανούς

Με άνετα παπούτσια και απλά ρούχα, τα αδέρφια Καπλάνη στο Παραπούγκι, ένα χωριό βόρεια της Καλαµάτας, προσκαλούν όσους ενδιαφέρονται να πάρουν µέρος στην παραγωγή ελαιολάδου, κορωνεϊκης ποικιλίας, και να περιηγηθούν σε έναν ελαιώνα που φυτεύτηκε από το 1890.

98007924_3068857899859628_746353376312164352_o_2

Κατσουλιέρη Αγάπη

300
0

Η εµπειρία, ωστόσο, δεν σταµατά εδώ, αφού το «Olive Tour and Tasting» περιλαµβάνει και δοκιµή διαφόρων ποικιλιών ελιών και ελαιολάδου που συνοδεύονται από αυθεντικό ελληνικό ψωµί.

Ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων τους, τα αδέλφια Παύλος και Άρης Καπλάνης στη Καλαµάτα «άνοιξαν» τις πύλες του οικογενειακού ελαιοτριβείου τους, «Ben Olive Mill», για τους επισκέπτες, συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση και την καλλιέργεια των αιωνόβιων ελαιώνων, που αποτελούν και κληρονοµιά από τον παππού τους. «Ο Μπενακόπουλος Σταύρος, ο παππούς µας, ήταν ο πρώτος στην οικογένεια που ξεκίνησε όλο το εγχείρηµα, φτιάχνοντας ελαιοτριβείο το 1890. Όταν το 1990 χτίσαµε το δικό µας ελαιοτριβείο µε τον αδερφό µου, Άρη Καπλάνη, και µετέπειτα στην ανακαίνιση το 2005, προσπαθήσαµε να χρησιµοποιήσουµε ό,τι υλικό µπορούσαµε από το πρώτο ελαιοτριβείο, προς τιµή του παππού µας. Επίσης, ο βιολογικός ελαιώνας 100 στρεµµάτων είναι και αυτός κληρονοµιά από τον παππού, µε ελιές που χρονολογούνται 200 ετών» ανέφερε ο Καπλάνης Παύλος.

 

Όλο το χρόνο ανοικτό για το κοινό το ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο είναι ανοικτό όλο το χρόνο, και δέχεται επισκέψεις από φοιτητές από Πανεπιστήµια και σχολές του εξωτερικού, µέσω του προγράµµατος «food culture» και µικρά γκρούπ από τουρίστες. Αξίζει να σηµειωθεί, ότι το ελαιοτριβείο είναι ένα παραγωγικό µέρος, όπου οι επισκέπτες παίρνουν µέρος στη διαδικασία της ελαιοκοµίας.

«Ξεκινήσαµε δοκιµαστικά πριν από 4 χρόνια. Αισθανθήκαµε ότι δε γίνεται να έρχονται τουρίστες, οι οποίοι το µοναδικό πράγµα που ξέρουν από την Καλαµάτα είναι το λάδι της και να µην µπορούν να δουν από κοντά τη διαδικασία. Είδαµε πως υπήρξε µια ανοικτή πόρτα, για να αναδειχθεί η Καλαµάτα. Έπειτα από πολλές προσπάθειες µε τους φορείς, αποφασίσαµε να ανοίξουµε και χωρίς να µπούµε σε κάποιο επιδοτούµενο πρόγραµµα. Θέλουµε ότι κάνουµε να βγαίνει από µας και να πατάµε στα πόδια µας. Εξάλλου, το ελαιοτριβείο παραµένει ένας παραγωγικός χώρος, όπου συµµετέχει ο κάθε επισκέπτης. ∆εν έχουµε εστιατόριο, ούτε είναι µουσειακός χώρος».

Το 80% των επισκεπτών µας είναι Αµερικανοί, και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλες χώρες. Μόλις το 1% είναι Έλληνες. «Συνεχώς επεκτείνουµε τις δραστηριότητες µας και έχουµε αλλάξει στόχευση. Οι επισκέπτες µας είναι µικρά γκρουπ, οικογένειες και παρέες, γιατί µας ενδιαφέρει η καλύτερη υπηρεσία, να δώσουµε περισσότερα και µετά να φύγει ο επισκέπτης αφοσιωµένος.»

Οι ξεναγήσεις στο ελαιοτριβείο «Ben olive mil» προσαρµόζονται στο επίπεδο που είναι ο επισκέπτης. «Υπάρχουν τουρίστες που δε ξέρουν καν πως είναι οι ελιές. Συνεπώς, προσπαθούµε να γνωρίσουµε το ελαιόλαδο στους τουρίστες, οι οποίοι πάνω από τους µισούς δεν το έχουν γευτεί στη ζωή τους. Ωστόσο, µεγάλο µέρος των επισκεπτών του ελαιοτριβείου είναι ανώτερης βαθµίδας, κοινωνικής και οικονοµικής, οι οποίοι έχουν πολλές εµπειρίες γευσιγνωσίας και προσπαθούν να εξασφαλίσουν µια καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολλές φορές, αυτοί οι επισκέπτες κάνουν πολύ µεγάλο ταξίδι µόνο για να µας δουν. Όλο αυτό γιατί µάλλον δεν υπάρχει κάπου αλλού να το δουν ή δεν έχει τόσο καλές κριτικές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου.

Το ελαιοτριβείο είναι ένα παραγωγικό µέρος δεν είναι µουσείο. Ο επισκέπτης θα µπει µέσα θα λερώσει µε λάσπες τα ρούχα του, και ανάλογα το επίπεδο του επισκέπτη, και την αντοχή του, θα του δώσουµε να κουβαλήσει ένα τσουβάλι, αν είναι νέος. Αν βρέξει θα βραχεί. Μετά στον ελαιώνα, θα κάτσει σε µια πέτρα, και ότι φαγητό έχουµε θα το µοιραστούµε και θα πάρει µέρος σε όλη τη διαδικασία, από τον ελαιώνα µέχρι το ελαιοτριβείο. Στο τέλος, θα πάρει και ένα µέρος του προϊόντος για τον κόπο του».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία